• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

ÇOCUK DOSTU MÜZE PROGRAMI

ÇOCUK DOSTU MÜZE PROGRAMI
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Gençlerin katıldığı müzecilik etkinlikleri, toplumumuzda gelecek yıllarda daha büyük ilgi, saygınlık ve derin bir tarih bilinci yaratacaktır" dedi

TURİZMİN SESİ


Müzeler Haftası kapsamında "Çocuk Dostu Müze Programı", Cumhuriyet Müzesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katılımıyla kamuoyuna tanıtıldı. Bakan Günay, Eski TBMM Binası'ndaki tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, müzelerin, sadece tarihin içinde önemli olan taşınır ya da taşınmaz eserlerin sergilendiği yerler olmadığını, aynı zamanda gezenler için tarihin öğrenildiği, tarihsel bilinçaltının geliştirildiği özel mekanlar olduğunu söyledi.

Türkiye'de, müzelerin yakın yıllara kadar çok fazla önemsenmediğini ve sadece sergi mekanı gibi değerlendirildiğini ifade eden Günay, özellikle öğrencilerin bir tarih dönemi ile ilgili bilgi sahibi olmaktan çok "Bugün de ders kaynadı" psikolojisi ile müzeleri gezdiğini kaydetti.
Batı ülkelerinde müzelerin aynı zamanda eğitim kurumu gibi çalıştığını, fotoğraf, çizim ve resimler yapıldığını anlatan Günay, Türkiye'deki müzelerin de böyle çalışmasını arzuladıklarını bildirdi.

Geçen yıl başlatılan "Müze Kart" sayesinde 18 milyon olan müze ziyaretçi sayısının 22 milyona çıkarıldığına işaret eden Bakan Günay, "Çocuk Dostu Müze Programı" ile gençlerin müze bilincinin artırılmasını hedeflendiğini belirtti. Günay, "Gençlerin katıldığı müzecilik etkinlikleri, toplumumuzda gelecek yıllarda daha büyük ilgi, saygınlık ve derin bir tarih bilinci yaratacaktır. Tarih bilinci olan toplumların da geleceği parlak olabilir" diye konuştu. Günay, "Türkiye'nin müzeleri, dünyanın en önemli müzeleri arasında yer alıyor" dedi.

Konuşmanın ardından eski TBMM genel kurul salonunda Şehit Mehmet Altanlar İlköğretim Okulu öğrencileri, TBMM'nin ilk yıllarına ilişkin kısa bir temsil sundu. Milletvekili öğrencilerde, kadın öğrencilerin erkek öğrencilerden fazla olduğunu gören Bakan Günay, "Ben de doğrusu yüksek oranda kadın milletvekilimizin bulunduğu bir meclisi özlüyorum. Demin çok sayıda kadın milletvekilimiz konuştu. İnşallah bu oran, önümüzdeki yıllarda Türkiye'de gerçekleşecek" dedi. Öğrencilerle birlikte müzeyi gezen Bakan Günay, fotoğraf da çektirdi. Günay, meclis dışında mini konser veren Musika-i Humayun Ensemble orkestrasına öğrencilerle birlikte eşlik etti.

Bu yıl Ankara'da pilot olarak başlatılan Çocuk Dostu Müze Programı , müzeleri çocukların severek gezmelerini sağlamak, müze ortamını cazip hale getirmek ve etkisini arttırmak, çocuklarda yenilik buluculuk beceresini desteklemek, katılımcı ve kalıcı bir öğrenme ortamı sunmayı amaçlıyor. Cumhuriyet Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Devlet Resim ve Heykel Müzesi ile Etnoğrafya Müzesi'nde başlatılan proje, daha sonra tüm yurda yayılarak 2012 yılına kadar sürdürülecek.
Uygulama çerçevesinde müzeye, çocukların ilgisini çekecek objeler yerleştirildi.

Bunlar arasında çocuklar için müze ziyareti sonrası yanlarında götürebilecekleri anı kartları, bunlara basabileceği meclis mührü, müze tarihini anlatan film gösterisinin yapıldığı Çocuk Gözü ile Film Balonu, çocukların müze ile ilgili izlenimlerini yazarak biriktirebilecekleri çocuk kumbarası, sesli rehber sistemi ve kitap ayraçları bulunuyor.
Çocuklar, müzeyi gezerken, özel bir cihazla eserin numarasını tuşlayarak sesli ve görüntülü detaylı bilgiye de ulaşabilecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21