• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Bölgesel uzman rehber ihtiyacı var

Bölgesel  uzman rehber ihtiyacı var
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, Türkiye'de ciddi bir rehber ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, rehberlerin de bölgesel olarak hizmet vermesi gerektiğini ifade etti
TURİZMİN SESİ

Skal Bursa Turizm Profesyonelleri Derneği ev sahipliğinde düzenlenen 'Sektör Gözüyle Bursa' oturumunda konuşan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, Türkiye'de  ciddi bir rehber ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, rehberlerin de bölgesel olarak hizmet vermesi gerektiğini ifade etti. Turist Rehberler Birliği (TUREB) Genel Sekreteri Naim Yenice de rehberlerin bölge bölge uzmanlaşarak ulusal rehber olması gerektiğinin altını çizdi.

Skal Bursa Turizm Profesyonelleri Derneği ev sahipliğinde ve Burkon Turizm organizasyonuyla düzenlenen 2. Bursa Turizm Zirvesi'nde gerçekleşen 'Sektör Gözüyle Bursa' oturumunun başkanlığını Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı Kerem Köfteoğlu yaptı.Başkan Köfteoğlu konuşmasında Türk turizminin  son 30 yılda krizle karşı karşıya kaldığını bu nedenle oturumda incelenmesi gereken konunun Avrupa'da iç turizmin bu süreçte nasıl  yüzde 65'lere yükseldiği olduğuna dikkat çekti. Köfteoğlu, ülkeye gelen turist sayısından çok  bıraktığı gelirin de önemli olduğunu ifade etti.
 
PAZARLAMAYI KONGRE ZİYARETÇİ BÜROSU ÜSTLENMELİ
Oturumun konuşmacılarından Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün ise konuşmasında, son iki yılda 15 milyon yurt içi turistin,  yarı yarıya yurt içi  ve yurt dışı turlara katıldığını ve yurt içi hareketin yarısının ise kültür turizminden olduğunu söyledi. Türkiye'nin her bölgesinde herkesin bu turizm pastasından ne kadar pay alsam diye düşündüğünü ifade eden Gürcün, " Bursa turizmini bu süreçte maalesef bir adım geriye attı. 80'li yılların ilk yarısına kadar Osmanlı'nın ilk başkenti diye satılırdı.  80'li yıllardan sonra Ortadoğu önce İstanbul'u sonra Bursa'yı keşfetti. Bizde Bursa'yı 'Green City' diye sattık. Çünkü turist öyle istiyordu. Turizm Bakanlığı'nın Home Of Turkey kampanyası Bursa'ya çok uygun. Bütün Turizm potansiyelini ürünleri ortaya koymak için  ciddi ve düzenli bir çalışmaya ihtiyaç var. Bursa zaten sahada 1-0 önde. Kongre Ziyaretçi Bürosu (CVB) turizm potansiyelinin pazarlanması görevini üstlenmeli" şeklinde sürdürdü.
 
REHBERLER UZMANLAŞMALI
Çetin Gürcün çok ciddi ve de özellikle bölgesel rehber ihtiyacı olduğunun altını çizerek "Ülkemizde, 30'u aşkın turizm fakültesi ve meslek yüksek okulları var. Ön lisans mezunlarının kendi seçecekleri yerde bölgesel rehberlik yapmasında fayda görüyoruz. Kendi yaşadığı bölgede Türkçe dilde rehberlik yapanlar böylece yabancı dil bilen rehbere de rakip olamayacak" dedi. Turist Rehberler Birliği (TUREB) Genel Sekreteri Naim Yenice ise ,  sektörün seyahat acenteleri, otelciler ve rehberlerden oluşan 3 ayağı olduğunu ifade ederek, "Kültürel eserlerin yerli yabancı turistlere tanıtılması ve doğru bilgi sahibi olması önemli bir konudur. Belgeli turist rehberlerinin istihdam edilmesi gerekiyor.  10 bin 500 rehber var ancak bölgesel bazda uzmanlaşma eğitimleri verilmelidir. Bölge bölge rehberlik yaparak ulusal rehber olabilmeliler." Naim Yüce, Bursa için yeni pazarlar yaratılması , hedef belirlerken yeterli kapasite olup olmadığının da planlanması gerektiğine dikkat çekerek, çok turistin şehre kazandırdıklarının yanı sıra kaybettirdiklerinin de düşünülmesi gerektiğini söyledi. 
 
ULUDAĞ HER MEVSİME VE EĞİTİME UYGUNDUR
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED)  Genel Sekreteri Savaş Çolakoğlu da konuşmasında kamunun Bursa'da turizme sıcak bakıyor olmasının umut verici olduğunu söyledi. Çolakoğlu her şehrin 5 yıldızlı otel merakında olduğuna dikkat çekerek, "Ancak bu durum da ihtiyaç fazlalığını ortaya çıkarıyor. Şehrin ihtiyacından fazla otel yaparsanız şehrin ekonomisine zarar sağlarsınız" dedi. Doğru pazarlama stratejilerine örnek veren Çolakoğlu, emekli maaşlarını Ziraat bankasından alan emeklileri turizme kazandırmak adına anlaşma yaptıklarını söyledi. Uludağ'ın sadece kış turizmine hizmet etmemesi gerektiğini anlatan Çolakoğlu, temiz hava kürü yapmak isteyen emekliler için Uludağ'a yönelik bir çalışma yaptıklarını söyledi. Savaş Çolakoğlu Bursa'nın hedefleri arasında sadece Körfez ülkelerinin değil Çin, Hindistan gib ülkelerin de olması gerektiğini söyledi. Çolakoğlu, " Çinliler deniz sıcaklık vs istemiyorlar. Bursa için uygun bir hedef kitle olacaktır" dedi.
 
Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Temsilcisi Alaattin Karaca Bursa'nın dağcılık sporunda pilot illerden bir tanesi olduğuna ve etiğe uygun şekilde spor yapıldığına vurgu yaptı. Karaca, "Uludağ'da zirvedeki eski bina sığınak olarak restore edildi. Bu çok büyük bir katkı sağladı. Dağcılık sporu riskli olduğu için bilgi emin ellerden sağlanılmalıdır. Önemli olan hizmeti doğru ve ehil olarak vermektir. Dağlara daha çok turist gelmesinden korkmayalım, teşvik edelim  ve  sistem kurulsun. Uludağ her türlü eğitim için uygun bir dağdır. Ancak sürdürülebilirlik önemlidir. Plan ve programla Bursa Turizmi İstanbul'la entegre olmalıdır" dedi.
 
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21