TURİZMİN SESİ
HABER MERKEZİ-Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) '2030'a Doğru Turizm Raporu'na göre, önümüzdeki yıllarda dünyada günde 5 milyon turist seyahat edecek. Rapor ayrıca, Asya Pasifik bölgesinin önümüzdeki yıllarda turizmin lokomotifi haline geleceğine de işaret ediyor. Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO), uzun dönem turizm tahminlerini içeren ''2030'a Doğru Turizm Raporu'' yayınlandı. Raporu değerlendiren Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Başkanı Kerem Köfteoğlu, ''Önümüzdeki yıllarda tatil, dinlenme, akraba ziyareti veya iş amaçlı dünyada seyahat edeceklerin sayısı günde 5 milyonu aşacak dedi.
Dünya turistinin gittiği yerde farklı bir deneyim yaşamak istediğini hatırlatan Köfteoğlu, Türkiye dünya turizminde bir başarı yakaladı. Ancak, Türkiye 'tek ve vazgeçilmez' destinasyon değil. Nitekim, dünya turizm gelirlerinin 1,2 trilyon dolara ulaştığı 2011 yılında Türkiye, sağladığı turizm geliri sıralamasında bir basamak gerileyerek, dünyada 12'nci sırada yer aldı. Bu yüzden, yakalanan başarıyı ileri bir seviyeye ulaştırıp, gelinen noktayı kalıcı hale getirmek için dünya turizmindeki gelişmeleri doğru okumak zorundayız. Turistlerin yeni eğilimlerini UNWTO'NUN saptamalarıyla ele alacak olursak, turizmin çeşitlendirilip, farklılaşmayı öne çıkaracak adımların atılmasının şart olduğunu görüyoruz. Çünkü yeni moda turistler, sıradan, kendine has özellikleri olmayan destinasyonları artık tercih etmiyor diye ekledi.
Dünyanın lokomotifi Asya-Pasifik olacak
UNWTO'nun ''2030'a Doğru Turizm Raporu'''nun Asya Pasifik bölgesinin önümüzdeki yıllarda turizmin lokomotifi haline geleceğine işaret ettiğine dikkat çeken Köfteoğlu bu konuda şöyle konuştu: Uzmanların tahminine göre, Asya-Pasifik bölgesindeki ülkeler önümüzdeki yıllarda, diğer bölgelerden daha fazla turist çekip, dünyaya daha fazla turist gönderecekler. Yani, dünya turizmin barometresi Asya-Pasifik olacak. Raporda, önümüzdeki yıllarda Asya-Pasifik bölgesinin yılda ortalama yüzde 5'lik büyümelerle mevcut potansiyeline her yıl 17 milyon dünya turistini katacağını görüşüne yer veriliyor. Gelişmekte olan ekonomilere sahip ülkeler de turizmde büyüme kaydedecek. Raporu incelediğimizde, günümüzde turizmde yıllık 2,2 seviyesinde büyüyen gelişmekte olan ülkeler, bu büyümelerini iki katına çıkarıp yüzde 4,4 seviyesine ulaştıracak. 2015 yılına gelindiğinde ise gelişmekte olan ülkeler çektikleri turist sayısıyla gelişmiş ülkeleri sollayacak. 2030 sonunda ise gelişmekte olan ülkelerin dünya turizmi pastasındaki payları yüzde 58'e ulaşacak''
Saptamalar doğru algılanmalı
Türkiye'de turizmden ekmek yiyen ve turizmle ilgili tüm kurum ve kuruluşların raporda yer alan saptamaları iyi algılayıp, doğru okumaları gerektiğini vurgulayan Köfteoğlu, şunu kaydetti: ''Öncelikle dünya turizm pastasına el uzatan ülke sayısının sürekli arttığını dikkate almaları gerekiyor. Bu yüzden ürün çeşitliliğine gidip, kendilerini farklılaştıracak yeni yöntemler geliştirmeleri şart oldu. Günde dünya turizm hareketlerine katılacak 5 milyon kişinin bir kısmını düzenli olarak ülkemize çekmek istiyorsak, tanıtım stratejimizi de değiştirmeliyiz.
Tanıtım stratejisi geliştirilmeli
Köfteoğlu, tanıtım konusunda şu önerilerde bulundu: Raporu incelediğimizde, önümüzdeki yıllarda en fazla gezeceklerin Asya-Pasifik bölgesinin insanları olduğunu görüyoruz. Asyalı turistler, deniz, kum, güneş yerine ağırlıklı olarak kültür turlarını tercih ediyor. Dolayısıyla, tanıtım stratejimizi de bu bölgelerden geleceklerin beklentilerine göre saptamalıyız. Türkiye'nin 2012 tanıtım afişlerine baktığımızda, bu yönde olumlu bir gelişme olduğunu görüyoruz. Konunun stratejik olarak ele alınıp daha da geliştirilmesinde yarar var. Bunun yapılması halinde, Türkiye'nin dünya turizminde yakaladığı başarının kalıcı hale geleceğine inanıyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.