TURİZMİN SESİ
Başta gençler, yaşlılar ve özürlüler olmak üzere herkese tatil hakkını konu edinen Dünya Sosyal Turizm Kongresi, 19 - 23 Eylül 2010 tarihleri arasında İtalya'nın ünlü turizm beldesi Rimini'de gerçekleştirildi. Kongrenin 2. gününde aynı anda toplanan Uluslararası Sosyal Turizm Örgütü BITS'in kısa adı OITS olarak değiştirildi. Bu arada OITS'in tüzüğünde bazı değişiklikler yapıldı. 10 yıldır OITS başkanlığı yapan Norberto Tonini, kuruluş başkanlığını Jean-Marc Mignon'a devretti. Yapılan seçim sonunda FEST Travel Genel Müdürü Faruk Pekin, yeniden Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.
35 ülkeden 165 kuruluşun üye olduğu Uluslararası Sosyal Turizm Örgütü OITS'e Türkiye'den iki kuruluş üye: Kültür ve Turizm Bakanlığı ve FEST Travel. OITS Genel Kurulu'na ve Dünya Sosyal Turizm Kongresi'ne Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi de katıldı. OITS'in Genel Kurulu'nda 1996 tarihli Montreal Bildirgesi ile onu tamamlayan 2006 tarihli Aubagne Eki'ne eklenmek üzere aşağıdaki karar alındı:
- Özellikle gençler, çocuklu aileler, dar gelirli olanlar ve özürlüler için turizmden faydalanabilmeleri konusunda turizme erişebilmelerini sağlama,
- Bunun için pratik faaliyetlerin sağlanması,
- Hem özel, hem de kamu sektöründe yer alan tüm turizmcilerin, ulusal ve uluslararası düzlemde büyük sosyal turizm kuruluşları ve sendikalarla işbirliği içinde belirli ve yaratıcı çözüm bulmada ilgi ve bağlılıklarını teşvik etme.
Sosyal Turizm Kongresi boyunca şu konular tartışıldı:
- Yasalar, sosyal politika ve programlar,
- Sosyal Turizm'in yeri ve önemi: Sivil toplumun görüşü,
- Sosyal Turizm sektöründe rol alanlardan beklentiler nelerdir?
- Sosyal Turizm'de rol alanların kamu yararına etkisi.
Dünya Sosyal Turizm Kongresi'ne Avrupa Birliği (AB), Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Sendikalar Konfederasyonu delegeleri ile Avrupa, Asya ve Amerika kıtalarından çok sayıda turizmci katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.