TURİZMİN SESİ
Baysak, önümüzdeki yıl düzenlenecek Marş Mira’ya kurucusu ve onursal başkanı olduğu Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) üyesi derneklerden daha geniş katılım beklediklerini söyledi. 1995 yılının Temmuz ayında, Bosna Hersek’teki savaş sırasında Sırp kuvvetlerinden kaçmak için dağlara yönelen 15 bini aşkın Boşnak, yoğun Sırp bombardımanı altında, orman içlerinden geçerek, gece gündüz yürüyerek kurtarılmış bölge Tuzla'ya ulaşmaya çalışmıştı. Srebrenica'da kamplara sığınamayan kadın, çocuk ve yetişkin erkekler katıldığı ölüm yürüyüşünü yola çıkanların ancak üçte biri sağ kalarak tamamlamıştı.
Bu yürüyüş, 12 yıldan buyana "barış yürüyüşü" adı altında, bugün tam ters güzergahta yapılıyor, uluslararası katılımla gerçekleştiriliyor. Bu yürüyüş şimdi ters güzergahta yapılıyor. Tuzla'dan Potaçari'ye uzanan 110 kilometrelik “Marş Mira” (barış yürüyüşü) üç gün sürüyor. Duygu yüklü ve fiziksel güç isteyen bu zorlu yürüyüşe dünyanın çok farklı ülkelerinden 5 bini aşkın kişi gönüllü olarak katılıyor. Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, geçtiğimiz yıllarda ve bu yıl yürüyüşe katılan Bahar Ilgaz Avcu, Aylin Telef, Ayşegül Çetinkalp, Ezgi Daryürek, Öykü Daryürek, Ali Çelik, Deniz Vardar ve Alican Vardar’ı kutladı.
Yürüyüşe katılanları Çiğli’de İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Bosna Hersek Fahri Başkonsolosluğu’nda ağırlayan Baysak, onları birer plaketle ödüllendirdi. Baysak, yürüyüşe katılanlardan Bahar Ilgaz Avcu’nun federasyon denetim kurulu, Deniz Vardar’ın federasyon danışma kurulu üyesi, Ezgi ve Öykü Daryürek kardeşlerin de federasyon danışma kurulu üyesi İnci Daryürek’in kızları olduğunu belirtti. Ahmet Kemal Baysak, fotoğraf tutkunları Aylin Telef ve Ayşegül Çetinkalp’in Marş Mira’da çektikleri fotoğrafları Bornova Belediyesi’nin Srebrenica soykırımını anma etkinlikleri sırasında sergiledilerini hatırlattı. Zorlu yürüyüşe katılanları “cesur yürekliler” olarak niteleyen Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Baysak, “Avrupa'nın ortasında yaşanan soykırıma ilişkin farkındalığı artırmak, yaşanan soykırımı unutmamak ve unutturmamak adına düzenlenen Marş Mira’ya katılarak gösterdiğiniz cesaret ve duyarlılık nedeniyle kutluyorum” dedi.
Ahmet Kemal Baysak, Bosna Hersek ve Marş Mira’ya ilişkin izlenim, duygu ve düşüncelerin paylaşıldığı etkinlikte şu görüşleri dile getirdi: “Bosna Hersek’teki savaş ve soykırım sırasında yaşanan acılar her yıl üç gün süren Marş Mira’da ve 11 Temmuz günü Srebrenica Potoçari’de düzenlenen toplu defin ve anma törenlerinde tazeleniyor. 22 yıl önce, Avrupa’nın ortasında, dünyanın gözü önünde işlenen savaş suçlarını ve soykırımı unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız. Bunun için önümüzdeki yıl ve sonraki yıllarda Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu ve üyesi derneklerden daha geniş katılım bekliyoruz.” Marş Mira’ya katılanların plaketle ödüllendirildiği etkinlikte TBHKDF Başkan Yardımcısı Cemal Şenel, TBHKDF Genel Sekreteri Muharrem Baysak, federasyon yönetim, denetim, disiplin ve danışma kurulu üyeleri Mustafa Güneş, Ömer Eren, Mustafa Celep, Neccar Er, Hüseyin Emre Zeyrek, Saadet Erciyas, Hüseyin Erciyas, Enisa Hadzagic ve Mirela Crnovsanin Kurtali de hazır bulundu. (Fotoğraflı) Fotoğraf altı: Alican Vardar adına babası Ali Vardar, Deniz Vardar, Ayşegül Çetinkalp, Bahar Ilgaz Avcu, Öykü Daryürek, Ezgi Daryürek plaketlerini Baysak ve federasyon yöneticilerinin elinden aldı. Yurt dışıda bulunan Aylin Telef ile kent dışında bulunan Ali Çelik’in plaketlerinin daha sonra verileceği belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.