TURİZMİN SESİ
Geçen yıla göre % 4 büyüme yakalanırken, Avrupa, Asya ve Pasifiklerle Ortadoğu % 5 dolayında, Amerika bölgesi de % 4 gelişme kaydetti. Afrika’daki daralmanın % 6’ya yakın olduğu tahmin ediliyor.
Dünya genelinde ziyaretçi trafiği 2015 yılının ilk yarısında 21 milyon artarak 538 milyona çıktı. Geçen yıla göre % 4 büyüme yakalanırken, Avrupa, Asya ve Pasifiklerle Ortadoğu % 5 dolayında, Amerika bölgesi de % 4 gelişme kaydetti. Afrika’daki daralmanın % 6’ya yakın olduğu tahmin ediliyor. BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından açıklanan verilere göre, dünya ziyaretçi trafiği 21 milyon artışla 538 milyon oldu.
Dünyada alt bölgeler itibariyle Karayipler ve Okyanusya % 7, Orta ve Doğu Avrupa ve Orta Amerika ise % 6 gelişimlerle en iyi performansları gösterdi. Bu genel büyüme eğilimine rağmen sonuçlar bölge ve ülkelere göre önemli farklılıklar gösteriyor. Gelişmekte olan ekonomilerin yavaşlaması, gelişmiş ekonomilerin ise toparlanmaya yönelmeleri ve bazı emniyet ve güvenlik sorunlarının yarattığı atmosferde talep düşük petrol fiyatları ve kur dalgalanmalarından fazlaca etkilendi.
Dünyanın turist kaynağı pazarı olan Avrupa’da, Batı Avrupa, Kuzey Avrupa ve Güney Akdeniz Avrupa bölgeleri % 5’er, Orta ve Doğu Avrupa da % 6’lık iyileşme yaşadı. Asya ve Pasifik bölgesi % 5 artış kaydederken, Okyanusya % 7 ile en iyi performansı sergiledi. Kuzey-Doğu Asya ve Güney-Doğu Asya % 5’erlik büyüme yaşadı. Güney Asya da % 4 dolayında daha iyi bir seviye yakaladı.
İlk yarıda % 4 ziyaretçi artışı yakalayan Amerika bölgesinde ABD Dolar’ının güçlenmesi bu ülkeden yurtdışı çıkış trafiğini hızlandırdı. Kuzey Amerika’da % 3 olan gelişim, Kanada ve Meksika’da % 8’er oldu. Aynı dönemde Güney Amerika % 4 gelişti.Sınırlı verinin derlendiği Afrika için yapılan daralma tahmini de % 6 dolayında. Bu bölgede Sahra-altı Afrika’da % 6, Kuzey Afrika'da % 10 düşüş olduğu tahmin ediliyor. Düşüşte terör olayları, Ebola Salgını, petrol ve diğer emtia ihracatına00 bağlı bölgesel yavaşlama etkili oldu. Öte yandan Ortadoğu'daki ziyaretçi trafiği ise % 4 gelişme gösterdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.