• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Bolu Köroğlu İle Bir Dünya Kenti Olacak

Bolu Köroğlu İle Bir Dünya Kenti Olacak
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz: “Hedefimiz Köroğlu Diyarı Bolu’yu Türk Dünyasının ve kültürünün buluşma noktası yapmak”
TURİZMİN SESİ

“Köroğlu Diyarı Bolu” Türk Cumhuriyetleri’nin kültür merkezi olmaya hazırlanıyor. Her yıl Uluslararası Köroğlu Festivali düzenleyerek Türk Dünyası’nı buluşturan Bolu Belediyesi, bu kez de yaklaşık 30 metrelik dev Köroğlu Heykeli ve Kültür Merkezi için Türk Cumhuriyetlerini bir araya getirecek. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) koordinasyonunda Bolu’da Köroğlu Parkı’na yapılacak Köroğlu Heykeli ile Türk Dünyası Araştırma ve Kültür Merkezi için uluslararası tasarım yarışması düzenleyen Bolu Belediyesi’nin hedefi Bolu’yu Türk Cumhuriyetleri’nin ve kültürünün buluşma noktası yapmak. 

bolu-belediye-baskani-alaaddin-yilmaz,koroglu-diyari-bolu,koroglu-heykeli,.jpg
 
Jüri üyeliğini Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinden konunun uzmanı, ünlü mimar ve heykeltıraşların yapacağı Uluslararası tasarım yarışmanın duyurusunu, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov Ankara’da düzenlenen ortak basın toplantısı ile yaptı. Basın toplantısı ve sergi açılışına Bolu AK Parti Milletvekili Ali Ercoşkun, Abant İzzet Baysal Üniveristesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, Belediye Başkan Yardımcıları Emine Davarcıoğlu, İhsan Ağcan, Ekrem Çetinkaya, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş, Bolu Belediyesi yöneticileri ile çok sayıda davetli katıldı. Toplantı öncesinde ise Bolu’daki Birinci ve İkinci Uluslararası Köroğlu Festivallerinde düzenlenen resim yarışmalarında dereceye giren eserlerin yer aldığı “Gençlerin Gözüyle Köroğlu Resim Sergisi”nin açılışı yapıldı. 
 
“KÖROĞLU’NUN AYAK İZİ TÜM TÜRK DÜNYASI’NDA”
TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, TÜRKSOY’un Türk Dünyası’nın ortak kültür çatısı olduğunu vurgulayarak “Kültürel mirasımızı koruyarak gelecek nesillere aktarma hususunda TÜRKSOY çatısı altında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Ortak kültürel mirasımızdan ilham alarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ile her geçen gün yeni başarılar elde ediyoruz“ dedi. “TÜRKSOY olarak bizler Bolu Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilecek olan bu yarışma vesilesiyle Türk topraklarına bir kez daha seslenmenin mutluluğunu yaşayacağız” diyen Düsen Kaseinov şöyle devam etti:
 
“Balkanlar’dan Orta Asya’ya uzanan  diyardaki her karış toprakta Köroğlu’nun ayak izlerine rastlanabilir, bugün bu izler Türk kültür coğrafyasının ne kadar geniş olduğunu bizlere ve tüm dünyaya bir kez daha hatırlatmaktadır. Yarışmaya eserleri ile katılacak olan her bir sanatçı, kültür elçilerimiz olarak, çalışmalarıyla tüm dünyaya kardeşlik ve sevgi dolu mesajlarını iletecektir. Bu vesileyle Sayın Başkanım Alaaddin Yılmaz’a kültür hazinemize yapmış olduğu katkılardan dolayı teşekkürlerimi sunarak, yarışmaya başvuracak olan sanatçılarımıza şimdiden başarılar diliyorum.”
 
KÖROĞLU” MARKASI TÜRKİYE’DE SADECE BOLU’YA AİT…
Basın toplantısında Köroğlu’nun, tüm Türk dünyasını birleştiren çok önemli bir ortak değer olduğuna dikkat çeken Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Köroğlu,  kahramandır, şairdir, aşıktır, yiğittir ama her şeyden önce bir onur abidesidir. Köroğlu, bir taraftan zalimlerin karşısında haksızlığa uğrayan mazlumlar için kılıcı ile haksızlıklara karşı koyan bir halk kahramanı, diğer taraftan sazıyla sözüyle sanatçı bir yönü olan bir ozandır. Köroğlu Türk dünyasının ortak dilidir” dedi.Alaaddin Yılmaz, Anadolu’dan Türkmenistan’a, Azerbaycan’dan Kazakistan’a Kırgızistan’dan Özbekistan’a kadar Türklerin bulunduğu coğrafyada bilinen ve sevilen halk kahramanı Köroğlu adına Bolu’da yapılacak Köroğlu Parkı’nın Türk Cumhuriyetleri’nin buluşma noktası olmasını hedeflediklerini  söyledi. “Türkiye’de Köroğlu deyince akla Bolu gelir. “Benden selam olsun Bolu Beyi’ne dizeleri gelir.
 
Bolu “Köroğlu Diyarı” olarak bilinir” diyen Başkan Yılmaz, şöyle devam etti: 
“Biz adaletin ve yiğitliğin simgesi Köroğlu’nu dünyaya anlatmak, bu efsaneyi Bolu’dan tüm dünyaya duyurmak için yola çıktık. Köroğlu bir marka ve biz bu markayı Bolu’yla bütünleştirerek tüm dünyaya duyurmak istiyoruz. Bolu Belediyesi olarak “Bolu Köroğlu” markasının “marka tescili”ni yaptırdık. Türk Patent Enstitüsü geçtiğimiz yıl bu süreci tamamladı. Artık Köroğlu” markası Türkiye’de sadece Bolu’ya ait... Tüm dünyada da Köroğlu Türk dünyasının ortak markası olacak. Bolu’da Köroğlu adına Türk Cumhuriyetleri’nin buluşma noktası olmasını hedeflediğimiz Köroğlu Parkı yapıyoruz. Tüm Türk Cumhuriyeti halklarının kendi kahramanlarını bulabilecekleri bu Park’ta, halk kahramanı Köroğlu her yönüyle yer alacak. Bu konuya özel önem bir veriyoruz. Parkta, Ankara- İstanbul TEM Otoyolu’ndan bile görülebilecek büyüklükte yaklaşık 30 metre yüksekliğinde bir Köroğlu Heykeli olacak. Türk Cumhuriyetleri ile ülkemiz arasında kültür ve sanat bağı kurmak amacıyla Park alanındaki Köroğlu heykelinin, yanı sıra Köroğlu Müzesi, Türk Dünyası Araştırma ve Kültür Merkezi ile kongre merkezi olacak. Ayrıca Türk Cumhuriyetleri’nin her birinin ayrı yeri olmasını planlıyoruz. Böylece Bolu’yu Türk Dünyasının buluşma noktası haline getirmeyi amaçlıyoruz. 
 
Köroğlu ile ilgili tüm hikayeleri ve anlatılanları inceleyip, yapacağımız parkta Köroğlu kültürünü bütünüyle yansıtmak istiyoruz. Parkta Türk Cumhuriyetlerinde anlatılan Köroğlu’na ilişkin şeyler de olacak. Böylece tüm Türk Cumhuriyetlerini kapsayacak kardeşlik sembolü bir park olacak. Bu konuda TÜRKSOY’un rehberliğinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bunun için TÜRKSOY’un koordinatörlüğünde uluslararası bir yarışma açtık. Bolu Belediye ve TÜRKSOY olarak özel önem verdiğimiz yarışmanın jürisi de konularında uluslararası düzeyde isim yapan mimar ve heykeltıraşlardan oluşacak. Yarışma jürisinde Azerbaycan Mimarlar Birliği Başkanı Mimar Elbay Gasimzada, Kırgızistan Mimarlar Birliği Başkanı Mimar Alymbek Abdraimov, Heykeltıraş Atanaz Karaçoban, Özbekistan Mimarlar Birliği Üyesi Heykeltıraş Marina Borodina, Kazakistan Mimarlar Birliği Başkanı Mimar Akmurza Rustambekov Mimar Erdal Sorgucu ve Heykeltıraş Prof. Dr. Ferit Özşen yer alacak. Yarışma sonunda birinci seçilen tasarıma 50 Bin TL, ikinciye 30 Bin TL, üçüncüye ise 20 Bin TL ödül verilecek. Yarışma sonuçlarını, bu yıl yine Türk Dünyasının şölenine dönüşecek 19-20-21 Ağustos’ta düzenlenecek olan Köroğlu Festivali’nde açıklayacağız. Türk Dünyasının ortak kahramanı Köroğlu’nu en iyi ben anlatırım” diyen bu konunun uzmanlarını mimar ve heykeltıraşları bu yarışmaya katılmaya davet ediyorum.” 
 
KÖROĞLU DÜNYA MİRASI OLDU
Bolu Belediyesi olarak,  Köroğlu ile ilgili daha yapacak çok projeleri olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Şehrimizde Köroğlu’nun izlerini taşıyan çok sayıda gün yüzüne çıkmayan hazine var. Dörtdivan’ın Sayık Köyü’nde Köroğlu’nun torunlarından kalan bir köy konağını Dörtdivan Belediyesi ile birlikte dönemi ve efsaneyi canlandıran bir müzeye dönüştüreceğiz. Köroğlu efsanesini Bolu’da canlandırmaya, Bolu’dan tüm dünyaya ulaştırmaya kararlıyız. Bolu, bir Köroğlu şehri haline gelecek. Gelecek kuşaklar ve tüm dünya bu kahramanlık destanını öğrenmeli” diye konuştu. Köroğlu’nun, taşıdığı niteliklerle Robin Hood’tan daha ünlü bir kahraman olmayı hak ettiğini ifade eden Başkan
 
Yılmaz şunları söyledi: 
“Batı ülkelerinin kahramanı Robin Hood sadece İngiliz hikaye kültüründe yer almasına rağmen tüm dünya onu tanıyor. Köroğlu, bu özellikleriyle Robin Hood’tan daha üstün niteliklere sahip olmasına rağmen maalesef yeterince tanınmıyor. Çok uzun zamandır TÜRKSOY önderliğinde Köroğlu’nun tüm Türk dünyasının ortak mirası olarak,  UNESCO kültür mirası listesine alınması için ortak bir çaba yürütüyoruz.  Bu çabaların ilk meyvesini geçtiğimiz yıl aldık. UNESCO’nun Namibya'da yapılan 10. Hükümetlerarası Toplantısında Türkmenistan’ın sunduğu dosya kabul edildi ve Köroğlu, “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi”ne alındı. Böylece Köroğlu efsanesini, tüm Türk dünyasının ortak değerini dünyaya tanıtmak için çok önemli bir adım atıldı. UNESCO, verdiği kararla, Köroğlu destanını yaratıcılığı ve sanat becerilerini geliştirdiğini, insanlara güçlü bir sosyal ve kültürel aidiyet duygusu verdiğini ilan etti. Bundan sonraki adımımız TÜRKSOY önderliğinde, TÜRKSOY üyesi UNESCO Milli Komiteleri işbirliği ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan gibi Köroğlu mirasının, destanının yaşadığı ülkelerin de katılımıyla "çok uluslu" hâle getirilmesini sağlamak. Türk dünyasının ortak simgesi olarak ilan edilmesi için çok uluslu ortak başvuru dosyası oluşturuldu. Hedef, Köroğlu’nu tüm Türk dünyasının ortak mirası olarak kabul ettirmek. 
 
NEVRUZ BOLU’DA ULUSLARARASI DÜZEYDE KUTLANACAK 
Öte yandan TÜRKSOY ile birlikte Nevruz ve Hıdırellez’in Dünya Kültürel Miras Listesinde,  Tüm Türk Dünyasının Ortak Mirası olarak yer alması için uğraşıyoruz. Hedeflerimizden biri de NEVRUZ’u Bolu ile bütünleştirmek. Tüm Türk dünyasında sadece bir tane “Nevruz Tepesi” var. O da Seben’in Alpagut Köyünde… Bu tepede yüzyıllardır kudret ateşi yakılıyor. Nevruz Projemizle, her yıl tüm Türk dünyasının Nevruz Bayramı’nı, Bolu’da kutlamak istiyoruz. Bunun için de TÜRKSOY’la ortak bir çalışma yürütüyoruz.”
 
Köroğlu’nun dizeleriyle konuşmasına başlayan Bolu Valisi Aydın Baruş, Köroğlu’nın yiğitliğin kahramanlığın ve aşkın destanını yazdığını vurgulayarak, “Köroğlu, bütün Türk dünyasında bilinen ortak eserlerde adı geçen bir kahramandır. Bu ortak değerin Bolu’da yaşamış olması bizim için, Bolulular için ayrı bir gurur kaynağıdır. Bu kahramanı Türk dünyasının kalbinin attığı yere taşımak bu projenin amacıdır. Köroğlu Heykeli, 80 dönümlük bir parkın ortasında Türkiye’nin en önemli ulaşım akslarından biri olan Ankara- İstanbul yolundan görülebilecek bir yerde yapılacaktır. Bolu’nun  güzelliklerine güzellik katacak bu eser, yeni nesillere bırakılan emanetin ne kadar önemli olduğunu anlatacak” diye konuştu.Toplantıda konuşmaların ardından, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ile TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov arasında, Bolu’da Köroğlu Parkı’nda yapılacak Köroğlu Heykeli ile Türk Dünyası Araştırma ve Kültür Merkezi için uluslararası tasarım yarışmasının işbirliği protokolü imzalandı.
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21