TURİZMİN SESİ
Diyarbakır Bağlar Belediyesi, bir ay önce temizlik işlerinde çalışmaları amacıyla 13 kadını işe aldı. Kadınlar, Bağlar ilçesinde 2 bölgeye dağılarak cadde ve sokakları temizlemeye başladı. Kadınlar işlerini severek yaparken, cadde ve sokakları daha temiz gören bazı vatandaş ve esnaf, "Temizliğe kadın elinin değdiği hemen belli oluyor. Kadınlar daha bir özenle işlerini yapıyor. Temizlik işlerinde kadınların görevlendirilmesinden memnunuz" dedi.
Bağlar Belediyesi Temizlik İşleri Amiri Yusuf Özgen, toplumda kadınlara karşı olan duyarsızlığın önüne geçmek, toplumda kadınların dışarıda ve sokakta çalışabildiklerini ispatlamak için belediye tarafından bir proje geliştirildiğini söyledi. Proje kapsamında cadde ve sokak işlerinde çalıştırılmak üzere 13 kadının işe alındığını kaydeden Özgen, kadının sokakta çalışmayacağı yönünde az da olsa bir ön yargının bulunduğunu belirtti.
Toplumda farklı bir anlayışın gelişmesini istediklerini ve sokaklara da kadın elinin değmesini sağlamak için çalışma başlattıklarını anlatan Özgen, şöyle dedi: "Bu ilimiz ve bölgemizde ilktir. Kadınlar 2 ayrı bölgede çalışıyorlar. Bunun Türkiye'nin her yerine yayılmasını arzu ediyoruz. Belediye hizmetlerinde de kadınların da çalışabileceğini göstermek istedik. Bunu başaracağız. Kadınlar işe ilk başladığında biraz tereddütleri vardı. Kadın sokakta çalışamaz, kadı n işi değil diye. Fakat 1 aydır çalışıyorlar. Esnafımız kadınların daha iyi temizlediğini söylüyorlar. Toplum yavaş yavaş alışıyor."
Eşine destek için çalışan 4 çocuklu 44 yaşındaki Hanife Kardaş, işe başladıkları ilk günlerde herkesin çok şaşırdığını, ancak bir süre sonra alıştıklarını söyledi. Kardaş, şöyle konuştu: "Başardık. İşimizi de erkeklerden daha iyi yapıyoruz. Bunu da herkese ispatladık. Yaptığımız işe alıştık ve memnunuz. Kadın eli değen cadde ve sokaklar daha temiz. Devam edeceğiz. Bütün belediyelerde de kadınların çalışmasını istiyoruz. Çok mağdur olan kadınlar var. Ele güne muhtaç olmaktansa başkasının eline bakmaktansa şerefimizle bu işi yapıyoruz. Gururla yapıyoruz. Çocuklarımıza ekmek götürüyoruz. Bu zinciri kırdık. Bundan sonra gelen kadınlar daha rahat çalışır."
Eşi hayatını kaybettiği için 4 çocuğunu tek başına büyüten 43 yaşındaki Hatice Koyuncu da ilk kez çalıştığını, ekmeğini kazandığı için mutlu olduğunu belirtti. Çalışmanın ayıp olmadığını, ekmek kazanmak ve çocuklarına ekmek götürmek için çalıştıklarını anlatan Koyuncu, "Kadınlar istedi mi her şeyi yapabilir. Becereceğiz, başaracağız. Başkasına muhtaç olacağımıza kendimiz çalışıyoruz. Halkımız bu konuda duyarlı olsun. çevreyi daha temiz tutsunlar. Bize yardımcı olsunlar. Kendi evimiz gibi temizliyoruz. Çöpleri dışarı atmasınlar. Kadınlar daha temiz yapar. Kadın olarak bu işi yaptığımız için gururluyuz" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.