TURİZMİN SESİ
Yakın dostlar bilir, 3 şey tutturamadım hayatımda.
1) Avukat. Her biri beni üzdü. Ama parasını verip kurtuluyorsun.
2) Eş tutturamadım. Her biri beni çok üzdü. Ne verirsen ver yine de kurtulamıyorsun. (eskilerden bahsediyorum)
3) Mısır'da acenta. Ömrümü verdim yine de tutturamadım
Tutucuyumdur. Dünya üzerinde Amerika'dan Güney Afrika'ya, Hindistan'dan Patagonya'ya 20 seneyi aşkın ilişkide olduğum çok acenta vardır. Mısırlı meslektaşlarımızla ilişkilerime gelince; ilk çalışmada hepsi birer melek, mükemmel iş adamlarıdırlar. 2.sinde biraz gıdıklarlar, 3.te tırmalar, 4. çalışmada ise kazırlar. Henüz ulaşamadım ama sanırım 5'te de gömerler. Alıştım sisteme... Mısır'da her bir acenta ile sadece 2 kez çalışıyorum.
Mısır destinasyonunda eskilerden sayılırım. 80'li, 90'lı yıllarda Klasik Mısır yani Kahire & Nil cruise turlarımız çok rağbette idi. 1995'de müşteri bu turdan sıkıldı. Biz de değişiklik yapalım düşüncesi ile Kızıldeniz yani Hurghada ve Sharm El Sheikh'e bir inceleme gezisi yaptık. Kızıldeniz'in Istanbul'a sadece 2 saatlik mesafesi, masmavi, tertemiz denizi, mükemmel tesisleri, Scuba Dalış, Çölde Safari, Denizaltı, Çölde Moto Safari (ATV), Go Kart, St Catherine Manastırı, Dahab, Nuwebia vs gibi ekstra turları, ve Casinoları, sınır tanımayan gece hayatı, tertemiz sokakları, ucuz alışveriş imkanları, yüzlerce restaurant alternatifi ile Türk turistlerinin vazgeçilemez destinasyonlarından biri olacağına inandım. İlk charter uçuşumuzu da aynı yıl gerçekleştirdim.
Ancak tüm bu özelliklere ve güzelliklere karşın Türkiye'den yüzlerce ülkeye yapılan turlarda seyahat acentalarını en zorlayan destinasyon yine Mısır oldu. Türk turisti de zaman zaman elde olmayan! sebeplerden dolayı burada sıkıntı yaşadı, yaşıyor. Hani nasıl Kastamonu'da uyarı levhası vardır; Dikkat; Ayı Çıkabülür, Taş Düşebülür. Mısır'a tatile gidenlere de, acentalara da aşağıdaki uyarıları yapmakta fayda görüyorum. İş için Mısır'a gidenlere ise Allah selamet versin!.
Dikkat;
Ör. Uçak şirketiyle sabah saatlerine anlaşma yaparsın, uçak akşam olarak değişebilir.
Oteller mutlaka değişir.
Kontrat yaparsın, maç oynanırken yani satışın ortasında kurallar senin aleyhine değişebilir.
Taksimetre yoktur. Taksiciyle 40 Paund'a pazarlık yaparsın. Yolun ortasında aaa uzakmış 60 paund oldu" der veya 3 kişiysen inerken 120 Paund ister. Neden? dersin. 40 X 3kişi=120 yapar der.
Arabaların %50 si gece farlarını yakmaz.
Mısır'da Kola istersin Fanta gelebilir. Garsona bu ne? dersin. Ya bunu istedin der ya da iç işte! der. v.s.
Ancak tüm bu şikayetlere rağmen Mısır İtalya ve Fransa'dan sonra Türkler tarafından çok sevilen, üst üste birkaç kez ziyaret edilen ülkedir.
Sizlerin de ilgisini çekebilecek bazı notlar;
Kanımca her dört kişiden birinin adı Muhammed. Restoranda bu ismi seslenin, birkaç garson size doğru yönelecektir.
Tüm dükkanlar da Türk olduğunuzu anladıklarında Hasan Şaş, Yavaş Yavaş tekerlemesini söyleyeceklerdir. Esnafın bir kısmı sebebini de bilmez, ama bu cümle bir seks filminden alıntıdır. Hasan Şaş adlı jön! acele edince bu dialog ortaya çıkar.
Bazı erkeklerin alnının ortası mor. Sorarsanız, ya size kendisinin peygamber soyundan geldiğini söyleyecek ya da secdeye sık varmaktan alnının morardığını. Ancak Kahire'de kapalıçarşısı Khan el-Khalili'nin tezgahlarında çok sayıda plastik çekiç görürsünüz. Sorduğunuzda çekici alınlarına vurarak size kullanım amacını gösterirler.
Biz, Herşey Dahil sistemi dursun mu kalksın mı? diye tartışa duralım, Mısırlılar aynı otelde HD sistemini bileklikleri ayrı renkler kullanarak 7'ye ayırmışlar. Standart HD'den başlayarak soft, hard, silver, gold, ultra, platin HD olarak gidiyor. Standart HD'de sadece yemek ve soft içecek dahil, Platinde her şeyin lüksü, ithali, ayrı plajı, özel aşçısı ve odaya servisi var. Ben bu sistemi Tayland'da hayal etmişimdir. Ama platin halini
Not: Türkler Mısırda çözümü bulmuş. Her Türk'ün platin bir arkadaşı var.
Otel animatörleri çok yönlü kişiler. Sabah resepsiyon da giriş işlemlerine yardım eden animatörü, öğlen yemek servisinde, ardından havuzda veya plajda animasyon yaparken, akşam ise sahnede alev yutup, camda yürürken görebilirsiniz.
Bazı animatörler fütursuzca laubali. Bir vukuatı gözlemledim; Animatör, Türk çifte bir şeyler anlatıyor, ancak el-kol rahat durmuyor ve kadın ile diğer turistlere yaptığı gibi omuza, bele dokunarak konuşuyor. Kocası animatöre kibarca elini çeker misin? diyor. Ancak animatör devam ediyor. 2.kez uyarıyor. Tabi ses tonu farklı. 3.de ise animatör gözünün üstüne yumruğu yiyor.
Güzel notlarımız da var;
Ör. Denizin altındaki 1800 canlının 1300'ü Kızıldeniz'de yaşar
Kızıldeniz'de 12 ay denize girilir.
Yurtdışında ki en ucuz deniz-kum-güneş destinasyonudur.
İstanbul'dan uçak ile sadece 2 saatte Kızıldeniz'e ulaşılır.
Vize kolaylığı vardır. Kapıda bile vize alınabilir
Hıristiyan dükkan sahipleri dükkanlarını İsa heykelleri ve resimleri ile süsleyebiliyorlar. Hiçbir problemleri yok.
Alışveriş stresli ama ucuz.
Yemekleri damak tadımıza uygun.
Kumarhaneler var.
Ve tarihleri eşsiz, büyüleyici...
Tavsiyelerimiz de var;
Mısır'a önceden sinirlerinizi çektirip gidin. Unutmayın!. Paris'e gitmiyorsunuz. Uçak gecikebilir, havaalanından 4 saatte çıkabilir, oteliniz değişebilir, otobüs ve rehber bir-iki saat geç gelir (gelebilir demedim). Sebep mi? O ne ki?
Otelleri bizim gerçek 5* Antalya otelleri ile kıyaslamayın.
En az 3 satıcıdan sadece fiyat alın. Sonra 4.sü ile gerçek pazarlığa girişin. Halen de arkadaşınızın aldığı fiyatları duyunca kendinizi aldatılmış hissedebilirsiniz. Unutmayın, Mısır'da son fiyat dükkandan çıkarken eşikte verilen fiyattır.
Sarışınsanız veya genç ve güzel bir kadınsanız dükkanlara yalnız girmeyin. Deve de teklif ederler altın da. Direkt taciz olmaz. Ancak dokunarak konuşurlar. Erkeklere bile.
Esnaf mutlaka size soracaktır Where are you from? Türk'üm dediğinizde hemen Hasan Şaş Yavaş Yavaş diyecekler, ellerini uzatıp tokalaşmak isteyecekler. Ya buna alışın ya da dükkanlardan uzak yürüyüp, hedefi gördüğünüzde diklemesine dalış yapın.
Giyim tarzımıza bakıp bazen Türklere sei italiano? yani İtalyan mısın diye sorarlar. Hasan Şaş esprisinden bıkıp yes diyen Türkleri de gördüm.:))
Snorkel'siz Kızıldeniz'e gitmeyin. Tüm kıyı şeridi Mercan kayalıkları ile dolu. Birçok otelde derin denize ulaşmak için uzun plastik veya ahşap iskeleler var. Mercan kayalıkları bitiminde rengarenk balıklarla birlikte akvaryum tadındaki denize girebilir, onlarla dans edebilirsiniz. Hatta yunuslarla bile. Dikkat edin; balıkları avlamak, beslemek, mercanları koparmak, yurtdışına çıkarmak kesinlikle yasaktır. Hapis cezası var.
Dönüşünüzde odanızda, hatta havaalanında X-Ray'de hiçbir eşyanızı unutmayın. 5 dakika sonra bile geri dönseniz eşyanızı bulma şansınız çok zayıf. Canım fotoğraf makinem uçtu gitti. Resimler de. Ne ilk'im ne de tek.
Genel kanının aksine yaz ayları bunaltıcı değildir. Sıcaklık ortalaması Antalya ile aynı olan Sharm, çöl iklimi nedeni ile çok düşük nem oranı ve rüzgarlı havası ile yaz aylarında da rahat bir tatil imkanı sunar.
Deniz derin dalgalardan dolayı sizi açığa çeker. Cankurtarana güvenmeyin. Başımıza geldi, boğuluyorsunuz, imdat istiyorsunuz, arkadaşı ile muhabbet eden cankurtaran one minute(s) diyor. Hocası kimse
Yemekleri damak tadımıza uygun. Bünyesi çok hassas olanların ilk gün kaynamamış, kızartılmamış yemekler, salata ve çiğ sebze gibi yiyeceklerden uzak durmasında fayda var.
Çifte rezervasyon Mısır'da hala büyük sorun. Biz de zamanında Antalya'da bu tür sorunlar yaşadık. Nedeni; uluslar arası kurallara göre oteller, olası iptallerde odaları boş kalmasın diye kapasitelerinin üzerinde (%120) rezervasyon yapabilirler. Yani yasaldır. Bu uygulama uçak şirketlerinde de var. Ancak uygulama pik sezon dediğimiz bayram, yılbaşı ve yaz dönemlerinde yapılırsa elbette sorun yaşanır. Ne yazık ki bazı Türk acentaları bu tatsızlığı defalarca yaşadılar. Garip olan ise; dışarıda kalanların sadece biz Türklerin olmasıdır. Bu konuda henüz ortak bir tavrımız olamadı ne yazık ki Mısır otel ve acentalarına.
Mısırlılar tanıtım ve Turizm yatırımlarını teşvik konusunda gerçekten çok akıllı davranıyorlar. Kızıldeniz kıyılarını turizme açarken toprak tahsisi, vergi, elektrik v.s. indiriminin yanı sıra özellikle uluslararası otel zincirlerinin buralarda yer almasına önem verdiler. Başta Mısırlı milliyetçi unsurlar tarafından tepkiyle karşılanan bu uygulamanın ne kadar doğru olduğu zaman içerisinde anlaşıldı. Ne global kriz, ne de üç ayda bir patlayan bombalar, Turist otobüsü taramaları, ne tecavüzler ne de bazı Mısırlıların yabancılara ters gelen tutumları Mısır turizminin yükselmesini engelleyemedi. Milyarlarca dolarlık yatırımlarını beslemek zorunda olan Amerikalı, İngiliz, Fransız, İtalyan, Alman ve İspanyol yatırımcılar ve yurtdışında Mısır için prim sistemi ile çalışan reklam ajansları, ne gazetelerde ne de diğer mecralarda Mısır aleyhine bir tek satır yazı çıkarttırmadılar, bir tek aleyhte söz söylettirmediler. Aksine; Mummy en çok seyredilen film, Cleopatra kitapları ise best seller oldu, piramitler önünde klip çeken sanatçılara da sponsor oldular.
Devamı var...
Sevgilerimle
Cem Polatoglu
www.baracuda.com.tr
10-13 Subat 2011 - ISTANBUL
7.ci SALON 702 No'lu STANDIMIZDA BULUSALIM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.