• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Cumhurbaşkanı Erdoğan; İkinci Üçüncü Uçak Gemilerini İnşa Edelim!

Cumhurbaşkanı Erdoğan; İkinci Üçüncü Uçak Gemilerini İnşa Edelim!
Yerli ve milli savunma sanayii çalışmalarına hız veren Türkiye, donanma yatırımlarına devam ediyor

TURİZMİN SESİ


Desan Tersanesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen Yeni Deniz Sistemleri Teslim Töreni’nde 2 adet Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu, 2 adet yeni SAT botu ve 8 adet süratli devriye botu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Törende yaptığı konuşmada Desan başta olmak üzere gemi üreticilerine seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada Türkiye’nin en büyük tersanelerinin sahipleriyle bir aradayız. Diyorum ki Anadolu’nun ardından ikinci, üçüncü uçak gemilerini inşa edelim” çağrısında bulundu.

cumhurbaskani-recep-tayyip-erdoganmilli-savunma-bakani-akardesan-tersanesi-yonetim-kurulu-baskani-cenk-kaptanoglu.jpgSavunma sanayiinde millileşme çalışmalarına hız veren Türk Silahlı Kuvvetleri denizlerdeki gücünü artıracak hamlelere devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bugün Tuzla Desan Tersanesi’nde gerçekleşen tören ile 2 adet Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu, 2 adet yeni SAT botu ve 8 adet süratli devriye botu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Yüzde 71 ila kendi sınıfının en yüksek yerlilik oranına sahip olan botların teslim töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan savunma sanayiinde millileşmeye dikkat çekti ve şu ifadeleri kullandı: “Sürekli daha ileriye gitmek sürekli daha gelişmişini üretmek mecburiyetindeyiz. Elde ettiğimiz her başarıyı bir sonraki adımın öncüsü olarak görüyoruz.

Kamu ve özel sektör savunma sanayisi kuruluşlarımızın bu doğrultuda yürüttükleri her proje geleceğimize daha güvenle bakmamızı sağlıyor. Türkiye, savunma sanayiinde kararlı bir şekilde yoluna devam ediyor. Son dönemde sınırlarımız içinde ve dışında elde ettiğimiz pek çok stratejik başarıda savunma sanayisinde kat ettiğimiz mesafenin katkısı bulunuyor. Savunma alanında güçlü ve bağımsız olamayan milletlerin istikballerine güvenle bakabilmeleri mümkün değildir. Milli savunma ve güvenlik ihtiyaçlarımızın karşılanmasıyla uluslararası alanda caydırıcılık oluşturmada teknolojik bağımsızlık her zamankinden daha kritik bir hale gelmiştir.”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN TARİHİ UÇAK GEMİSİ ÇAĞRISI

Savunma sanayiinde proje stokunun 62'den 700’e, proje bütçesinin ise 5,5 milyar dolardan 60 milyar doların üzerine çıkartıldığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçak gemisi için tarihi çağrıda bulundu ve şu sözleri ifade etti: “Deniz araçlarımızın silah ve radarları milli ürünlerle donatıldı. Diyorum ki gelin Anadolu'nun ardından ikinci, üçüncü uçak gemilerini de inşa edelim. Bir üst aşamaya artık geçmemiz gerekiyor. Türkiye, dünyada kendi savaş gemisini tasarlayıp üretebilen 10 ülkeden biridir. Ayrıca envanterde bulunan birçok deniz aracımız günün şartlarına uygun olarak son teknolojiler eklenerek modernize edildi. İnşa edilen ve modernize edilen deniz araçlarımızın silah, radar, muhabere ve elektronik sistemleri yerli ve milli ürünlerle donatıldı. Milli füzemiz Atmaca'yı da gemilerimize entegre ederek, platform üretimi yanında kritik silah ve sensörlerin yerlileştirilmesinde de önemli aşama kaydettik. Tüm bu aşamaların tamamlanmasıyla donanmamız dosta güven ve düşmana korku salan duruşunu daha da güçlendirmiştir.”

cumhurbaskani-recep-tayyip-erdoganmilli-savunma-bakani-akardesan-tersanesi-yonetim-kurulu-baskani-cenk-kaptanoglu-001.jpg

BAKAN AKAR: GEMİLERİMİZDE YAKALADIĞIMIZ YERLİLİK ORANI GÖZ DOLDURUYOR

Desan Tersanesi’nde gerçekleşen teslim töreninde konuşan Milli Savunma Bakanı Akar, gemilerin yerlilik oranına dikkat çekerek, “Tamamen yerli tasarıma sahip olarak inşa edilen 2 adet Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu, 2 adet yeni SAT botu ve 8 adet süratli devriye botu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Yerli ve özgün tasarımlarıyla dünyada sayılı botlar arasına giren ürünler ihracat alanında da başarılara imza atıyor. Gemilerimizde yakaladığımız yerlilik oranı göz dolduruyor.” şeklinde konuştu.

Bakan Akar, Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botlarının 90 metre derinliğe kadar her birinin asgari 3 dalgıcın aynı anda dalış yapmasına imkân sağlayacağını ve dalgıç personelin sığ su ve derin su uygulamalı dalış eğitimlerinde kullanılacağını söyleyerek, “Kazalarda kurtarma dalgıçlığı ve acil müdahale yapabilecek. Karaya oturan ve batan denizaltı gemilerinin yerlerinin belirlenmesinde görev alabilecek 2 adet bot Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. Üniversite-Sanayi işbirliği ile ilk kez yerli bir pervane dizayn ve imal edilerek Türk Loydu tarafından klaslanmıştır.” dedi.

“BU GURUR HEPİMİZİN, BU GURUR TÜRKİYE’NİN”

Projenin Türk savunma sanayii için önemine dikkat çeken Desan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Kaptanoğlu, şunları söyledi: 

“Cumhurbaşkanımızın 18 sene önce başlattığı ve günümüzde sadece Türkiye ile sınırlı kalmayıp adeta tüm mazlum ulusların kaderlerine ışık saçan Türk Savunma Sanayii adına üretilen bu eserleri, aziz varlığımız Türk Ordusuna teslim etmenin haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu projenin pervanesini Almanya, şaftını Danimarka veya akustik izleme sistemlerini İngiltere’den almak en kolay yoldu. Ama biz zatıâlinizin gösterdiği hedefte kontrollü riskleri üstlenerek tüm bu sistemlerin üretimini Türkiye’de gerçekleştirdik. İlk kez bir SSB projesinde gemilerin pervane ve şaftları tarafımızdan Türkiye’de üretilmiş ve Türk Loydu tarafından klaslanmıştır. Akustik izleme ve yakalama sistemleri tamamen yerli ve milli olarak ürettirilmiştir.

Dalış sistemleri ve basınç odası son teknolojiler kullanılarak Türkiye’de ürettirilmiştir. Veri dağıtım sistemleri ve tüm elektrik ve elektronik altyapısı Türk firmalarımız tarafından oluşturulmuştur. Tüm ana sistem, liman ve seyir tecrübeleri eksiksiz olarak ilk seferde teslim edilen birinci projedir. Başta bizlere bu imkânı tanıyan ve desteğini her zaman arkamızda hissettiğimiz ve bugün de törenimize katılarak bizleri onurlandıran zatıaliniz olmak üzere, bu projede emeği geçen tüm Savunma Sanayii Başkanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeline, mühendislerimize, tüm isçi kardeşlerime, destek veren tüm alt yüklenici firmalarımıza şahsım ve ailem adına sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Bu Gurur Hepimizin, Bu Gurur Türkiye’nin”

BASINÇ ODALARI TÜRK MÜHENDİSLERİ VE YERLİ FİRMALAR TARAFINDAN TASARLANDI

Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları’nın her birinin içinde bulunan ve 4 artı 2 şeklinde tasarlanan modern ve donanımlı basınç odaları da tamamen Türk mühendisleri ve yerli firmalar tarafından tasarlandı. Tarihe geçen projenin şaft ve pervane sistemi, dümen sistemi, dizel jeneratörler, akustik izleme ve yakalama sistemi, gemi bilgi dağıtım sistemi, solunum hava kompresörleri, sabit basınç odası, dalış panelleri, ana tevzi tablosu, bot kontrol ve izleme sisteminin yanı sıra yangın algılama sistemi doğrudan, yüzde 100 yerli imkânlarla üretildi.

BOTLAR HANGİ GÖREVLERDE KULLANILACAK?

Türkiye’nin en köklü tersanelerinden olan Desan Tersanesi’nde üretilen Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları, olası kazalarda kurtarma dalgıçlığı ve acil müdahale operasyonlarını destekleyecek.  Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi’nde yara alan, karaya oturan ve batan gemilerin yerlerinin belirlenmesinde görev alacak.Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları, dalgıç personelinin sığ ve derin su uygulamalı dalış eğitimlerinde de kullanılacak. 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21