• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

DÜNYA KÜLTÜRLERİ DERSİ

DÜNYA KÜLTÜRLERİ DERSİ
İş Yaşamına Hazırlık ve Girişimcilik Dersleriyle desteklediği öğrencilerinin, Kariyer ve Yaşam Programı’yla da sosyal, kültürel ve sportif aktivitelere katılmalarını teşvik eden Okan Üniversitesi “Dünya Kültürleri Dersi”ni hayata geçirdi

TURİZMİN SESİ


 Ülkelerinin Türkiye’deki en önemli temsilcileri olan büyükelçiler, başkonsoloslar, konsoloslar ve kültür ataşeleri, ülkelerini ve kültürlerini Dünya Kültürleri Dersi’nde Okan’lı öğrencilere anlatıyor. Hindistan Cumhuriyeti’nin İstanbul Konsolosu Subhash Gupta’nın ardından dersin ikinci konuğu, 12 Mart 2013 Salı günü Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti İstanbul Fahri Başkonsolosu Prof. Dr. Fatma Günseli Malkoç oldu. Nepal’in ekonomisinden demografik yapısı ve ülkedeki farklı ritüellere kadar birçok konuda öğrencilerin sorularını yanıtlayan Malkoç, konuşmasının sonunda tüm öğrenci ve akademisyenleri ayağa kaldırarak kısa bir meditasyon yaptırdı. 
 
okan-universitesi,dunya-kulturleri-dersi,meditasyon,subhash-gupta2.jpg
 
Okan Üniversitesi’nin Tuzla Kampüsü’ndeki Mimar Sinan Konferans Salonu’nda düzenlenen “Dünya Kültürleri Dersi”nin bu haftaki konuğu Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti İstanbul Fahri Başkonsolosu Prof. Dr. Fatma Günseli Malkoç’tu. Sunumunda Nepal’in tarihini fotoğraflarla birlikte anlatan Malkoç, Nepal’in 5 yıllık dünyanın en genç cumhuriyeti olduğunu söyledi. Nepal’in başkenti Katmandu’da 15 yıl önce akademisyenlik yaptığını belirten Malkoç, “Katmandu Üniversitesi’nde çalışırken 200 dolar maaş alıyordum. Birçok büyük üniversiteden gelen teklifleri kabul etmedim. Doğru bir karar vermişim. Çok büyük tecrübeler yaşadım” dedi. Nepal’in dünyanın en fakir ülkelerinden biri olduğunu belirten Malkoç, “İnsanları çok hoşgörülü ve tabiatı çok güzel bir ülke. Kişibaşına düşen gelir 735 dolar olmasına rağmen dünyanın en mutlu insanları orada. Çünkü kendilerine yetiyorlar. Herkesin toprağı var ve tarımla uğraşıyorlar” diye konuştu.
 
Nepal hiçbir zaman sömürge olmadı
Nepal’in bir dönem İngiliz sömürgesi olduğuna yönelik yanlış bir algı olduğunu belirten Prof. Malkoç, “Nepal’in komşusu Hindistan bir dönem İngiliz sömürgesi olduğu için böyle bir algı var. Bu büyük bir yanlış” dedi. Nepal’e gidilmesi için 3 büyük neden olduğunu belirten Malkoç şunları söyledi: “Birincisi, insanlarının yardımseverliği ve güleryüzlülüğü. İkincisi, tabiatının güzelliği. Dünyanın zirvesinden (Everest) deniz seviyesinin 60 metre yüksekliğine kadar farklı güzellikler sunan bir coğrafyası var. Üçüncüsü ise tarihi mirası.”
 
“Gelinlikler kırmızı, çünkü beyaz renk yası simgeliyor”
Nepal’deki düğünlerde beyaz gelinlik görmenin imkansız olduğunu belirten Malkoç, “Beyaz renk yası ve ölümü simgeliyor. Bu nedenle kırmızı gelinlik giyiyorlar. Ayrıca yüzük yerine 24 ayar yuvarlak bir altın kolye takıyorlar. Bu, onların evli olduğunu gösteriyor” dedi. Ölülerin, erkek çocukları tarafından yakıldıklarında cennete gideceğine inanıldığını belirten Malkoç, “Genellikle Nepal gibi dağlık alanlarda doğum oranları azdır. Fakat Nepal’de tam tersi bir durum söz konusu. Anne ve babalar öldüklerinde kendilerini erkek çocukları yakabilsin diye daha çok çocuk yapıyor” diye konuştu. Konuşmasının sonunda salondaki tüm katılımcı öğrenci ve akademisyenleri ayağa kaldıran Malkoç, söylediklerinin ve hareketlerinin tekrarlanmasını istedi. Malkoç, tüm salona, “geçmişimle barışığım, bugünümle mutluyum, geleceğe umutluyum” sözlerini söyletti.
 
Her hafta bir ülke temsilcisi
Farklı ülkelerin ekonomik, sosyal ve kültürel durumlarını öğrencilere o ülkenin resmi temsilcileri vasıtasıyla sunmayı amaçlayan Dünya Kültürleri Dersi’nde ülke temsilcileri kendilerine ayrılan bir haftadavetli konuşmacı olarak Okan Üniversitesi öğrencileriyle buluşuyor. Yabancı diplomatlarla birebir tanışma imkanı bulan öğrenciler, o ülkelerle ilgili doğrudan bilgi alıp merak ettikleri sorulara cevap bulabiliyor. Koordinatörlüğünü Okan Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Yarar’ın yaptığı İnsan Bilimleri Birimi’ne bağlı derse katılan ve ülkelere göre gruplandırılan öğrencilere derslerin ardından ödev çalışmaları yaptırııyor. Ödev çalışması sonucunda öğrencilere proje notu veriliyor. Dünya Kültürleri Dersi, ülke temsilcilerinin ziyaretlerinin yanısıra ülkeler ve yabancı üniversiteler arasında işbirliği geliştirilmesi açısından da önem taşıyor.
 
Kültürlerini de sergileyecekler 
Dünya Kültürleri Dersi’ne katılan temsilcilerden bazıları sadece konuşma yapmakla kalmayıp yerel halk dansları topluluklarını da üniversiteye getirerek ülkelerinin tanıtımına katkı sağlıyor. Renkli görüntülerin yaşandığı,ülkeleri tanıtan belgesellerin ve kısa metrajlı filmlerin gösterildiği, kültürel etkileşimin yanısıra güncel konuların tüm yönleriyle de tartışıldığı dersin katılımcıları, konuşmalarını İngilizce ya da Türkçe yapıyor. Dünya Kültürleri Dersi’nin bir sonraki konuğu, 19 Mart 2013 Salı günü Mısır Arap Cumhuriyeti  Büyükelçisi Abderahman Salah El-Din olacak.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21