• BIST 9758.14
  • Altın 2811.052
  • Dolar 34.0905
  • Euro 37.9402
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

Dubai, 2024 yılının ilk yarısında 9,31 milyon ziyaretçi ağırladı

Dubai, 2024 yılının ilk yarısında 9,31 milyon ziyaretçi ağırladı
Yılın ilk yarısında uluslararası geceleyen ziyaretçi sayısı, 2023'ün aynı dönemine göre %9 daha artış gösterdi

TURİZMİN SESİ


Dubai, 2024 yılının ilk yarısında rekor kırarak 9.31 milyon uluslararası geceleme yapan ziyaretçiyi ağırladı. Bu sayı, 2023'ün aynı dönemine göre %9 daha yüksek. 2023 yılında 17.15 milyon uluslararası ziyaretçi ağırlayan Dubai, bu ivmeyi 2024'ün ilk altı ayında da sürdürdü ve bu yıl rekor bir performans sergilemeye doğru ilerliyor. Bu büyüme, Dubai Ekonomi ve Turizm Departmanı’nın (DET) paydaşlar ve ortaklarla işbirliği içinde yürüttüğü stratejilerin bir sonucu olarak gerçekleşti. Amaç, Dubai'yi ziyaret etmek, yaşamak ve çalışmak için en iyi şehir haline getirmek.

Küresel ödüller ve sektörel etkinlikler
Yılın ilk yarısında uluslararası ziyaretçi sayısındaki artış, kamu ve özel sektördeki paydaşlarla işbirliği içinde oluşturulan şehir genelindeki stratejilerin bir sonucudur. Bu performansın yanı sıra, bu çabalar uluslararası düzeyde de takdir topladı. 2024 yılına güçlü bir başlangıç yapan Dubai, Ocak ayında Tripadvisor Travellers’ Choice Awards’da art arda üçüncü kez dünyanın en iyi destinasyonu seçilerek bu alanda bir ilki gerçekleştirdi. İlk altı ayda Dubai, World Travel Awards tarafından Orta Doğu’nun lider destinasyonu olarak seçilirken, Dubai Uluslararası Havalimanı ve Mina Rashid, sırasıyla Orta Doğu’nun en iyi havalimanı ve en iyi kruvaziyer limanı olarak seçildi.

Ana kaynak pazarlar
DET’nin iç paydaşları ve 80 pazardaki 3.000'den fazla küresel ortakla işbirliği içinde yürüttüğü hedefli kampanyalar sonucunda Dubai, 2024'ün ilk yarısında ana pazarlarda etkileyici bir büyüme sağladı. Şehrin benzersiz teklifleri, dinamik cazibesi ve bağlantı olanaklarını vurgulayan özel stratejiler ve etkinlikler sayesinde, Dubai hem geleneksel hem de yeni pazarlardan gelen ziyaretçiler için ilk tercih olmaya devam etti.

2024’ün Ocak-Haziran döneminde, GCC ve MENA gibi yakın pazarlardan gelen ziyaretçiler toplam ziyaretçilerin %26’sını oluşturdu; bu oranlar sırasıyla 1.27 milyon (%14) ve 1.09 milyon (%12) ziyaretçi ile temsil edildi. Batı Avrupa, Dubai’ye gelen ziyaretçilerin %20’sini (toplamda 1.89 milyon) oluşturdu. Güney Asya’dan 1.62 milyon ziyaretçi (%17) gelirken, BDT ve Doğu Avrupa’dan 1.37 milyon (%15) ziyaretçi Dubai’ye geldi. Kuzeydoğu ve Güneydoğu Asya, yıl başında %8 olan payını, 2024’ün ilk yarısında %10’a (896.000) yükseltti, bu artış özellikle Çin’den gelen ziyaretçilerin güçlü toparlanmasıyla sağlandı. Diğer bölgelerden de Dubai’ye gelen ziyaretçi sayısında artış görüldü; Amerika kıtası 617.000 (%7), Afrika 404.000 (%4) ve Avustralasya 154.000 (%2) ziyaretçi gönderdi.

Oteller ve konaklama  
Dünya çapındaki oteller ve konaklama seçenekleri, Dubai'nin destinasyon olarak sunduğu en önemli unsurlardan biri olmaya devam ediyor ve küresel ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. 2024 yılının ilk yarısında, Dubai’de The Lana (Dorchester Collection’ın Orta Doğu'daki ilk tesisi), SIRO One Za’abeel (Dubai'nin ilk fitness oteli) ve Hilton Dubai Creek Hotel & Residences gibi birçok yüksek profilli açılış gerçekleşti. Şehrin konaklama portföyü, yıl boyunca planlanan yeni açılışlarla büyümeye devam edecek. Bu, talebi karşılamak ve Dubai’nin ziyaretçilere farklı kategoriler ve fiyat noktalarında geniş bir deneyim ve seçenek yelpazesi sunmasını sağlamak amacıyla stratejik bir yaklaşımla gerçekleştiriliyor.

DET’nin son verilerine göre, Dubai'nin otel sektörü Ocak-Haziran döneminde doluluk, ortalama günlük fiyat (ADR), müsait oda başına gelir (RevPAR) ve konukların konaklama süresi gibi tüm konaklama metriklerinde iyi bir performans sergilemeye devam etti. Dünyadaki en yüksek oranlardan biri olan %78,7’lik ortalama otel doluluk oranı, 2023’te aynı dönemde elde edilen %77,7’lik doluluk oranından 1,0 yüzde puanı daha yüksekti. Dolu oda geceleri %3 artarak 2024'ün ilk yarısında 21,35 milyona ulaştı; bu sayı, 2023'ün ilk yarısında 20,73 milyondu. ADR, 2024’ün ilk yarısında 558 AED’ye yükseldi, bu da 2023’ün aynı dönemine göre %4’lük bir artış anlamına geliyor. RevPAR ise geçen yıla göre %6 artarak 415 AED’den 439 AED’ye yükseldi. Haziran 2024 sonu itibarıyla Dubai’deki toplam oda sayısı 150,879’a, tesis sayısı ise 810’dan 823’e yükseldi.

Dubai Turizm ve Ticaret Pazarlama Kurumu (DCTCM) CEO’su Issam Kazim, “Dubai, yenilikçi ve ayırt edici dünya standartlarında altyapı, deneyimler ve cazibe merkezleri ile standartları daha da yükselterek önde kalmaya devam etti. Olağanüstü yaşam kalitesi, güvenlik ve erişilebilirlik, birçok küresel endekste sürekli olarak tanınıyor ve Dubai'yi mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir destinasyon olarak tanıtmak için kamu ve özel sektörler arasındaki ortaklıkları kullanmaya kararlıyız. Ortaklarımızın ve paydaşlarımızın sarsılmaz desteği, bu yaz güçlü küresel ve pazar odaklı kampanyalarımızı yürütürken çok önemli olacak; bu olumlu büyümeyi 2024'ün geri kalanında da sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi.

Ortaklıklar, iş birlikleri ve kampanyalar  
DET, paydaşları ve ortaklarıyla iş birliği içinde, geleneksel turizmin ötesinde büyüme yolları oluşturmaya devam ediyor. Yatırım, girişimcilik ve küresel yetenekleri çekme yoluyla şehrin yaratıcılık, yenilik ve teknolojik gelişim merkezi olarak kalmasını sağlıyor. Küresel kampanyalar ve ortaklıklar, Dubai'nin odaklandığı ana alanlardan biri olmaya devam ediyor. Bunlardan bazıları, izleyicileri emirliğin her köşesine götüren, The Greatest Showman yönetmeni Michael Gracey’nin müzik temalı tanıtımı “Where will Dubai take you now?” ve Dubai’yi mükemmel bir durak noktası olarak tanıtan “Drop by Dubai” programı. 

Yılın ilk yarısında açılan başlıca cazibe merkezlerinden biri, Dubai Parks and Resorts'ta açılan Real Madrid World oldu; bu, ünlü İspanyol futbol kulübünün markası altında faaliyet gösteren dünyadaki ilk tema parkıdır. Bu açılış, Ekim 2023'te DET ve Real Madrid arasında imzalanan çok yıllı anlaşmayı içeren daha geniş kapsamlı iş birliği çabalarıyla uyumlu olarak gerçekleşti.

Dubai ayrıca, Akademi Ödüllü besteci Hans Zimmer gibi müzik ve eğlence alanında büyük isimlerle devam eden ortaklıklar kurdu; Zimmer, emirliğin güçlü bir destekçisi haline geldi. Gastronomi alanında ise Dubai, Netflix’teki bir yemek ve seyahat programı olan Somebody Feed Phil’in yedinci sezonunda, Phil Rosenthal’ın büyük küresel şehirlerdeki restoranları gezdiği 50 dakikalık bir bölümde yer aldı.

Küresel bir gastronomi ve kruvaziyer merkezi  
Dubai'nin dünya gastronomi başkenti olarak konumu, Temmuz ayında Dubai'nin üçüncü MICHELIN Rehberi’nin yayımlanmasıyla daha da pekişti. 2023’te 90 olan rehberde yer alan restoran sayısı bu yıl 106’ya yükseldi; bunların dördü iki yıldız, 15’i bir yıldız, üçü yeşil yıldız, 18’i Bib Gourmand ve 69’u MICHELIN seçimi aldı. Dünya’nın En İyi 50 Restoranı 2024 listesinde, Trèsind Studio 13. sırada yer aldı ve Orta Doğu’nun en iyi restoranı seçildi; Orfali Bros Bistro ise genişletilmiş listede 64. sırada yer aldı. Dubai ayrıca, Time Out’un 2024’te “şu anda yemek için dünyanın en iyi 20 şehri” sıralamasında 9. sırada yer aldı.

Kruvaziyer sektörünün genişlemeye devam etmesi de Dubai için önemli faydalar sağlıyor. 2023/2024 kış sezonunda (Ekim’den Nisan’a kadar), emirlik Mina Rashid ve Dubai Harbour arasında 132’den fazla gemi çağrısı aldı. Mart ayında Berlin’de düzenlenen ITB’de Dubai, Arabistan Körfezi’ni küresel olarak bir kruvaziyer gemisi destinasyonu olarak tanıtmak amacıyla bölgesel denizcilik ve turizm otoriteleri ile iş birliği yaparak stratejik Cruise Arabia ittifakını resmileştirdi.

Uluslararası Etkinlikler Destinasyonu  
Dubai'nin küresel bir eğlence merkezi olarak statüsü, yıl boyunca devam eden iş, eğlence ve spor etkinlikleri takvimi ile destekleniyor ve bu etkinlikler uluslararası turistleri çekmeye devam ediyor. Dubai Festivaller ve Perakende Kuruluşu (DFRE) tarafından düzenlenen, Dubai Alışveriş Festivali, Çin Yeni Yılı, Dubai'de Ramazan, Dubai'de Bayram ve Dubai Yemek Festivali gibi Dubai'nin en büyük yıllık etkinliklerinden bazıları yılın ilk yarısında gerçekleştirildi. Devam eden Dubai Summer Surprises, Dubai'nin yaz sezonunda da diğer tüm zamanlar kadar canlı ve hareketli olmasını sağlayan önemli alışveriş ve eğlence etkinliklerinden biri olup, Dubai'nin aileler için önde gelen bir yaz destinasyonu olarak konumunu daha da güçlendirmektedir. 2024'ün geri kalanında gerçekleşecek olan önemli etkinlikler arasında Dubai Moda Sezonu Sonbahar/Kış, Dubai Fitness Challenge, golfün DP World Tour Şampiyonası, Emirates Dubai 7s ve BAE Birlik Günü yer alıyor.

İş etkinlikleri de büyük bir rol oynadı – hem şehrin her yıl düzenlediği büyük yerel ticaret fuarları hem de Dubai Business Events tarafından yürütülen ve şehrin resmi kongre bürosunun bir parçası olarak getirilen konferanslar ve toplantılar sayesinde. Bu yıl şu ana kadar Dubai, binlerce ziyaretçi ve katılımcıyı çeken Gulfood (150.000 katılımcı), Arabian Travel Market (46.000 katılımcı) ve 30. Dubai Uluslararası Tekne Fuarı (1.000'den fazla marka ve 200 tekne) gibi birçok büyük endüstri fuarına ev sahipliği yaptı.

Herkes İçin Erişilebilir Bir Destinasyon  
Dubai, "Özel Gereksinimli Bireyler" için yaşam kalitesini artırmaya kararlıdır. Burj Khalifa, Dubai Mall ve Jumeirah Beach gibi büyük cazibe merkezleri, fiziksel ve gizli engellilik durumlarına yönelik kapsamlı erişilebilirlik önlemlerine sahiptir; özel alanlar, rampalar, asansörler, işitme döngüleri ve yeniden boyutlandırılabilir menüler gibi. 

Nisan ayında, Dubai’nin, Şehir genelinde Dubai Ekonomi ve Turizm Departmanı (DET) tarafından yürütülen çalışmalar sayesinde, Doğu Yarımküre'deki ilk Sertifikalı Otizm Destinasyonu™ olmaya kararlı bir şekilde ilerlediği açıklandı. Dubai Akvaryumu, Dubai Buz Pisti, The Green Planet, Motiongate, Woo-hoo ve Atlantis Aquaventure gibi cazibe merkezleri, IBCCES tarafından verilen Sertifikalı Otizm Merkezi™ (CAC) statüsünü başarıyla elde etti. Emaar Hospitality ve Atlantis gibi önemli otel grupları da çalışanlarına yatırım yaparak CAC statüsü kazanmaya yönelik taahhütlerini gösterdi.

Sürdürülebilirlik İnisiyatifleri  
BAE'nin "Sürdürülebilirlik Yılı" 2024'e kadar uzatıldı ve Dubai'nin turizm ve konaklama sektörleri, şehrin ekoturizm stratejisinin öncüsü olmaya devam etti. Mayıs ayında DET tarafından yayımlanan ilk "Dubai Sürdürülebilirlik Raporu", Birleşmiş Milletler'in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri gibi küresel hedefleri ve BAE'nin Net Sıfır 2050 girişimi gibi ülke çapındaki stratejileri destekleyen gelişim planlarını ve başarıları vurguladı.

DET'nin devam eden Dubai Sürdürülebilir Turizm programının bir parçası olarak, Ocak ayında 70 otele Dubai Sürdürülebilir Turizm Mührü verildi ve önümüzdeki aylarda daha fazlası açıklanacak. Bu mühür, DET'nin "19 Sürdürülebilirlik Gerekliliği"ne en yüksek düzeyde uyum gösteren otelleri üç kademeli bir şema ile Altın, Gümüş ve Bronz kategorilerinde tanır.

Şehir genelinde bir başka önemli sürdürülebilirlik inisiyatifi ise, emirliği sürdürülebilir bir destinasyon ve dünyada yaşamak, ziyaret etmek ve çalışmak için en iyi şehir haline getirme çabalarıyla uyumlu olan Dubai Can girişimidir. Şubat 2022'de başlatılan Dubai Can girişimi, "Hayat Boyu Doldur" kampanyası aracılığıyla şehir genelinde bulunan 50 su çeşmesi sayesinde 20,4 milyon 500 ml tek kullanımlık plastik su şişesine eşdeğer plastik kullanımının azaltılmasını ve 10,5 milyon litre suyun sağlanmasını sağladı. Dubai'nin sürdürülebilirlik çabalarındaki önemli bir kilometre taşı, Nisan ayında Dubai Reef’in pilot resif modüllerinin başlatılması oldu. Dubai Can’in bir parçası olan Dubai Reef, 2027 yılına kadar Dubai sularında 600 kilometrekarelik bir alana 20.000 modül yerleştirilmesi planlanan dünyanın en büyük deniz resifi geliştirme projesidir.


 

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21