• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Bitmeyen Kilise Sagrada Familia

Bitmeyen Kilise Sagrada Familia
Katalanların dünyaca ünlü ve dahi mimarı Antoni Gaudi’nin bütün servetini ve hayatını harcadığı Sagrada Familia (Kutsal Aile) büyük azametiyle Barselona’da yükseliyor

TURİZMİN SESİ


Dini motiflerle, doğanın harmanlaştırıldığı bu kilise masal dünyasından çıkmış gibi duruyor. Dünya’da inşası en uzun süren ve hala bitirilemeyen kilisenin 2026’da tamamlanması hedefleniyor. Bildiğiniz kiliselere benzemeyen ve çok farklı bir yapıda bulunan kiliseyi Barselona gezinize ekleyebilirsiniz.

bitmeyen-kilise-sagrada-familia-.jpg

Sagrada Familia Tarihçesi

1874’te Josep Maria Bocabella i Verdaguer'in önderliğinde Saint Joseph'in adanmışları Manevi Derneği kuruldu. 1881’de halktan toplanan paralarla Marina, Provença, Sardenya ve Mallorca caddelerinin kesiştiği noktada bir arazi satın aldılar. 1882'de Barselona Piskoposu Joseph Urquinaona'nın katılımıyla Sagrada Familia bazilikasının temeli atıldı.

Kilisenin ilk mimarı Francisco de Paula del Villar’dır. Del Villar, neo-gotik tarzda kilisenin inşasına başlar. Fakat 1883’de Dernek yöneticileriyle ters düşerek, görevi bırakıyor. Onun yerine Gaudi, görevi devralıyor. Halktan ve hayırseverlerden toplanan bağışlarla ve Gaudi’nin şahsi servetiyle kilisenin yapımı yavaş devam ediyor. 1926’da Gaudi’nin ölmesiyle, iç savaş ve sonrasında Dünya Savaşlarının çıkmasıyla kilisenin yapımı iyice yavaşlıyor ve durma noktasına geliyor.

Kilisenin inşasına yavaş da olsa Gaudi’nin planlarına sadık kalınarak devam edildi. Kilise, 1952’de 35. Uluslararası Eucharistic Kongresine ev sahipliği yaparak, resmi olmasa da hizmete girmiş oldu. Her yıl bir bölümü ve parçası eklenen tapınağın günümüzde %70’i tamamlanmış vaziyettedir. Altı merkez kulenin tamamının bitirilmesiyle kilisenin inşası tamamlanmış olacak.

bitmeyen-kilise-sagrada-familia--001.jpg

Sagrada Familia Bölümleri

Gaudi, sagrada familia tapınağını üç cephe olarak tasarlamış. Bu cepheler; Nativity, Passion ve Glory Facade cepheleridir.

Nativity (Doğuş) Facade; inşaatına başlanan ilk cephedir. Kilisenin doğusu cephesidir. Özellikle Gaudi, birebir kontrol ve idare etmiştir. Yapımı 1930’da tamamlanmıştır. Hz İsa’nın doğumunu, çocukluk ve gençlik yıllarını tasvir eden figürlerle süslüdür. Biri ortada ana kapı olmak üzere 3 kapıdan ve 4 gotik çan kulesinden oluşuyor.

bitmeyen-kilise-sagrada-familia--002.jpgPassion (Çile) Facade; Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği sahnenin ve çektiği acıları simgeleyen heykellerle bezenmiş bir cephedir. Kilisenin batısında bulunuyor. Sıra dışı sütunlar, duvarlara gömülmüş heykellerle ve gökyüzüne uzanan kuleleriyle ilginizi çekecektir.

Bu cephede İsa’nın son yemeğinden çarmıha gerilişi ve ölümünde dek yaşadıkları anlatılıyor. Üç kat halinde yerleştirilen imgeler “S” biçimindedir. Bu imgeler sırasıyla, en sol alt kısımda “İsa’nın Son Yemeği” tasviriyle başlar ve en üstte sağda İsa’nın gömülmesiyle sona eriyor.

bitmeyen-kilise-sagrada-familia--003.jpg

Glory (İhtişam) Facade; Hz. İsa’nın kutsal görkemine ve insanlığın Tanrı’ya ulaşmasını simgeleyen tasvirlerle süslenmiştir. 2002’de yapımına başlanmış olup, en görkemli cephedir. Güneyde bulunan bu cephenin inşaatı sürmektedir.

 Kuleler; Kilisenin 4 kulesini Gaudi kendi tasarlamış. Çevredeki tepeleri geçmemesi için kulelerin uzunluğunu 125 ile 170 metre arasında sınırlandırmış. Kulelerin tepelerindeki süslemeleri, cennet ile yeryüzü arasındaki bağlantı noktaları olarak tasvir etmiş. Kulelerin bir özelliği de kumdan yapılmış kuleler izlenimini vermeleridir.

Gaudi’nin ölümünden sonra 4 kule daha yapılmış. Yapımı planlanan 10 kule daha bulunuyor. Böylece kilisenin 18 kulesi olmuş olacak. Bu kulelerden 12 tanesi, Hz. İsa’nın 12 havarisini simgeliyor. 4 çan kulesi, Hz. İsa’nın etrafındaki 4 adet İncil yazarını, geriye kalan en büyük kule Hz.İsa’yı simgeliyor. En büyük kuleden biraz küçük olan 2. büyük kuleyse Hz. Meryem’i simgeliyor.

Dönerli merdivenlerden çıkarak, Barselona’nın eşsiz manzarasını izleyebilirsiniz. Asansörle de kulelere çıkabilirsiniz, fakat salyangoz merdiven ve duvarlardaki işlemeleri görmeniz açısından merdivenleri tercih edebilirsiniz.

 İç Salon; Gaudi, burayı 10 kişinin sığabileceği şekilde tasarlamış. İç mekânı gezdiğinizde; oyma kuleyi, anıtsal bronz kapıyı ikonlarla bezenmiş iç cepheyi inceleyebilirsiniz. Gaudi, iç mekânı doğadan esinlenerek tasarlamış. Kolonları incelediğinizde, dallanıp, budaklanan ağaçlara benzediğini görebilirsiniz.

Pencerelerde vitray çalışmaları ve doğa figürleri bulunuyor. Çatıya çıktığınızda Barselona’daki çınarlardan esinlenmiş taş yaprakları görebilirsiniz. Kulelere çıkan dönerli merdivenler de salyangozdan esinlenmiş. Kuleleri iyi incelediğinizde meyve desenlerini bulabilirsiniz.

bitmeyen-kilise-sagrada-familia--004.jpg

Gaudi Müzesi; Gaudi, çalışmaları daha yakından takip ve kontrol etmek için Kilisedeki, atölyeye taşınmıştır. Kiliseyi gezdikten sonra müzeyi ziyaret etmeyi unutmayın. Gaudi’nin, hayatı, çalışmaları, planları ve eşyaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Sagrada Familia’ya Ulaşım

 Barselona’nın merkezinde bulunan Sagrada Familia kilisesine en hızlı ve kolay şekilde metroyla gidebilirsiniz. Liceu Metro İstasyonu’ndan L3’e binip Diagonal’de hat değiştiriyorsunuz. L5 hattına binip Sagrada Familia durağında iniyorsunuz. Metrodan çıktığınızda kiliseyi karşınızda göreceksiniz.

Belediye otobüsüyle kiliseye gitmek isterseniz; 19, 33, 34, 43, 44, 50, 51, B20, B24 hatlarından birini kullanabilirsiniz.

 Sagrada Familia Bileti ve Ziyaret Saatleri

Kilise, özellikle Katolikler tarafından büyük ilgi gördüğü için, özellikle tatil dönemlerinde büyük yoğunluk yaşanıyor. Kapıdaki sırada saatlerce beklemek istemiyorsanız, biletinizi internetten ve çok önceden almalısınız.  Sagrada Familia Biletinizi almak için Müze Biletleri sitesinin Sagrada Familia Bileti (tıklayınız) yazısındaki bilet değerlendirmelerini ve türlerini okumanızı öneriyoruz.

Her yıl milyonlarca ziyaretçinin ziyaret ettiği Sagrada Familia yılın her günü açıktır. Kasım ayından Şubat ayına kadar sabah 09.00’dan akşam 18.00’e kadar ziyarete açıktır. Nisan – Eylül ayları arasında 09.00 – 20.00 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz. Mart ve Ekim aylarındaysa 09.00 -19.00 saatleri arasında kilise ziyaretçilere açıktır.

25-26 Aralık, 1-6 Ocak tarihlerinde kilise saat 14.00’dan sonra ziyarete kapanıyor. Kiliseye girişler C/Marina ve C/Sardenya üzerindedir.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21