• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

DÜNYANIN EN LEZZETLİ ŞEHRİ

DÜNYANIN EN LEZZETLİ ŞEHRİ
İstanbuldan bildiren Dr. Thomas Hauer 17 – 20 Şubat 2011 tarihleri arasında İstanbul'da 9. uncu kez Uluslararası Gastronomi Festivali düzenlendi

TURİZMİN SESİ


Kulinariker yazarı Thomas Hauer Türkiye Turizm Bakanlığının davetlisi olarak oradaydı ve oradayken bazı değerli keşiflerde bulundu.
İstanbuldaki Gastronomi Festivali bildik, standtan standa dolaştığınız ve bir parça terlemiş Pecorino veya bir tadımlık Chardonnay ikram edilen kupkuru fuarlardan biri değil. Burada mesele
ciddi.

Sonuçta İstanbul jeoplolitik konumu gereği batının ve doğunun kesişme noktasında kalanOsmanlıdan beridir mutfak geleneklerinin erime potasıdır.Zamanında İstanbul Topkapı Sarayında binden fazla aşçı sultana ve onun adamlarına değerli yiyecekler hazırlarlardı.Bu gün 16 Milyonluk şehrin Boğaz kıyılarında Dünyanın en canlı restoranları vardır. Burada her hafta bir düzineden fazla yeni mekan faaliyete geçer. Ne lezzet metropollerinden Paris'te ne de New-York'ta global mutfak trendlerini buradaki kadar güçlü his edebilirsiniz.

Megatrend Türk Yöresel Mutfağı
Ve ufak bütçeli müşterilerin gözlerini yaşartacak kadar ucuz fiyatlar var burada. 30 TL'ye çoklu birmenü mü söylemek istiyorsunuz. Hiç problem değil. Türk yöresel mutfağı mı, ki şu sıralar boğazkıyılarının megatredidir, geleneksel Osmanlı spesialiteleri mi, modern fizyon mutfağı mı yoksaDünya mutfağı mı arıyorsunuz? Şehrin çoklu mutfağı ne sınır tanıyor ne de kapanış saatleri.Heyecan verici mutfak manzaralarıyla Taksim cıvarındaki Beyoğlu bölgesinde, iki kilometre uzunluğundaki İstiklal Ceddesinde, şehrin tarihi merkezi sayılan Sultanahmet'te, Boğazın Avrupayakkasında, ve Kumkapı cıvarı gibi Marmara kıyılırında karşılaşabilirsiniz.

Şehrin en anlamlı mutfak faaliyetlerini yürüten kurum olan İstanbul Mutfak Enstitüsü 2007 yılındanberidir iki restorantıyla resmi olarak eğitim faaliyetlerine devam etmektedir. Enstitü kullandığımalzemeleri milyonluk şehirde bulunan kendi arazilerinde yetiştiriyor. Sonbahardan itibaren
Enstitü, Restoran İşletmeciliği ve Pastacılık kursları da başlatıyor. İstanbul Mutfak Enstitüsü, ülkedebulunan 180 den fazla özel ve kamuya ait Hotel Meslek Eğitim Kurumlarından sadece bir tanesi dir.Bunların yanında Metropol Bio trendleri de yakalamış görünüyor. 2006 yılından beridir Şişli' detamamen sertifikalı Bio Ürünlerin satıldığı haftalık bir semt pazarı var. Ülkede yaklaşık 15 bin tane

Biolojik tarım yapan işletme var
Festivale Geri Dönecek Olursak Şehrin Merkezine 40km mesafededeki Tüyap Fuar Alanında, yıldan yıla mutfak şeflerinden veumut dolu mutfak yaşamından elit bir daire oluşuyor. Burada ortaçağın savaşkan şovalye turnuvalarını andıran 4 günlük bir yarışma düzenlendi. Bu sefer uğruna yarışılan şatonun genç kızı değildi ancak, kupayı kaldırmaktı, Madalyalar ve Diplomalar kazanmaktı, hepsinden de önemlisi
onurdu.

Yarışma, yeni yetme yarışmacılar için iyi ücretli bir iş bulmak için benzersiz bir fırsat sundu.Özellikle Kuzey Afrika'daki huzursuzlukların neticesinde Türkiye'de patlayacak olan  turizmendüstrisi ortamında.
Yemek emekçilerinin Dünya Çapındaki çatı organizasyonu olan WACS'ın çağrısına uyup 18 ülkeden katılan 1500 kişi -ki bunun bini evsahibi ülke Türkiyeden idi- yarıştı. İzrail, Malta,Hırvatistan, Güney Kore, Polonya, Bulgaristan, Amerika Deniz Kuvvetleri Takımı katılımcılardan bazılarıydı.

Festivalin görkemine; damak zevkine güvenen 20 bin ziyaretçi şahitlik etti. Yarışmada 72 ödül içinyarışıldı. Bunların arasında sebze oymacılığı, şekerden minyatür çiçek ve Orijinal Türk yemeği gibi kategoriler de vardı.
Istanbul: Fusionküche und Worldcuisine

Dünyanın En büyük Şampiyonası
Sunulan yarışma kategorileri açısından, İstanbul Festivali dünyanın en büyük yarışmasıdır. Buseneki Jüri Başkanı Eckart Witzigmanns'ın birzamanlarki Alman pasta şefi Robert Oppeneder idi.Yarışmacılar; belli bir konudaki belirli bir yemeği hazırlayarak, her seferinde yaklaşık yarım saatlik sürelerde, 20 paralel mutfakta gençler, ustalar ve takımlar kategorilerinde Uluslar arası jüriyi ikna etmek için uğraştılar.Lezzetli birer sanat eseri olarak hazırlanan tatlılar ise günün sonunda display masalarında pekçok meslektaşımızın nefesini kesti. Ortak düşünce belli
“Dünya klasmanı seviyesinde ve maalesef yemek için fazla değerliler”.İstanbul'daki yarışma açıkça “yemek yapmak bir el emeğimidir yoksa bir sanat faaliyetimidir”-asırlık tartışmasını- en bariz biçimde cevaplandırdı.

Yemek yapmak sanatlı bir el emeğidir.Bu yılki yarışmada tabiyki bir de Alman Takımı vardı. Alman Askeri Milli Takımı üyesi Stefan Obermüller Modern Küzine kategorisinde en onur verici Altın Madalyalardan birini kazandı. StefanObermüller Bayern'in Regen am Herd şehrinde bulunan birliğinde Baş Çauş olarak görev yapmaktadır. Ayrıca heyecanınızı korumaya devam edebilirsiniz. Zira Yalçın MANAV, Tüm Aşçılar Federasyonu Başkanı 2012 yarışmasını Eylül ayından sonra ilan edecektir.

Ayrıntılar için bakınız
www.istanbulgastronomyfestival.com.

20.000 Feinschmecker erlebten das Spektakel
zum Essen eigentlich viel zu Schade Kulinariker'in İstanbulda keşfettiği restoranlar: Sunset Restaurant – Uluslar arası yemeklerin İstanbuldaki başlıca adresi. İstanbulun asma köprüsümanzaralı, sosyetenin buluşma noktası olan yer ve sushi.
www.sunsetgrillbar.com   

Mavi Balik Restaurant – Meşhur Les Ottomans Hotel yakınında bulunan, şehrin Boğazkıyısındaki en iyi balık restoranlarından biri.
www.mavibalik.com

Restaurant des Istanbul Culinary Institute – Geleneksel lezzetlerin modern sunumunun ve Uluslar arası lezzetlerin, İstanbul Mutfak Enstitüsünün yetiştirdiği gençleri tarafından yapıldığı mekan
www.istanbulculinary.com

Kiva Restaurant – Beyoğlunun kalbindeki Galata Kulesine yürüme mesafesinde, hergün değişen menüsü ile geleneksel lezzetleri tadabileceğiniz mekan.
www.galatakivahan.com


Khorasani Restaurant – Sultan Ahmet ve Aya Sofya yakınında, misafirlerine klasik mangal keyfini yaşatan mekan.
www.khorasanirestaurant.com


Pandeli Restaurant – 50 Yıldan beridir klasik Osmanlı yemeğini Mısır Çarşısında saklayan mekan. Türkiyenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün başlıca mekanlarından olup girişinin yerini
bulabilmeniz gerekmektedir.
www.pandeli.com.tr


Karaköy Güllüoglu – Ülkenin en iyi baklavası. Hissi gönlü kadar güçlü olanların ancak tadabileceği; kaşarlı, kuzu kıymalı veya ıspanaklı çıtır böreklerin sunulduğu mekan.
www.karakoygulluoglu.com


Asitane Restaurant – Kariye Müzesinin hemen yakınında Saray Mutfağının otantik spesialitelerini
sunan mekan.
www.asitanerestaurant.com


Mandabatmaz – Şehrin en iyi Moka'sını içebileceğiniz ufacık bir cafe. St. Antonius Klisesininyakınıda ufacık bir ara sokakta bulunur. Olivia Geçidi 1a Kitap tavsiyesi: Istanbul Eats. Exploring the Culinary Backstreets (İstanbul yiyiyor. Cüliner arka sokakları keşfetmek). Yazar: Ansel Mullins ve Yigal Schleifer. İstanbulun tüm kitapçılarında bulunur.
www.artcreative.me

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21