TURİZMİN SESİ
Avrupa, Amerika, Asya ve Afrika medyası Söylemez’in sıradışı yolculuğunu ve bu yolculuk esnasında çektiği ‘’Journey To Dreams’’ (Hayallere Yolculuk) adlı belgeseli konuşuyor. Dünyanın en büyük yayın kuruluşlarından biri olan BBC de yayın yaptığı İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Arapça dillerinde ’’Türk Gazeteci Hasan Söylemez Afrika’nın hayallerini kovalıyor’’ başlığıyla haber geçti.
Belgesel yapımcısı Hasan Söylemez, Afrika’da yaşayan insanların ne tür hayaller kurduğunu araştırmak için bisikletle Ocak 2017’de Fas’tan yola çıktı. Bir buçuk yılda yedi bin kilometre pedal çevirdi. Önce dünyanın en büyük sıcak çölü Sahra’yı aştı daha sonra Moritanya, Yeşil Burun Adaları, Senegal, Gambiya, Gine Bissau, Gine, Sierra Leone, Liberya ve Fildişi Sahili’ni geçip Mali sınırına ulaştı. Gittiği her ülkede insanlara hayalleriyle ilgili sorular soran Söylemez, yaşadığı maceraları, ülkelerin kültürlerini ve anlatılan hayalleri belgesele dönüştürüyor. Alışılmışın dışında bir Afrika gösteren bu belgesel, her ülkede ayrı bir bölüm olmak üzere seri halinde ’’Journey To Dreams’’ (Hayallere Yolculuk) adıyla Hasan Söylemez’in Youtube kanalında yayınlanıyor. İngilizce ve Türkçe altyazıyla yayınlanan ‘’Hayallere Yolculuk’’ belgeseli, artık yerli ve yabancı milyonlarca kişiye ulaşıyor.
Afrika Birliği Başkanı Alpha Conde: ‘’Cesurca bir hareket, teşekkür ederim’’
Afrika Birliği Başkanı ve Gine Devlet Başkanı Alpha Conde, Hasan Söylemez’i Gine Konakri’de kabul etmişti. Conde, ‘’Bisikletle bütün Afrika’yı dolaşıp Afrika’nın hayalleriyle ilgili belgesel çekmek, cesurca bir hareket. Bu, Hasan’ın kendine olan inancını, insanlığa inancını ve Afrika’ya inancını gösteriyor. Afrika’da böyle bir proje gerçekleştirdiği için kendisine teşekkür ederim.’’ demişti. Afrika’nın ‘’Hayal Arşivini’’ oluşturan Söylemez’in sıradışı yolculuğu ve çektiği belgeseller Türkiye’de lise ders kitaplarına da konu olmuştu.
‘’Bir buçuk yıl önce yola çıktım. Henüz yolun başında sayılırım’’
Dünya basınının yakından takip ettiği Hasan Söylemez’i farklı yapan özelliklerden biri de bisiklet yolculuğunu ve bütün belgesel çekimlerini tek başına yapması. Söylemez, ‘’Bir buçuk yıl önce yola çıktım. Henüz yolun başında sayılırım. Birkaç gün sonra Mali’ye varacağım. Fakat daha önümde gideceğim 42 Afrika ülkesi var. Artık beş yıl, yedi yıl, kaç yıl devam eder bilemiyorum. Ama halen ilk günkü gibi aşkla ve heyecanla pedal çevirip hayaller dinliyorum. Evet, zor koşullarda bisikletle yolculuk yapmak bazen yoruyor. Ancak bütün zorlukları en baştan kabullenerek yola çıktığım için çok da takılmıyorum buna. Asıl zor olan şey, yolculuk yaparken belgesel çekmek ve belgeselin bütün aşamalarında bulunup bunu yayına hazır hale getirmektir. Tek başıma büyük bir prodüksiyon yapıyorum. Bütün çekimleri kendim yapıyorum. Afrika'da iki binin üzerinde dil konuşuluyor. İnsanlarla röportajlarımda kendi dillerinde sorular soruyorum. Bugüne kadar on dilde röportaj yaptım. İzleyici de ortaya çıkanları gördükten sonra en çok buna şaşırıyor. Belgeseli ilk defa izleyenler yanımda bir ekiple dolaştığımı sanıyorlar. Hatta bazı yabancı televizyon kanalları bile kaç kişilik bir ekibim olduğunu soruyorlar. Tek başıma olduğumu söylediğimde büyük bir şaşkınlık yaşıyorlar.’’ Dedi.
‘’Bir insanı ve ülkeyi tanımak istiyorsanız hayallerini sorun’’
Afrika’yı Afrikalıların hayalleriyle tanımaya ve anlatmaya çalıştığını belirten Söylemez, ‘’Onlara sadece ‘’En büyük hayalin ne?’’ sorusunu sormuyorum. ‘’En büyük hayalin için ne yapıyorsun?’’, ‘’Hiç gerçekleştirdiğin büyük bir hayalin oldu mu?’’, ‘’Ülken hakkında ve Afrika hakkındaki hayalin ne?’’ gibi yan sorular da soruyorum. Aslında bu soruları dolaylı olarak izleyiciye de soruyorum. Dinlediğim hayallerin rengi, bölgeden bölgeye ülkeden ülkeye ve hatta köyden köye değişiyor. Yaşanılan toplumun sosyal, ekonomik, politik, kültürel ve eğitim durumu, insanların kurduğu hayalleri direkt etkiliyor. Bir insanı ve ülkeyi tanımak istiyorsanız hayallerini sormalısınız. Çünkü kurulan hayaller, geçmişe ve bugüne ayna tutarak geleceğin nasıl şekillendirileceğinin ipuçlarını verir.’
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.