• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

"Dünya'ya örnek olacak bir tesis Kuracağız”

"Dünya'ya örnek olacak bir tesis Kuracağız”
Kolin Grubu,"Soma Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri" ile akşam yemeğinde bir araya geldi.
TURİZMİN SESİ

Manisa'nın Soma İlçesine bağlı Yırca Mahallesi'nde yapılması planlanan 3.Termik Santral için kesilen ağaçların yerine 60 bin ağaç dikimini hedefleyip Soma Belediyesi ve Soma Ziraat Odası ile iki ayrı protokol imzalayan Kolin Grubu,"Soma Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri" ile akşam yemeğinde bir araya geldi.Yemeğe Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene'nin yanı sıra ilçenin önde gelen isimleri katıldı.

Soma'da yaşanan kötü günlerin ardından birlik oluşturan ve geçtiğimiz günlerde "Ne madenden ne termik santralden ne de zeytinimizden vazgeçemeyiz" sloganı ile bildiri yayınlayan "Soma Sivil Toplum Platformu" üyeleri ile bir araya gelen Kolin Grubu alt birimi olan Hidro-Gen Enerji İthalat-İhracat dağıtım ve Ticaret A.Ş yetkilisi Murat Zekeriya Aydın,,"Madencilik,santral ve zeytin bunların arasında herhangi birini seçme öteleme noktasında olmadık" diyerek zeytinciliğe verdikleri öneme vurgu yaptı.
 
Kolin şirketler grubunun TKİ tarafından düzenlenen bir ihale süreci ile Soma'ya geldiklerini belirten Aydın," İhalenin kazananı olarak ilan edildiğimizden beri aklımızda tek şey vardı. Çevreye uyum bakımından Dünya'da emsal gösterilecek ve Türkiye'ye de bir ilk olacak bir termik santrali ne şekilde ve ne kadar hızlı şekilde Soma'ya kazandırabiliriz.Bununla mücadele ederken işin iletişim boyutunu bir parça atladık onu itiraf etmek gerekiyor. Yeterince projemizi anlatamadık. Ama şunu gururla söylüyorum ki çevreye uyum açısından  Türkiye'de bir ilk olacak yerli linyitimizi kullanarak Dünya'da da emsal olarak gösterilecek bir teknolojiyi kontrata bağlayarak hem de ülkemize de Soma'ya da tahahhüt edebilmiş durumdayız."diye konuştu.
 
"3000 Kişilik İstihdam sağlanacak"
İhalenin sadece bir santral kurma işinden ibaret olmadığını deklare eden Aydın,"Bu proje  entegre bir proje olarak  ihale edildi. Teknik projenin önemli ayaklarından bir tanesi de 30 yıl boyunca sürdürülecek madencilik faaliyetleri. Bu faaliyetlerde önemli çünkü yılda 5 bin ton kömür çıkarılmasını içeren ilk 18 yılında da daha güvenli bir işletme ortamının oluşturulduğu yerüstü diye tabir edebileceğimiz, açık ocak olarak adlandırdığımız faaliyetler sahalarda sürdürülecek. Bu her iki proje beraber işletme döneminde 1000 kişiye, inşaat döneminde de 2000 kişiye istihdam sağlayacak.  Biz bu istihdam boyutunu çok önemsiyoruz. Diğer önemsediğimiz bir nokta sivil toplum kuruluşlarımız Soma'nın gerçek sorununu ortaya koyuyorlar. İstihdam boyutunu öne çıkarıyorlar yaratılan istihdam hem ülke için hem de soma için önemli. Bu proje ile kazanımımız sadece istihdam da değil, 250 milyon dolar bir doğalgaz ithalatını da engellemiş olacağız. Devletin de kasasına 2012 baz yılı fiyatlarıyla yaklaşık 155 milyon türk lirası aktarılmış olacak." dedi.
 
Şirket olarak yaptıkları girişimleri paylaşan Aydın,"Biz hiçbir zaman Kolin Şirketler Grubu olarak  madencilik, santral ve zeytin bunların arasında herhangi birini seçme öteleme noktasında olmadık, birinden birini seçelim demedik. Zeytincilikte aynı şekilde bu projelerle beraber daha da gelişsin istedik, bunun içinde zeytincilik açısından daha sağlıklı bir ortamda yapılabilmesini temin etmek için santral sahasında bulunan zeytin ağaçlarının 10 katını zeytinciliğin daha sağlıklı yapılacağı alanlarda dikmeyi taahhüt ettik. Şimdi bir süreç başlatıyoruz. Soma Ziraat Odası Başkanı Adil Yörük bey ile tesis ettiğimiz protokol, Sayın Belediye Başkanımız Hasan Ergene ile tesis ettiğimiz protokol gerçekleşme aşamasında 60 bin fidan taahhütümüzün bir kısmını başlattık. Bu sürecin bir kısmı bir ihtiyaca cevap vermek anlamında zeytin fidanlarının Ziraat Odası aracılığıyla dağıtılması şeklinde olacak hatta bu yıl için 20 bin fidan dağıtılacak. Bir yandan da çok daha sağlıklı bir gelişim gösterebileceği alanlarda fidan dikimine  hız verip bu proje ile beraber aynı anda zeytinciliğinde Soma'ya ve ülke ekonomisine daha çok katkı vermesi açısından gereken adımları atmış olacağız.”dedi.
 
Sivil toplum kuruluşlarının desteğinin önemine değinen Aydın," Soma'da sivil toplum kuruluşlarının, Soma'nın kahir ekseriyetinin bu projeye destek vermesi bizleri yüreklendiriyor. Ama bu desteğiniz bizi hiçbir zaman rehavete sürüklemeyecek, bu konuda emin olabilirsiniz. Süreç içinde atılacak her adımda sizlerle istişare ederek ilerleyeceğiz. İletişimi en yüksek seviyeye çıkaracağız. Birlikte hem zeytinciliği geliştireceğiz hem de yüksek katma değerler oluşturan projeyi hayata geçirme imkanımız olacak."diye konuştu.
 
Kurulması planlanan termik santralın Soma için büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene,"Bu şehrin ekonomisi şu an mevcut olan termik santrale göre dizayn edilmiştir. Termik santral üretim kapasitesini arttırırsak Soma'yı büyütürsünüz. Azaltırsanız Soma küçülür, yeni bir termik santral yaparsanız çalışan sayısı artar, kazanan sayısı artar. Bu işten herkes kazançlı çıkar insanımız rahat yaşar. Kolin gibi yatırımcılarımız gelse yatırımlar yapsa dışa bağımlılıktan kurtuluruz cari açıklarımız küçülür. Somalılar olarak devletini milletini seven insanlar olarak üzerimize düşeni yapmak istiyoruz. Bu düşüncelerle de bu yatırımı destekliyoruz. Soma'yı büyüteceğine güzelleştireceğine inanıyoruz. Elektriği, kömürü üretirken zeytinden de vazgeçmiyoruz.
 
 
Zeytinlikler deniz gibi arazilerimizi kaplamıştır.30 yıldır bir termik santralimiz var ve tarımla ilgili bir olumsuzluk gözlenmedi. Kolin örnek zeytinlikler kurmak için bize müraat etti. Bu havzaya en uygun zeytin fidanlarını belediyelere ait olan arazilere dikmeye başlıyoruz. 6 bin ağaç eksildiyse 60 bine tamamlayacağız. Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın da talimatı bu yönde kesilen her ağacın yerine 10 ağaç dikilecek. Ülkemizin zeytin ağacına da enerjiye de ihtiyacı var. Bu işi denge de götürmemiz lazım."dedi.
 
"Yatırımcılara sahip çıkmalıyız"
Yatırımcılara sahip çıkılması gerektiğine dikkat çeken Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Aşçı,"Hepimiz hem fikiriz, bir ülkenin, bir şehrin gelişmesi için mutlaka yatırımlara ihtiyacı vardır. Enerji yatırımları yapmadan gelişebilme imkanı yok. Mutlaka günümüz dünyasında enerji sorununu çözmek gerekiyor. Yatırım yapılan yer kalkınıyor, gelişiyor, istihdam alanı gelişiyor. İlçemizde yatırımcılara gerekli ortamı sağlamamız gerekiyor ki yatırımcılar başka yere gitmesin. Yatırımları sahiplenmemiz gerekiyor."dedi.
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21