TURİZMİN SESİ
Biz saadete gelelim. Sonuç ne çıkarsa çıksın, Boykot oluyor diyerek 1 sene üniversitesi (İTÜ) kapatılan nesilden gelen biri olarak "Yasaklara Karşıyım". Kurallara evet ama bu ülkede artık
YASAKLAMAK YASAKLANSIN !
E ama adam haksız rekabet yapıyordu.. Doğru
Vergi vermiyordu...
Doğru
Yasak olan "En ucuz" ibaresi kullanıyordu...
o da Doğru.
Peki yapılan uygulama doğru mu?...
Evet YANLIŞ. Bir kere yöntem yanlış. Neden mi?
1.Her şeyin başında bu haber dünya basınında çıktı ve yasakçı zihniyetli ülke imajına bir diken de biz Türsab olarak diktik. Prestiji kaybettik. Dünya basınında bu olayı takip edenler, daha doğrusu edebilenler alaycı yazıları, yorumları okumuşlardır.
2. Türk halkının gözünde sürekli değer kaybeden Seyahat Acentaları, Birliğin aldırdığı bu karar ile Türk Halkının gözünde iki tık daha aşağıya düştü. Sosyal medyada ve bazı gazetelerde Seyahat acentalarının aleyhine onbinlerce yorum yapıldı. Nitekim bu olaydan sonra bırakın "biz booking'den otel alamadık bari siz bize rezervasyon yapın" diye yeni müşterilerin gelmesini, mevcut müşterilerin tepkileri nedeniyle acentalarımızda işler azaldı.
Peki; Sen olsan ne yapardın? derseniz;
Deneyip denemediklerini bilmiyorum ama
1. Öncelikle 280 ülke ve özerk bölgelere operasyon yapan Booking.com bu ülkelerde hangi şartlarda çalışıyor, iyice bir incelerdim. Bu arada booking benzeri 20'ye yakın global siteyi de aynı yöntemlerle incelerdim. Çünkü vergi kaçırıyorsa, haksız rekabet yapıyorsa bunu hepsi yapıyor.
2. Booking.com'dan şikayetçi olan ülkeler ne yapmış onu irdelerdim.
Mesela, Türkiye ile Hollanda arasında çifte vergilendirme anlaşması var. Yani bu anlaşmaya göre Booking.com Hollanda'da vergi ödüyorsa 2. kez Türkiye'de vergi ödemesine gerek yoktur.
3. Somut örnekleri yani bu verileri elime aldıktan sonra booking.com'un kapısını çalardım.
4. Eğer booking.com ile bir uzlaşı sağlayamaz isem, maliyeyi de yanıma alıp booking.com'a ilan veren otelcilerle bir uzlaşı yolunu arardım. Maliyenin vergi kaybı, siteye ilan veren otelciden tahsil edildiği takdirde Otelcilerin artık booking'e %30 indirim verme şansı kalmayacaktır.
5. Diyelim hiç bir şey olmadı. Diğer ülke örnekleri işe yaramadı. Sonuç çıkmadı. Maliye yüzümüze bakmadı. VPN diye de bir şey icad edilmedi. Ve iş mahkemeye kaldı.
Bu durumda ben olsam 10 bin acentamı Türk Halkının önüne atmaktansa, ülkemi dünyaya rezil etmektense birkaç gönüllü acenta bulup şikayeti ona yaptırır mahkemeyi onlar adına Türsab avukatları aracılığı ile takip ederdim. Aynen, Türsab'ın Baracudatour'un kapatılması sürecinde aynı gün ve 2 saat içerisinde 11 acenta ve kişiyi bulup faks ve mail yolu ile Baracudatour'u şikayet ettirdiği gibi...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.