TURİZMİN SESİ
Bu bir iddia gibi ortaya çıktığı düşünülse de değil. Bergama Halk Eğitim Merkezi, Halk Oyunları kursiyerleri arasında sohbet esnasında konuşulurken ortaya çıkan 19 Mayıs'a halk desteği programı Türkiye'de ilk kez Bergamalılar tarafından bu yıl farklı bir şekilde kutlanıyor.
Günlerdir aylardır konuşulan bu etkinlik sosyal paylaşım sitesiFacebook'ta da oluşturulan gurup sayesinde de büyük bir destek topladı.
Aslında bu etkinlik Bergama halkının uzun yıllar ulusal bayramlarda ve Kermeslerde yaptığı ve daha sonraki yıllarda ise terk edilen bir geleneğini yeniden canlandırmaktan ibaretti. 1970 li yıllara kadar Bergama Kermesinde ve ulusal bayramlarda 300400 kişi hatta zaman, zaman daha fazla kişinin katılımı ile oynanan Halk Oyunları geleneğini, Bergama'da tekrar gündeme getirmekti. Etkinliğin oluşturulmasındaki bir diğer amaç da Ulusal Bayrama halkın katılımını sağlamaktı. Ve öylede olacak.
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Törenlerin sonunda halkın kendi katılı ile organize oluşumu sayesinde yaklaşık 1000 kişi Bergama 14 Eylül stadyumunu doldurarak Bergama Efeleri Bergama'ya özgü Harmandalı Zeybeğinin ve diğer birkaç halk oyunlarının oynanması sağlayarak böylelikle g19 Mayıs Bayramına katkı sağlanmış olacaklar.
Bu coşkuya gereken katılımın sağlanması için ayrıca yüzlerce afiş basılarak gereken duyurular günler öncesinden yapıldı. Ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramının Bergama İlçe Merkezindeki resmi kutlama programına dâhil edilmesi Kaymakamlık tarafından da onaylandı. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramına geniş halk katılımını sağlayarak, öncelikle Bergama Harmandalısı Halk Oyunu Gösterisi gerçekleştirmek olacak. 19 Mayıs törenlerine farklı bir boyut kazandıracak olan bu etkinlik için Adnan Şengül, Vehbi Yazıcıoğlu, Zekeriya Kaçar gibi isimler ile bir Tertip Kurulu oluşturuldu. Tanıtım organizasyon işlerini de Halil Demet; üstlendi.
Bergama Harman Dalı zeybeğinin Kısa Öyküsü
Evveliyatı pek bilinmemekle birlikte Bergama Harmandalı zeybeğinin çıkış öyküsünün şu şekilde ortaya çıktığı anlatılmaktadır. Balıkesir-Bergama arasında yaşayan Yörüklerinin ortaya koyduğu bu oyun. Yöreye göre değişik figürlerle oynanırmış eskiden. Bergama Harmandalı Zeybeği, halen de Bergama ve çevresinde de değişik figürlerle oynanmaktadır. Harmandalı Zeybek Oyununun çıkışı konusunda da bilinen rivayet ise, Ağa'nın kızına gönlünü kaptıran bir genç delikanlı ağanın yanında çalışan bir başka kişinin, bu durumunu ağanın kızına söylemesi sonucunda aralarında başlayan aşkın zamanla büyüyüp bunu da ağanın duyması ve karşı çıkması, bu durumu değiştirmemiştir.
Ve iki gencin aşkı daha da alevlenmiş büyümüş ve ağa bu durumdan memnun olmadığından, delikanlıyı adamlarından birine ekin harmanın başında vurdurmuştur. Ve bunun üzerine Bergama Harmandalı ortaya çıkmıştır. Harmandalı Efem geliyor sözü ile başlayan zeybek ağa korkusunu ifade etmektedir. Efem Geliyor ezgisi o zamanlar gencin öldürülmesi ile yakılan ağıtın söylenmesi yıllar geçtikçe müziğin ritmine göre figürler derlenmiş oyun haline getirilmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.