• BIST 9724.5
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • İzmir 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • Ankara 1 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

EKMEK İSRAFINA DESTEK SÜRÜYOR

EKMEK İSRAFINA DESTEK SÜRÜYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın,''Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” nedeniyle , Keyveni Kurumsal Hazır Yemek Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik'ten teşekkür geldi

TURİZMİN SESİ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın,''Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” nedeniyle düzenlenen törende ekmek israfı ve beyaz ekmekle ilgili yaptığı konuşmanın ardından Keyveni Kurumsal Hazır Yemek Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik gelinen noktayı sevindirici bulduğunu açıkladı. Çelik konuyla ilgili olarak 2012’nin Temmuz ayında kendisinin kamuoyunu uyardığını hatırlatarak şöyle konuştu:“Beyaz ekmek konusunu 2012’nin Temmuz ayında sektörün, yani İYSAD’ın (İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği) başkanlığını yaptığım sırada kamuoyuyla paylaşmıştım.Türkiye’de beyaz ekmek yerine daha besleyici ve sağlıklı olan tam buğday ununun geleneksel usullerle, hamur ekşisiyle mayalanarak pişirilmesinden elde edilen ekmeklerinin tüketilmesi gerektiğini anlatmıştık. Görüyoruz ki bugün sayın Başbakanımız bizim o gün söylediklerimizi doğruluyor. Kendisine teşekkür ediyoruz. 
 
BEYAZ EKMEK ÇABUK BAYATLIYOR
Beyaz ekmek çabuk bayatlamakta ve sıcak tüketilme alışkanlığı olduğu için de tüketim oranı yüksek olmaktadır. Tam buğday ekmeği ise geç bayatlamaktadır ve tok bir ekmek türüdür. Beyaz ekmeğin yedikçe açlık hissini artırmasına karşılık tam buğday ekmeği kişiyi tok tutmaktadır. Ayrıca içerisinde bulunan ruşeym ve kepekten ötürü de besleyiciliği üst seviyededir. Beyaz ekmeğin hazmı zor, tam buğday ekmeğinin ise kolaydır. Tam buğday unu çok daha ucuza ve çok daha az enerji maliyetleriyle üretilmektedir. Buna karşın beyaz ununun üretilmesi son derece zahmetlidir ve daha yüksek enerji giderlerine ve maliyetlere sebep olmaktadır. Bu gerçeklere rağmen piyasada tam buğday unu beyaz undan daha pahalıya satılmaktadır. Halbuki tam buğday unu daha ekonomiktir. Un pahalı olunca ekmek de pahalıya satılmaktadır. Bu çelişki derhal ilgili ve yetkililer tarafından düzeltilmelidir. 
 
BÜYÜK İSRAF VAR
Her gün 6 milyon ekmeğin tüketilmeden çöpe gittiği (bu israfın ekonomik büyüklüğü yıllık 1.5 milyar lira) ülkemizde bugün yaşadığımız yaklaşık yüzde 40’lık beyaz ekmek sarfiyatına karşılık yüzde yüz tam buğday ekmeğinin ancak yüzde 5 oranı fireye gidecektir; üretimin yüzde 95’i sarfiyatsız tüketilecektir. Ayrıca sağlıksız beslenmenin neden olduğu kanser, diyabet, obezite ve kalp damar hastalıkları ile bu hastalıkların neden olduğu iş kayıplarının ülkemize toplam maliyeti 55 milyar TL’dir ve yüksek oranlardaki beyaz ekmek tüketiminin sağlıksız beslenmenin önemli nedenlerinden olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir. 
 
BEYAZ EKMEK OBEZİTE DEMEK
Avrupa’da obezitede başı çeken ülkelerden biri olan; şeker hastalığının ise çocuk yaşlara kadar indiği ülkemizin en büyük açmazlarından birisi budur. Yüksek oranlarda beyaz ekmek tüketimi obeziteden şekere kadar çok sayıda hastalığa ve zeka kapanmasına sebep olmaktadır. Bu, bilim adamları ve uzmanlar tarafından da doğrulanmaktadır. Tüketicinin beyaz ekmek talebini karşılamak için fırıncı esnafı da beyaz ekmek üretmek zorunda kalmaktadır. Bu noktada suç tek başına hiçbir kurumun, grubun ya da topluluğun değildir. Ancak çıtır, gevrek ve parlak ekmek isteyen insanımız, bu isteklerinin kendileri için büyük bir tuzak ve tehlike yarattıklarını görerek bu yanlıştan bir an evvel dönmelidirler. Gösterişli ama sağlıksız beyaz ekmeğin yerini gösterişsiz ama sağlıklı tam buğday ekmeği almalıdır.Ülkemizin kaynaklarının heba edilmemesi ve daha sağlıklı nesiller için Türkiye un ve ekmek sanayimiz hızlı bir şekilde tam buğdaya geçiş yapmalıdır. Tam buğday unundan ekmek üretimi ve tüketimi acilen artırılmalıdır. 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21