• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Depreme Karşı Zamanla Yarışıyoruz

Depreme Karşı Zamanla Yarışıyoruz
MAPEI, 86 yıllık tecrübesi ile yapıştırıcı ve tamamlayıcı ürünler üretiminde dünya lideri konumunda yer alıyor

TURİZMİN SESİ


İtalya gibi deprem bölgesinde onlarca yıldır bina güçlendirme ürünleri konusunda uzmanlaşmış, Türkiye’de de ürünleri ile başarılı bina güçlendirme projelerine imza atan MAPEI, 86 yıllık tecrübesi ile yapıştırıcı ve tamamlayıcı ürünler üretiminde dünya lideri konumunda yer alıyor.  

MAPEI Türkiye Genel Müdürü Selman Tarmur, ülkemizin gündeminde yer alan depreme karşı binalarda alınması gereken önlemler, bina güçlendirme çalışmaları, depreme karşı izlenmesi gereken yol haritaları ve dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgiler aktardı.

Gaziantep-Kahramanmaraş depremleri birçok olumsuzluğun bir arada yaşandığı felaketler olarak tüm ülkemizi derinden etkiledi. Çok şiddetli iki depremin üst üste yaşanması, depremin gece gerçekleşmesi ve 8 binin üzerinde yaşanan artçıların büyük felakete neden olduğunu belirten MAPEI Türkiye Genel Müdürü Selman Tarmur sözlerine şu şekilde devam etti: “İki büyük depremin üzerinden bu kadar çok artçı gelmesi, depremde hasar gören binaların daha sonraki süreçte yıkılmasına neden oldu. Ülke olarak yaşadığımız bu felaket karşısında en önemli konumuz bölgeyi tekrar ayağa kaldırmak ve yaraları sarmak. Diğer dikkat etmemiz gereken konu ise Türkiye’nin deprem kuşağı üzerinde olan bir ülke olduğunun iyice farkına vararak diğer bölgelerde izlenecek yol haritasına karar vermek.”  

ÇÖZÜMLERE BÜTÜNSEL BAKIŞ AÇISIYLA YAKLAŞILMALI 
Zamana karşı yarıştığımıza ve ülkemizin hemen her yerinin deprem kuşağında bulunduğuna dikkat çeken MAPEI Türkiye Genel Müdürü Selman Tarmur önümüzdeki süreçte neler yapmamız gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu: “Marmara bölgesinde çok büyük bir deprem bekliyoruz. Bu kadar kalabalık şehirlerin ve bu kadar çok binanın olduğu yerde hızlı olmamız hayati önem taşıyor. Depreme karşı önlem alırken sadece binaların sorunlarını çözmek yetmeyecek. Dikkat etmemiz gereken viyadükler, otobanlar, tüneller, metrolar, kamu binaları gibi pek çok unsur bulunuyor. Yapısal güçlendirme çalışmalarında bu unsurlardan birini güçlendirmezseniz bile çalışmalar yarım kalır. Bu sebeple çözümlere bütünsel olarak bakmak gerekiyor.”

EN HIZLI ALTERNATİF: YAPISAL GÜÇLENDİRME
Beklenen depremlere karşı en hızlı çözümün yapısal güçlendirme çalışmaları olduğunu vurgulayan MAPEI Türkiye Genel Müdürü Selman Tarmur yapısal güçlendirme hakkında bilgiler aktardı:“Bir binayı yıkıp yeniden yapmak 1,5-2 sene arası bir zaman alıyor. Bu açıdan yapısal güçlendirme binanın durumuna göre 3 ila 6 ay gibi farklı zamanlarda bitirebiliyorsunuz. Öyle binalar var ki sadece bodrum katını güçlendirdiğinizde bile depreme dayanıklı hale gelebiliyor. Bu sebeple çok kısa sürede çok fazla sayıda güçlendirilebilecek bina mevcut. Binalar büyük olsa bile yapısal güçlendirme, yıkıp yeniden yapmaya göre çok daha kısa zamanda bitecek bir alternatiftir. İşin mali kısmına baktığımız zaman da daha ucuza mal edebiliyoruz. Bir diğer konu ise yapısal güçlendirmenin çevresel kirlilik yaratmadığı. Çünkü yıkıp yeniden yaptığınızda ortaya moloz sorunu da çıkıyor. Bunları da dikkate almak gerekiyor.”

İZLENMESİ GEREKEN YOL HARİTASI
Bundan sonraki süreçte karar vericilere ve bireylere ayrı ayrı görevler düştüğünden bahseden MAPEI Türkiye Genel Müdürü Selman Tarmur izlenmesi gereken yol haritasını şu şekilde anlattı:

•    Depreme karşı çözüm üretmemiz gereken yapılar sadece binalar değil. Bütün şehirlerden hatta bölgelerden bahsediyoruz. Binalar, konutlar, kamu binaları, hastaneler, otoyollar, viyadükler, tüneller, üst geçitler… Hepsini dikkate alarak odağımızın geniş olması gerekiyor. Bu kısım karar vericileri ve yerel yönetimleri ilgilendiriyor.

•    Bir diğer konu ise binalarımız için bir analiz yaptırmamız lazım. Binamızı kontrol ettirmemiz gerekiyor. Belediyeden yardım alabilir, belediyeye başvurabiliriz. Veya özel sektördeki firmaları davet edip, binamızın elden geçirilmesini sağlayabiliriz. Bu analiz sonucunda da çıkacak rapor doğrultusunda yapısal güçlendirmeye uygun bir binamız var ise apartman sakinleri olarak alacağımız karar doğrultusunda bu işi başlatabiliriz. Bu kararı aldıktan sonra işin bürokratik kısmı devreye giriyor, belediye nezdinde ruhsat gibi izinlerin alınması gerekiyor. Bu işlemlerin de olabildiğince hızlı olması büyük önem taşıyor. Daha sonraki süreç ise; binanın neresi güçlendirilecek, nasıl güçlendirilecek, hangi malzemeler seçilecek nereye uygulanacak gibi fiziksel olarak bir uygulama projesinin yapılması ve apartman sakinlerine teslim edilmesi şeklinde ilerliyor.  

•    Yapısal güçlendirme çok iyi bir alternatif, hızlı bir çözüm tabi ki bunun yanında kentsel dönüşüm çalışmaları da devam etmeli. Zamana karşı da yarıştığımız için bütün alternatifleri değerlendirmemiz ve hızlı olmamız gerekiyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21