• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Boğaz’da Bir Çayımızı İçmeden Gitmeyin!

Boğaz’da Bir Çayımızı İçmeden Gitmeyin!
İstanbul havalimanlarında transit yolcu sayısı 12 milyon gibi çok ciddi bir sayıya ulaştı
TURİZMİN SESİ

Otelciler, bu potansiyelin turizm sektörü açısından ‘avantaja’ çevrilmesi için tüm kesimlerin katılacağı ‘ortak kampanya’ çağrısını yineledi. Geçen yıl sadece İstanbul’un iki havalimanından geçip giden yolcu sayısı 12 milyonu aşarken, turizmciler transit yolcuların peşini bırakmaya pek niyetli görünmüyor. İstanbul’u 2014 yılında 11.8 milyon yabancı ziyaret ederken, transit yolcu sayısının İstanbul’a gelen turist sayısından bile fazla olması üzerine otelciler konuyu yeniden gündeme getirdi. Transit yolcuların turizm açısından büyük bir potansiyel barındırdığını düşünen Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ve havayolu şirketleri olmak üzere tüm kesimlere ‘ortak kampanya’ düzenleme çağrısını yineledi.  TUROB Başkanı Timur Bayındır, Türkiye’nin 2023 turizm hedefleri dikkate alınarak bu fırsatın kullanılmasının çok önemli ve gerekli olduğunu belirterek “Başarılı bir kampanya yapmamız halinde yıllık en az 1 milyon turist ve 1.8 milyar dolar ilave turizm geliri elde edebiliriz” dedi. 
 
ÖZEL VİZE VERİLEBİLİR
Transit yolcuların şehir ekonomilerine başta taşımacılılık, gastronomi, alışveriş, konaklama, müze ve ören yerleri ziyareti olmak üzere çok sayıda alanda katkı sağladığını ifade eden Bayındır, transit yolcu sayısındaki büyük artışın konaklama sektörü açısından ‘avantaja’ çevrilebileceğini ifade etti. Bayındır, transit yolcuların turizm hareketine dahil edilebilmesi için şu önerilerde bulundu: “Transit yolcuların başta İstanbul olmak üzere ülkemizde transfer noktası olarak kullandıkları havalimanlarının bulunduğu şehirlerde konaklaması için bazı uygulamalar yerinde olur. Örneğin Dubai, Çin gibi ülkeler bu tür ulaşım yapan kişilere 72 saat süresi ile özel vize veriyor. Benzer uygulama Singapur’da da yapılıyor. Ülkemizde de transit yolcularını teşvik etmek için benzer bir uygulama harekete geçirilmeli. Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus Havayolları tarafından bu projeyi desteklemek üzere, konaklama yapacak yolcuların devam uçuşlarına fiyat farkı uygulanmamalı. Bütün bunlar hayata geçirilebilirse başta Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından olmak üzere tanıtım kampanyaları düzenlenmeli. Gerçekleştirilebilecek işbirlikleri ile transit uçan yolculara 1 gece konaklamalı avantajlı bilet fiyatı önerilmesi ve bu pakete bir şehir turunun da eklenmesi gibi uygulamalar olabilir.” 
 
TRANSİTTE BÜYÜK ARTIŞ
İstanbul, THY  başta olmak üzere diğer uluslararası havayolu şirketlerinin çok önemli bir bağlantı noktası haline gelirken, iki büyük havalimanında transit yolcu sayısındaki büyük artış da dikkat çekiyor. Devlet Havalimanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) verilerinden hareketle TUROB tarafından hazırlanan rapora göre, 2014 yılında İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında transit yolcu sayısı 12 milyon 55 bin kişi oldu. İki havalimanın gelen-giden yolcu sayısı ise, 38.2 milyonu Atatürk Havalimanı olmak üzere toplam 46.7 milyon kişi oldu.
 

12 milyon kişi transit geçti

Yıl     Gelen-giden  toplam yolcu (Bin kişi) Transit yolcu (Bin kişi)

2011         28.3                 6.6

2012         34.7                  8.3

2013         40.6                10.4

2014        46.7                 12.0

Not: Rakamlar Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere İstanbul’daki iki havalimanını kapsıyor.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21