• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

DENEYİMLERİNDEN SÜZÜLENLER

DENEYİMLERİNDEN SÜZÜLENLER
Türkiye'de tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmanın, geçmişe saygının, geleceğe güvenin temeli müzelerimize gösterilen özenden geçer

TURİZMİN SESİ


Dünyada bunun örnekleri çoktur. Müzelerde yapılan aktivitelerle insanlar müzeye çekilir. Müze sevgisi müzelerde yapılan toplantılarla geniş kitlelere yaygınlaştırılmış olur. Türkiye'de yeni bir hareket olarak “müze sevgisini” insanlarımıza aşılamak için TÜROFED ve ATİD olarak bu kültür ve sanat ortamlarına gereken değeri vermek için harekete geçiyoruz. Turizmin önemli toplantılarını Dolayısıyla Ankara'ya gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere sanat ve kültürümüzü sunabilme imkanları çoğaltmak amacıyla müze ortamlarına taşıyoruz.

AYAZ VAKFI'NIN MÜZESİ ZİYARETÇİ SAYISI
Ankara Ziya Bey Caddesi'nde, Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi ve Sanat Galerisi'ni gezdik. Sergilenen değerli eserleri izledik. Müze, dünyada yaşayan birinin adına yapılan ilk müzelerden biri olarak tanınıyor. Açılışı bir yıl önce yapılan müzenin, çevresindeki kamu kuruluşlarında binlerce çalışan olmasına rağmen, açıldığı günden bugüne kadar sadece 400 kişi tarafından ziyaret edildiğini öğrendik.

ÖZLEMLERİMİZ, UMUTLARIMIZ
Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay'ın da geçen hafta ziyaret ettiği merkezin kuruluş felsefesi sanatçı Prof. Mustafa Ayaz'ın “Bizi yaşama bağlayan, bize güzel şeyler yaptıran özlemlerimiz, umutlarımızdır” sözlerinde saklı bulunuyor. Müzelerimizin ve kültür merkezlerimizin yaşamımızdaki yerlerinin devamı, onlara olan desteğimizi esirgemediğimiz sürece mümkün oluyor. Bizde bu nedenle sayın bakan gibi müzeyi giriş ücretini ödeyerek gezdik.

MÜZEDE GENÇLERE YÖNELİK YARIŞMALAR YAPILIYOR
Müzede bize refakat eden Ayla ve Nilay Ayaz hanımlara bize verilen tanıtım broşürü ile birlikte bir de ziyaretçi adına hazırlanmış “sertifika” verilmesini önerdik. Böylece ziyaret edenin müzeyi unutamayacağını ve tatlı anıyı arkadaşlarına anlattıkça ziyaretçi sayısının artabileceğini söyledik. Müzeyi yönetenler gerçekten bu sanat merkezinin yaşaması için projeler hazırlıyor; çabalar gösteriyorlar. İzlediğimiz “Liselerarası Resim Yarışması” sergisi de bu anlamda bir başlangıç olarak sunuluyor.
Çaykara 1938 doğumlu Mustafa Ayaz, dünya galerilerinde eserleri sergilenen bir sanat profesörü olarak Türkiye'nin yurtdışında tanıtımına katkıda bulunuyor. Modern mimarisi ile gerçekten bugünün değil, geleceğin mutluluğunun yaşanabileceği bu müzeyi okurlarımıza sanat ve felsefe ile dolu çok keyifli bir gün geçirebilecekleri bir ortam olarak önermenin sevincini yaşıyorum.ATİD olarak Ankara'da sanata ilgi duyanlarla kültür ve sanat mekanlarında yapacağımız tanıtım toplantılarını, buradan başlatacak projeler üzerinde, çalışmaya başlayacağız.

ÇAYELİ'NDE KARADENİZ KURULTAYI
Özlediğimiz, geleceğe yönelik fikirlerin ve düşüncelerin görüşüldüğü bir başka toplantı ise Çayeli'nde yapılan, Karadeniz kurultayıydı. Çayeli Belediyesi'nin katkıları ile başarılı geçen ve Türkiye'de turizm mevsimlik olmaktan çıktığının da bir işaretçisi olarak değerlendirebileceğim bir kurultay oldu. ATİD ve Ankara Skal olarak katıldığımız toplantının ana fikrini oluşturan Karadeniz'de 100 Yer Projesi'ni sivil toplum kuruluşlarının ve yerel yönetimlerin uluslar arası bir başarısı olarak kabul ediyorum.
Karadeniz bölgesinde turizmin ortak projeler üretilerek verimli hale getirilmesi ve bölgesel imajın turizmi güçlendirecek bir ekonomi haline dönüştürülmesi anlamında yol gösterici olmayı amaçlayan proje 40 dan fazla bildirinin sunulduğu bir kurultayda görüşüldü; dünyanın gündemine taşınmış oldu.

Transkafkas, Transavrupa ve Rize'den Mardin'e ulaşacak Sevgi Yolu adı verilen bağlantıların sağlayacağı yeni ekonomik yapının temeli olan bu oluşumlar Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu pazarlarına daha kolay ulaşılması yanında turizmin gelişimine de büyük ölçüde katkı sağlayacaktır. Geçilen değil kalınan yerler olmanın temeli yöreye rahat ulaşımdan; yörede de turizmi hissetmekten ve ona dokunmaktan geçmektedir. Daha önceki yazılarımızda paylaştığımız gibi yollarımıza başlangıç ve bitiş noktaları dışında yöreden, kültürden ve tarihten gelen özelliklerini yansıtan isimler verilmesi onlara yeni kimlik kazandıracaktır. İnsanla buluşan, yöreyle bütünleşen çözümler turizm amaçlı gezi yollarının yapılması ve zamanın yollar üzerinde değerlendirilmesinden geçmektedir. Bu ise, konukları bir yere 10 dakikada ulaştırıp yarım saatte aynı noktaya döndürmek yerine, onlara izlenimler edinebilecekleri imkanlar (Roma'da; Paris'te, Prag'da olduğu gibi) sunmakla mümkündür.
Geleceği koruyacak yatırımlar, Sayın Bakan'ın dediği gibi ağaçlar kesilmeden ve ağaçların boyu geçmeden yapılmalıdır.

Seçim AYDIN
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı
Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21