• BIST 10096.81
  • Altın 3016.913
  • Dolar 35.3654
  • Euro 36.3831
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

BODRUM BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

BODRUM BELEDİYE  MECLİSİ TOPLANDI
Melis Toplantısı, CHP Grubu adına, Meclis Üyesi Taner Uslu'nun iki önergenin meclis gündemine alınması talebi ile başladı

TURİZMİN SESİ-DERYA DUYSAK


İlk madde olarak Bodrum Belediyesi Gıda San. Tur. ve Tic.A.Ş'nin, 29 Mayıs tarihinde gerçekleşecek olan olağanüstü Genel Kurulundan önce başka bir meclis toplantısı olmadığından, Belediye hisselerini Genel Kurul'da kimin temsil edeceğinin karara bağlanmasın gündeme alınması ve İkinci madde olarak, Belediye İmar Programının 3 ay çerisinde hazırlanarak İmar Komisyonuna sevk edilmesine ilişkin karar alınmasının görüşülmesinin oylanmasına ilişkin talepleri oylandı ve oyçokluğu ile gündeme alındı.

Gündemdeki ilk madde, 2008 kesin hesabının görüşülmesi idi: Denetim Komisyonu ( Dursun Göktepe, Necip Yılmaz, Hüseyin Yıldızhan) 16.04.2009 Tarihli Encümen Toplantısında onaylanan 2008 yılı kesinleşen hesabı ile ilgili olarak, 2008 yılı bütçesi içerisinde 39.549.441 TL bütçe konduğu, 32.283.877 TL harcamanın gerçekleştiği ve ödenek üstü herhangi bir harcama yapılmadığı; 39.546.411 TL'lik bir gelir tahmin edildiği, 27.705.196 TL'lik tahsilatın gerçekleştiği ve 12.138.623 TL tahakkuk devredildiği bilgilerinin de yer aldığı rapor okundu ve oybirliği ile kabul edildi.

Gündemdeki 2. Maddeye de, Bodrum Yarımadası Kültür ve Turizmi Koruma ve Geliştirme Bölgesi Altyapı Hizmet Birliğine 3 asil, 3 yedek meclis üyesinin seçilmesi görüşüldü ve Asil Üyeliğe Taner Uslu, Mehmet Özsu; Ali Demiröz, Yedek Üyeliğe Cevat Soysal, Mehmet Özalın ve Mehmet Özsert'in seçilmesi oybirliği ile onaylandı. Bodrum Belediyesinin de üyesi olduğu Tarihi Kentler Birliğine 2 asil, 2 yedek meclis üyesinin seçilmesine ilişkin 3. madde de oybirliği ile kabul edildi ve Asil Üyeler Ali Galip Güven, Hüseyin Yıldızhan, Yedek Üyeler ise, Uğur Özsarsılmaz ile Ali Demiröz seçildiler. Kıyı Ege Belediyeler Birliğinde temsil etmek üzere Asil Üyeler olarak Mehmet Özsu ve Hüseyin Özkaplan; yedek Üyeliğe de Dursun Göktepe ile Vedat Bozbey seçilirken, Ege Belediyeler Birliğinde temsil etmek üzere, Mehmet Özalın Asil Üye, Hüseyin Yıldızhan ise Yedek Üye olarak seçildiler. Muğla Belediyeler Birliğindeki temsil etme konusunda Asil Üyeler olarak Taner Uslu ile Mehmet Özalın; Yedek Üyeler olarak ta Cevat Soysal ile Halit Özkaplan seçildiler.

Yarımada Belediyeler Birliğine Bodrum Belediyesini temsilen Taner Uslu ve Vedat Bozbey Asil Üyeler, Cevat Soysal ve Halit Özkaplan da yedek üyeler olarak seçildiler.Türkiye Belediyeler Birliğinde temsil için ise Ali Galip Güven ve Ali Rıza Uysal Asil Üyeler, İncilay Sever ve Hüseyin Yıldızhan da Yedek Üyeler olarak seçildiler. Medpact-Avrupa ve Akdeniz Ülkeleri Belediyeleri yerel Ekonomik Gelişim Projesi kapsamında görev almak üzere bir meclis üyesi seçilmesine ilişkin maddenin oylanması neticesi Ali Galip Güven seçildi ve 10. Gündem Maddesi olan Nurol Kültür Merkezi salon kullanım ücretleri ile ilgili 2009 yılı tarifesi görüşüldü ve oybirliği ile karar bağlandı.

Zabıta Müdürlüğü'nün müzekkeresi ile verilen ve ticari plaka tahsis belgeleri ile ilgili 2009 yılı tarifesi görüşüldüğü gündem maddesinde minibüsler için 2.500 TL, taksiler için ise 1.250 TL 'lik fiyatlar oybirliği ile karara bağlandı. Bodrum Belediyesi mücavir alan sınırları içerisindeki 2009 yılı yer işgal kullanım alanlarının ve m² birim fiyatlarının belirlenmesine ilişkin 12. maddeye gelindiğinde Başkan Mehmet Kocadon, bu maddenin bir sonraki meclis gündeminde görüşülmek üzere, biraz daha çalışılması gerektiğini belirtti ve “artık duvar dükkanlar, duvar barlar istemiyoruz, bu son derece önemli konuyu biraz daha detaylı biçimde ele almamız ve biraz daha çalışmamız gerek” dedi ve bir sonraki Meclis Gündeminde görüşülmesine oybirilği ile karar verildi.

Kapalı otopark üstü, Gümbet ve Kumbahçe mahalle pazarlarındaki 2009 yılı ecrimisil bedelleri ile ilgili olarak artış yapılmaması, Kumbahçe için aylık 50 TL'lik bir tarifenin uygun olacağı, ekonomik şartlar ve pazarcılarla da yapılan görüşmeler neticesi oybirliği ile karara bağlandı
Bankaların kurmuş oldukları ATM makinelerinden alınacak olan 2009 yılı işgal ücretleri ile ilgili olarak Meclis Üyesi Taner Uslu % 20 oranında bir artış önerilerini dile getirdi ve fakat “Bodrum'un bankamatikler kenti” olmamasını dilediklerini ifade etti. Başkan Mehmet Kocadon, görüntü kirliliği konusunda son derece hassas olduğunu yineleyerek, Bodrum'u tabii ki bankamatiklere teslim etmeyiz, görüntü kirliliği konusundaki hassasiyetimizi her zaman dile getiriyorum” dedi.

İçmeler Mevkii, Geleneksel Yat Yapım, Bakım ve Çekek alanı Koruma Amaçlı İmar Planı Tadilatı teklifinin kabulüne ilişkin alınan Belediye Meclisi'nin 06.03.2009 tarih ve 2009/23 sayılı Kararı'na yapılan itirazın görüşülmesine ilişkin maddenin oylanmasından önce, 6 mart 2009 tarihli meclis kararı ile kabul edilen tadilat teklifinin kabulüne yapılan itirazın reddedilerek Kurul'a sunulması gerektiği açıklandı. Kararda, çekek alanındaki emsalin yükseltilerek 40'tan 80'e, yüksekliklerin ise 12m'den 20m'ye çıkarıldığı, itirazların emsal artışlarına, ticari alanlara ve 9 parsel içerisinden geçen yola olduğu belirtildi. Başkan Kocadon, “el emeği, göz nuru teknelerimizin imal yeri İçmeler, Bodrum ekonomisini ayaklat tutan en önemli noktadır. İçmeler ve Tavşanburnu'nun Bodrum sınırları içerisinde kalması son derece önemlidir ve yeni sınırlar için mücadelemizi vereceğiz” dedi.

 “Kalemiz, Mozole, Antik Tiyatro neyse, Tersane Alanı da aynı değerdedir” diyen Başkan Kocadon, zaman kısıtlılığı dolayısıyla, bu ruhsata acilen gereksinim duyulduğundan, itirazın reddi yönünde İmar Komisyonu'nun da kararı bulunduğunu belirtti. DP Meclis Üyesi Ali Rıza Uysal, “bu plan bizim planımız değil, şahsen bu planın Kurul'dan onaylanmayacağına inanıyorum; hemen bir gönüllü grubu kurarak bu bölgeyi nasıl iyileştirebiliriz, burayı nasıl Bodrum'un bir incisi haline getirebiliriz bunu planlamaya başlamalıyız; planlamalarımız hazır ve itirazı, işlerin önünü tıkamamak için reddediyoruz” dedi.

Dinleyiciler arasında, dilekçeyi veren mal sahibi adına konuşan bir izleyici, “ruhsatı olmayan ya da geçici ruhsatı olan işletmelere imkan tanımak için bir yol açılıyor; bu haliyle sahilden bakıldığında bir çin seddiyle karşılaşılacaksınız, bunun Kurul'dan onaylanması mümkün değildir; önceki meclis kabul etti diye sizlerin de kabul etmesi gerekmiyor“ dedi Daha sonra söz alan Ethem Demiröz, yan sanayi de üreten binlerce insanın kahır içerisinde imalat yaptıklarını belirterek, teknelerin denize ulaşmalarını sağlayan yolların yetersiz olduğunu ve daha önce açık olan dört yolun neden ikiye indirildiğinin ise anlaşılmaz olduğunu, milyarlık teknelerin kazma küreklerle denize indirildiğini vurgulayarak, “gün çözüm günüdür, kimsen menfaati çözümlerin önüne geçmemelidir, lütfen İçmeler'i ıslah edin, Bodrum'a yeniden kazandırın” dedi .

Meclis Üyesi Alı Rıza Uysal, Özgüven'i gönüllüler komisyonuna katılmaya davet etti. Daha önce söz alan izleyici, “Ören Bodrum'a yaramayacak, buraya Tuzla gelecek, ağır sanayiye gidiliyor, mesele, geleneksel ahşap yat üretimi değil, çevredeki gayri yasal yapıları yasallaştırmak” dedi ve daha dikaktli olunması gerektiğini vurgulayarak, aslında tersaneciler kaybedecek” dedi. Tartışmaların ardından karar, oybirliği ile kabul edildi ve itiraz reddedildi. “Torba Mahalle Muhtarlığının talebi üzerine, Torba İmar Planında Koruma Amaçlı İmar Planı Tadilatının görüşülmesi” maddesi ile ilgili olarak bilgi veren İmar Müdürlüğü, Torba'da sağlık tesisi bulunmadığı ve bu konuda gerek Torba Muhtarlığı gerekse Torba halkından yoğun bir talep geldiğini belirterek, plan içerisindeki çocuk parkının sağlık tesisi alanına dönüştürülmesinin gündeme geldiğini açıkladı. İzleyicilerden biri, sağlık ocağı yerine bir sağlık odası kurulmasının çok daha ekonomik bir karar olacağı, pansuman, iğne gibi basit müdahaleler için sağlık ocağı kurulmasının, kaynakların israfı anlamına geleceğini belirtti.

İlçemiz, Eskiçeşme Mahallesi, Türbealtı Mevkii, 2/1 pafta, 4 ada, 46 parselde Koruma Amaçlı İmar Planı Tadilatı teklifinin görüşülmesi'ne ilişkin 17. Gündem Maddesi ile ilgili olarak, Belediye İmar Müdürlüğü, 792,40 m2'lİk bu alanın, 8 kuvezli Çocuk Bakım Ünitesi ve Acil Trafik Yardım Ünitesinin yeralacağı bir sağlık alanı olmasının önerildiğini açıkladı; söz alan Meclis Üyesi Ali Rıza Uysal, “bu kararın geleceğe bir hançer “olacağını belirterek, oyumu red yönünde kullanacağım; bunu, oradaki kaçak yapının yasallaşması yönünde bir çaba olarak değerlendirdiğini vurguladı.

İzleyiciler, kadın doğum, kuvez, çocuk sağlığı ve trafik acil müdahale gibi her biri ayrı uzmanlık konularının bir merkezde birleştirilmesinin, mekanın yüzçölçümü de göz önünde bulundurulduğunda abartılı ve gözboyama olabileceği endişelerini dile getiridler. Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “sağlık ve eğitim konusundaki hassasiyetimizi yinelemek isterim, geri dönülmez durumlara sebebiyet vermemek amacıyla sağlık için yapılan yatırımları önemsiyorum” dedi ve karar, Başkanın kendi oyuyla birlikte 11'e karşı DP'li meclis üyelerinin 4 red oyuyla, oy çokluğu ile kabul edildi.

 Kumbahçe Mahallesi, İskele Caddesi sağda 10/A sayılı yerden 18 sayılı yer, solda 9 sayılı yerden 17 sayılı yer dahil olmak üzere içkili yerler bölgesine alınmasının görüşülmesine ilişkin 18.madde ile ilgili olarak Başkan Kocadon, “gürültü ve görüntü kirliliği konuları üzerinde son derece hassasiyetle duruyoruz ancak Gemi Yanaşma İskelesi bölgesinde, Bodrum'a ilk varış noktası olan bu bölgede, çay kahve kadar bir içki de içmek istenmesi de son derece doğaldır ve burada bu imkanın sağlanması gerekir; Bodrum Türkiye'nin aydınlık yüzüdür bunu unutmayalım” dedi.

Gündem dışı maddelerin görüşülmesine geçildiğinde, “Belediye Şirketinin hisselerini temsilen kimin seçileceğinin karara bağlanması gerekiyor” diyen Meclis Üyesi Taner Uslu 'nun yanıtı üzerine, Başkan Kocadon, “29 Mayıs tarihindeki genel kurula kadar konuşmama kararı almıştım ve bu konuda neden bu kadar ısrarcı olunduğunu da anlayabilmiş değilim, Şirketin kapısından bir kez bile içeri girmedim” dedi. DP Meclis Üyesi Hüseyin Yıldızhan, Şirketin ”1,5 trilyon vergi borcu, 520.000 TL SSK borcu ve 600.000 TL personelin ödenmeyen maaşlarına ait borcu olduğunu” belirtti ve Gıda A.Ş'nin tüzel kişilik statüsünde olduğunu, “bağlı şirketler” statüsünde bulunmadığını ve Meclis'in de, Şirketin Yönetimini atamak gibi bir görevinin bulunmadığını vurguladı.

 Meclis Üyesi Ali Rıza Uysal, “Belediye Kanunu'nun 37.maddesi gereği, Bodrum Belediye Başkanı, Belediye Tüzel Kişiliğinin de temsilcisidir” dedi. İzleyicilerden gelen “Gıda A.Ş., Belediye Kanununun 18.i maddesine göre, ticari kuruluşlar statüsündedir” bilgisini vermesine ve Başkan Kocadon'un “böyle olmasını istemezdim” demesine rağmen, oylama oyçokluğu ile Taner Uslu'nun seçilmesine kararı ile sonuçlandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21