• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

DÜNYA AİLE ZİRVESİ

DÜNYA AİLE ZİRVESİ
Aile kurumu ile ailenin temel taşı kadının konu alınacağı "Dünya Aile Zirvesi 5", 4-7 Aralık tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek.

TURİZMİN SESİ


Devlet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Baş bakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın katılımıyla gerçekleştirilecek zirvede, İspanya'dan Kolombiya'ya, Belçika'dan Angola'ya kadar yaklaşık 105 ülkeden kadın, aile ve sosyal işlerden sorumlu bakanlar, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile akademisyenler de bulunacak.

"Güncel küresel ve ulusal eğilimler ile engellerin, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesi üzerindeki etkisinin aile kurumu için ö nemi" temasından yola çıkılan zirvenin başlığı, "Dengedeki Aileler: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi" olarak belirlendi.
Zirvede, "Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini azaltmanın ve kadını güçlendirmenin, yoksulluğu önleyip, ailelerin refahını artıracağı" gerçeğinden hareketle, "Toplumsal cinsiyet eşitliği odağında kadının insan haklarını" gündeme getiren sorunlar tartışılacak.

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilecek Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı'nda, "geçmiş dönem, mevcut durum, değişim için politik girişimler ve yenilikçi kamusal hareketler ile gelecek perspektifi" konuşulacak. Sivil Toplum Kuruluşları Yuvarlak Masa Toplantısı'nda ise "Son 15 yılda geliştirilmiş politik girişimler yeterli midir ve ilerleme kaydetmekte midir?

Hükümetler ve sivil toplum kuruluşları arasında değişiklikler için yenilikçi hareketlerin gerçekleştirilmesi amacıyla ortaklıklar kurulmakta mıdır ve değişiklikler bu ortaklıklar tarafından desteklenmekte midir? 2000 yılında belirlenmiş olan Binyıl Kalkınma Hedefleri (BKH) üç ve amacı cinsiyet eşitliğinin ve kadının güçlendirilmesinin sağlanmasında yeterli midir?" soruları ele alınacak.

Ülkelerden başarı öykülerinin paylaşılacağı zirvenin genel oturumlarında da "Dengedeki Aileler: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi" konusunda "ülkelerin, devletlerin, politikacıların, yargı sistemlerinin ve sivil toplumun yaklaşımı" tartışılacak.
Kadınların haklarının korunduğu bir dünyayı, sağlam aile yapısını ve güçlü bir toplumsal mirasın bırakılmasını hedefleyen zirveden, "toplumsal cinsiyet ve kadının güçlendirilmesine ilişkin 21. yüzyılın gerçeğini yansıtan bir manifesto" çıkması bekleniyor.

"Dünya Aile Zirvesi 5", toplumsal cinsiyet ve kadının güçlendirilmesine ilişkin 21. yüzyılın gerçeğini yansıtan deklarasyonun sunumu ve "2009 yılı Dünya Aile Örgütü Ödül Töreni" ile sona erecek. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada, Dünya Aile Zirvesi 5'in, Türkiye'nin aile müessesesine gösterdiği geleneksel ısrarlı ilgisini ve dünya sorunlarına duyarlı tavrını ortaya koyacağını belirterek, "Türkiye olarak Dünya Aile Zirvesi'ne, İstanbul'da ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyuyoruz" dedi.
Temel yapı taşı ailenin elzem bir kurum olduğunu ifade eden Kavaf, ailelerin, geleceğin sağlıklı inşasında, toplumsal kalkınmada kilit rol oynadığını vurguladı.

Sağlıklı ailenin, ancak kadının güçlü, sağlı klı ve mutlu olması ile mümkün olacağını dile getiren Kavaf, şunları kaydetti: "Kadının kaderinin değişmesi, toplumun da kaderinin değişmesidir. Kadınlarımızın her alanda etkin olması demokrasinin, barışın, hoşgörünün, sevginin egemen olması demektir. Toplumların gelişmişliği kadınların toplum hayatına aktif katılımıyla doğru orantılıdır. Hayatın her alanında sürdürülebilir kalkınmaya ulaşılabilmesi için, kadınların güçlendirilmesi ve özerkliği ile sosyal, ekonomik ve politik statüsünün geliştirilmesi şarttır.

Bu çerçeveden hareketle, bütün toplumlarda kadınların toplumsal yaşamdaki konumlarının güçlendirilmesi amacını güden politikaların hayata geçirilmesi dünyamızı n geleceği için son derece önem arzetmektedir. Bu bağlamda, refah ve barış içindeki bir dünyada, kadınlarımızın haklarının korunarak, sağlam aile ve güçlü bir toplumsal miras bırakmak üzere toplanan 'Dünya Aile Zirvesi 5'e Türkiye olarak ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyuyoruz."

Zirvenin genel oturumlarda konuşulacak diğer konu başlıkları ise şö yle:
"-Kapasiteler alanının iyileştirilerek toplumsal cinsiyet eşitliği ve ailenin refahının sağlanması bağlamında; İlköğretime evrensel ulaşım, kızlar için ilköğretim imkanlarının evrensel ilköğretime ilişkin var olan taahhütlerin yerine getirilmesiyle eş zamanlı olarak desteklenmesi, cinsel ve üreme sağlığı ve haklarının sağlanması,

 
-Fırsatlar alanına erişim için aile odaklı sosyal ve ekonomik politikaların güçlendirilmesi bağlamında; kadınların zaman yüklerinin azaltılmas ı amacıyla aile odaklı politikalar çerçevesinde altyapıya ve makul konutlara yatırım yapılması, mülkiyet ve miras haklarının sağlanması,

-'Makul iş'e erişim ve toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleme yoluyla yoksulluğu azaltmak ve ailelerin yaşam standardını iyileştirmek bağlamında; istihdamda toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması,

-Mali kaynaklar gibi ekonomik varlıklara, sosyal korumaya ve sosyal güvenliğe erişimde eşit fırsatlar yaratarak aile yapılarını güçlendirme konusu kapsamında; kadınların mali kaynaklara, sosyal korumaya ve sosyal güvenliğe erişimine dair ayrımcılıktan uzak politikaların uygulanmasıyla toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygınlaştırılması ve kadının güçlendirilmesi,

-Kadınların bir insan hakkı olarak tüm düzeylerde politikaya ve yönetimlerin kalitesinin arttırılması için karar alma pozisyonlarına her düzeyde katılımının önemi,

-Aile içi şiddetle ve kadınlara yönelik şiddetle mücadelede trendler ve tehditler: Aile ve Toplumun gelişimi üzerine etkileri."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21