Dünyanın en iyi kaplıca suyu sizce nerededir? Aslında bu sorunun tek bir yanıtı yok. Çünkü birçok yerde şifa dağıtan termal su bulmak mümkün.
Sizler için bu yazıda mutlaka gitmeniz ve görmeniz gereken kaplıcaları yazdık. Eğer sizin de bir kaplıca tatili yapma planınız varsa hemen yola çıkın deriz! Romatizmal hastalıklar, cilt problemleri, sindirim sorunları, eklem rahatsızlıkları, idrar yolu enfeksiyonu ve karaciğer rahatsızlıkları gibi durumların etkileri artık termal sular sayesinde hafifliyor. Peki hangi rahatsızlık için hangi kaplıcaya gidilmeli? Bu ve buna benzer tüm soruların yanıtları yazımızda…
Dünyanın En İyi Kaplıca Suyu Hangi Şehirdedir?
Dünyanın en iyi kaplıca suyu tek bir şehirde değildir. Günümüzde birçok yerde kaplıcalar bulunmaktadır. Her birinin de kendine has bir özelliği muhakkak vardır. Bu yüzden tek bir seçim yapmak neredeyse imkansızdır. Dünyanın en iyi kaplıca sularına sahip şehirleri sizler için listeledik!
1. Ankara (Kızılcahamam Kaplıcaları)
Dünyanın en iyi kaplıca suyu dendiğinde aklınıza ilk gelen yerlerden biri de Ankara’nın Kızılcahamam ilçesi oluyor hiç kuşkusuz. Roma Dönemi’ne kadar uzanan büyük bir geçmişi olan Kızılcahamam Kaplıcaları; büyük ve küçük olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Buraya her sene yerli ve yabancı turistler termal tatil amaçlı geldiği için termal otel ihtiyacı da doğuyor. Eşsiz doğa manzarası ile Çam Termal Otel bu gereksinimi en iyi şekilde karşılıyor. Derecesi 35 ila 50 derece arasında değişen Kızılcahamam Kaplıcaları’nın suyu; kadın hastalıklarına, romatizmal hastalıklara, kalp sorunlarına, mide hastalıklarına, cilt problemlerine, sindirim sistemi ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelmesiyle dikkat çekiyor.
2. Denizli (Karahayıt Kaplıcaları)
Termal suyun kalbi daima Denizli’de atar. Pamukkale termal kaplıcalarının ismini illaki duymuşsunuzdur diye düşünüyoruz. Karahayıt Kaplıcaları da yine Pamukkale termal kaplıcalarına dahil olan bir başka yerdir. Burada üç temel kaynaktan kaplıca suyu gelir; öteki kaplıcalara nazaran daha sıcak bir suya sahiptir. Karbondioksit, bikarbonat, sülfat ve kalsiyum içeren Karahayıt Kaplıcaları her sene birçok kişi tarafından ziyaret ediliyor. Dünyanın en iyi kaplıca suyu dendiği an akılda canlanan bu kaplıcada sindirim sistemi rahatsızlıkları, romatizmal rahatsızlıklar, cilt hastalıkları ve kadın hastalıklarına iyi gelen termal suyu bulabilirsiniz.
3. Sivas (Sıcak Çermik Kaplıcaları)
Yolu Sivas’a düşen herkes Sıcak Çermik Kaplıcaları’nı muhakkak ziyaret etmelidir. Sülfat, sodyum, magnezyum ve hidrokarbonat gibi önemli bileşenleri içeren Sıcak Çermik suları sayesinde sinir sistemi rahatsızlıkları, romatizmal hastalıklar, böbrek rahatsızlıkları ve solunum yolu hastalıkları kısa sürede iyileşmeye başlar. Sıcak Çermik Kaplıcaları senelerdir Sivas Belediyesi aracılığı ile hizmet sunmaktadır.
4. Bolu (Karacasu Kaplıcaları)
Dünyanın en iyi kaplıca suyu Bolu’da! Karacasu Kaplıcaları, Batı Karadeniz’deki tek kaplıca olma özelliğini taşır. Burada farklı bir tada sahip olan termal su vardır. 40 ila 44 derecelik suyuyla ilgi çeken Karacasu Kaplıcaları’na birçok kişi kronik ağrıların, romatizmal hastalıkların, sinir sistemi ile ilgili sorunların ve eklem rahatsızlıklarının geçmesi için gider. Sağlık Bakanlığı’nın da bizzat onay verdiği bu kaplıcada Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir hastane de yer almaktadır. Burada fizik tedavinin yanı sıra rehabilitasyon konusunda da hizmet verilmektedir. Günümüzde pek çok kişi tedavi olmak amacı ile burayı tercih eder.
5. Balıkesir (Gönen Kaplıcaları)
Balıkesir şehrinin en sevilen noktalarından bir tanesi hiç şüphesiz Gönen Kaplıcaları olur. Burası dünya genelinde tanınmaktadır. Birçok kişi burada tatil yaparken aynı zamanda da şifa bulur. Boyun fıtığı, bel ağrısı, tendon hastalıkları ve bazı felç türlerine Gönen Kaplıcaları’nda yer alan termal suyun iyi geldiği söylenmektedir. Ayrıca tesise gelmişken biraz da gezmek isterim diyorsanız kaplıcaya oldukça yakın bir noktada bulunan Mozaik Müzesi’ni de ziyaret edebilir, Bizans Dönemi’nin en önemli anlarına şahitlik edebilirsiniz.
6. Yalova
Yalova’nın Termal adında bir ilçesi bile var. Kaplıcalar konusunda ne denli zengin olduğunu buradan da anlamak mümkün. Merkeze 12 km olan bu ilçede her mevsimde termal tatil yapmak olağan hale geliyor. Bizans dönemine uzanan geçmişi ile dikkat çeken Yalova Kaplıcalarının suyunda florür, kalsiyum ve sülfat bulunuyor. İçilebildiği gibi banyo kürü olarak da aktif şekilde kullanılan bu termal suların sıcaklığı ise 60 dereceyi görüyor. Kireçlenme ve romatizma gibi sorunların tedavisinde kullanılabiliyor. Bağırsak, safra kesesi ve mide rahatsızlıklarında da buradaki suyun içilmesi tavsiye edilmektedir.
7. Ağrı (Diyadin Kaplıcaları)
Ağrı’nın merkeze en yakın ilçelerinden biri olan Diyadin’de yer alan bu kaplıcalar, termal turizm konusunda kendini göstermiştir. Klorür, kalsiyum, bikarbonat ve sülfat gibi temel bileşenleri içeren bu termal sular birçok hastalığa da iyi geliyor. Bunlar; kireçlenme sorunları, kemik rahatsızlıklar, cilt problemleri, metabolik rahatsızlıklar ve kadın hastalıkları şeklinde sıralanabilir. Burada yer alan termal su ise 70-78 derecelik yüksek sayılabilecek bir sıcaklığa sahiptir. Diyadin Kaplıcaları suyu maden suyu olarak da kullanılır.
8. Afyon (Sandıklı Kaplıcası)
Afyon, Türkiye’nin kaplıcalar konusundaki en mühim noktalarından biridir. Kaplıca turizmi dendiği an akla Afyon gelir. Sandıklı Kaplıcası yalnızca yerli turistler tarafından ziyaret edilen bir yer değil; yabancı turistler de her sene buraya termal tatil amaçlı geliyor. Seneler süresince birçok insanın hastalıklarına deva olan bu suyu siz de mutlaka keşfetmelisiniz.İçerisinde bol bol kükürt olan bu termal su tam bir gençlik ilacıdır. Cildi güzelleştiren Sandıklı Kaplıcası suyunu siz de çok beğeneceksiniz. 40-50 derecelik bir ortalama sahip olan sıcaklığı ile dikkat çeken bu kaplıcada; faranjit ve deri hastalıklarına şifa bulmak mümkün hale geliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.