Cantek Soğutma Makineleri şirketinin sponsorluğunda “Enerjini Doğru Kullan” temasıyla 6 bölümden oluşan “Dünyanın İnanılmaz Dalışları” belgesel çekimleri için Kuzey Florida’da bulunan dünya serbest dalış rekortmeni Yasemin Dalkılıç, belgeselin “Mağaralar” bölümünün ilk çekimleri için 600 pınar ve 3 nehri besleyen kilometrelerce uzunluktaki bir sualtı labirentini andıran Şeytan Havzası Mağaraları’na indi.
Şeytan Havzası’na Ginnie Springs bölgesinden inen Yasemin Dalkılıç, tünel ve mağaralarda tüpsüz dolaştı, Şeytan Sistemi de denilen bölgeyi ve ünlü Santa Fe nehrini keşfe çıktı. Kaptan Cousteau’nun 60 yıl önce ziyaret ettiği ve suyun olağanüstü netliği karşısında “Sonsuz görüş” tarifi yaptığı Ginnie Springs pınarına dalan ve kilometrelerce uzunluktaki mağaralara inen Yasemin Dalkılıç, tehlikelerine karşın gördüğü manzara karşısındaki izlenimlerini şöyle anlattı; “Suyun netliği olağandışı, dalgıçlara havada asılıymışsınız izlenimini veriyor. Pınar ve nehrin güzelliğini tarif etmek zor, gördüğüm her şeyden çok farklı. Hayatım boyunca denizde dalan biri olarak, bu pınarların toprak, çamur ve çirkin bitki ve hayvanlarla dolu olacağını tahmin etmiştim ama hiç öyle değildi. Tüm bölge bir karst yatağı, yani yeraltı suyu, üzerindeki kayaları eritmiş ve bu pınar ve nehirler toprak ve çamur yerine mükemmel şekle sahip bir kum ile dolmuş. Bu yerler milyonlarca yıl önce nasıl görünüyorsa hala öyle görünüyor. Hiçbir şey değişmemiş sanki ve dolayısıyla oldukça eşsiz ve ruhsal bir deneyim bu benim için.”
Mağaralarda kaybolma tehlikesi
Mağaraların inanılmaz güzelliğine karşın dalgıçların içinde kaybolmak veya bir yere sıkışmak gibi her mağarada yaşanabilecek tehlikelerle karşılaşabileceğini belirten Yasemin Dalkılıç, belgesel çekimleri için haftanın ilk iki gününü bu sistemleri keşfederek ve bölge anatomisini öğrenerek geçirdiklerini söyledi. Dalkılıç, “Güvenli, tehlike ve engellerin en az olduğu dalış rotalarını belirledik ki gerekirse rahatça yüzeye dönebileyim. Burada dalgıçlardan hava desteği almam gerekeceğini zannediyordum ama iyi bir planlama sayesinde buna gerek kalmadı. Bu mağaralarda dünyanın en üst düzey mağara dalışı eğitimleri yapılıyor ve her gün pek çok dalgıç buraları keşfe çıkıyor. Kimi zaman çekimlerimizi rahatça yapabilmek için beklememiz, yalnız kalabilmek için planlarımızı değiştirmemiz gerekebiliyordu. Bu nedenle sualtında geçirmeyi tahmin ettiğimiz süre iki veya üç katına çıkabiliyordu. Su da soğuk olduğu için zordu bu ama önemli bir sorun olmadı.”dedi.
Belgeselin 3’ncü versiyonu “Mağaralar” Youtube’da
Tüm ulusal ve uluslararası yayın kuruluşlarında yayınlanması hedeflenen 6 bölümlük The Amazing Dives Of The World “Dünyanın derin deniz batıkları” adlı belgeselin yayınlanan ilk versiyonunda Yasemin Dalkılıç, Florida’nın akıntılar nedeniyle yılda bir kaç kez dalış yapılabilen Key Largo bölgesindeki dünyanın en büyük batık savaş gemilerinden biri olan USS Spiegel Grove’e tüpsüz dalış gerçekleştirmişti. Dalkılıç, belgeselin ikinci bölümünde ise yine tüpsüz dalışla, bir sualtı yaşam alanı olan Aquarius’a inmiş,sualtını, hayvanları, mercan kayalıkların kesintisiz bir şekilde incelenebildiği, bilimsel araştırmalar ve deneylerin gerçekleştirildiği bölgede inanılmaz görüntüler çekmişti. Belgeselin 3’ncü versiyonu olan Mağaralar Youtube’da http://www.youtube.com/watch?v=dFVPXO_pOK4&feature=youtu.be Linkinde izlenebiliyor. Mağaralar bölümünün Youtube’da yayınlandığı birkaç gün içinde tıklanma rekorları kırdığı bildirildi.
Dünyanın gözü Dalkılıç’ta
‘Enerjini Doğru Kullan’ sloganıyla yola çıkan dünya serbest dalış rekortmeni Yasemin Dalkılıç’ın projesi günümüzün Cousteau’su dünyanın en ünlü sualtı araştırmacısı Sylvia Earle’ün de dikkatini çekmiş, Time dergisi tarafından “Gezegenin Kahramanı” unvanı verilen Sylvia Earle; CANTEK sponsorluğunda dalış yapan Yasemin Dalkılıç’ın çalışmalarını Mission Blue Vakfı’nın web sitesinde Dalkılıç’ın izniyle yayınlamaya başlamıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.