TURİZMİN SESİ-HABER HANDE KURT
Avrupa Birliği Genel Sekreterliği tarafından yürütülen ve AB finansmanı ile desteklenen Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyaloğu-II Projesi kapsamında düzenlenen Kültür ve Sanat Hibe Programı Açılış Toplantısı 11 Mayıs 2011 Çarşamba günü, Devlet Bakanı ve Baş müzakereci Egemen BAĞIŞ'ın ev sahipliğinde, The Marmara Esma Sultan Yalısı İstanbul'da gerçekleştirildi.
Devlet Bakanı ve Baş müzakereci Egemen BAĞIŞ, konuşmasında Bugün bana Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakere sürecindeki en büyük engel ne diye sorsanız ; ön yargılardır derim.Hem ülkemizdeki bazı çevrelerin Türkiye'ninşeffaflaşmasından,demokratikleşmesinden ,çağdaşlaşmasından duydukları tedirginliğin bugüne kadar yaydığı ön yargılar .Hem de Avrupa Birliği üyesi bazı ülkelerdeki siyasilerin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne olası katkılarını görmelerine rağmen kendi halklarından gizlemek için ortaya koyduğu çabaların neticesi olan ön yargılar .Maalesef Türkiye'nin 1959 yılında başlayan bu sürecinde hala tam üyelik noktası ile ilgili tıkanıklar yaşanmasına sebep olmaktadır. Peki bu ön yargıları nasıl yıkacağız ? Bu ön yargıları iletişimle,diyalogla, sivil toplumlar arasındaki iş birliği ile yıkacağız. dedi.
Devlet Bakanı ve Baş müzakereci Sayın Egemen BAĞIŞ'ın ev sahipliğinde düzenlenen "Açılış Toplantısı"na, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Sayın Marc PIERINI, AB Dönem Başkanı Macaristan Büyükelçisi Sayın István SZABÓ, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Özgür ÖZASLAN, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Sayın Muhsin ALTUN da açış konuşmaları ile katılım sağladılar.
Hibe Programının temel hedefi Türkiye sivil toplum kuruluşları ile AB üyesi ülkelerdeki benzer örgütler arasında işbirliği, ortaklık yaratma ve ağ oluşturma faaliyet ve çalışmalarını desteklemek.
Bu program kapsamında, sivil toplum örgütlerinin 19 adet kültür ve sanat projesine toplam 2,2 milyon Avro'nun üzerinde hibe tahsis ediliyor. Türk ve AB üyesi ülkelerdeki sivil toplum kuruluşlarınca ortaklaşa yürütülecek olan bu projelerin uygulama süreleri 10 ile 15 ay arasında değişiyor.
Hibe faydalanıcısı kuruluşlardan ve ilgili taraflardan konukların da katıldığı toplantıda, hibe almaya hak kazanan projeler hakkında bilgi verildi.
Hibe programından destek almaya hak kazanan projeler çerçevesinde, karikatür, halk dansları, edebiyat, müzik, plastik sanatlar, fotoğrafçılık gibi çağdaş sanatın çeşitli dallarının yanı sıra, mimari, şehir planlama ve arkeoloji alanında da faaliyetler öngörülüyor.
Projeler, Türkiye ile 14 AB üyesi devletin halklarını kaynaştıracak. Kültürel ve sanatsal operatörlerin uluslararası hareketliliği ile bu alandaki uygulamalarda bilgi alışverişi ve Türk halkı ile Avrupa halkları arasında sıcak bir diyalog kurulması hedefleniyor.
Kültür ve Sanat Hibe Programı çerçevesinde yürütülecek projeler pek çok amaca hizmet edecek; kurulacak kültür köprüleri marifetiyle Ayder Yaylası'nda Katalonya'nın "Sardanası" ile Doğu Karadeniz'in "Horonu" buluşacak, dünyaca ünlü modern dans sanatçılarının performansları Nemrut'a taşınacak, İtalya'nın tarihi kültürel mirasın korunması konusundaki bilgi birikimini ülkemize aktarılırken ipek Türk halı ve kilimlerini nasıl koruduğumuz da İtalyan dostlarımıza gösterilecek, Türk, Alman ve Hollandalı mimarlar, tüm Avrupa'ya yayılacak olan "Mimarlık Müzesi ve Kültür Merkezleri"nin temellerini atacaklar Türkiye'de. Bu örnekler gibi kültür ve sanatın en güzel motifleriyle yer aldığı çok çeşitli faaliyetlerle Türk ve Avrupalı vatandaşların birbirlerini tanımaları ve anlamaları sağlanacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.