TURİZMİN SESİ
Başkan Kadir Topbaş, Türkiye Belediyeler Birliği'nin Crowne Plaza Pendik Otelde düzenlenen, ''Belediye Başkanlarına Torba Kanunun Uygulanması Eğitimi''nde yaptığı konuşmada, yerel yönetimlerin ülkelerin gelişmesi ve halkın refahında önemli etki yapan merciler olduğunu söyledi. Dünyada hızla gelişen bir yerelleşmenin mevcut olduğunu ifade eden Topbaş,kentleşmenin de beraberinde bir takım sorunlar getirdiğini dile getirdi. Türkiye'de yerelleşme konusunda atılan adımların yeterli olmadığını, bu alanda yeni adımlar atılmaya devam edildiğini de anlatan Topbaş, yerel yönetimler olarak, merkezi ihmal etmeden merkezle paralel çalışmayı ön planda tuttuklarını kaydetti.
Yerel yetkilerin daha da artırılmasının önemine işaret eden Topbaş, problemleri yerinde çözecek yasal düzenlemelerin ve yetkilerin geliştirilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. ''Belediyeler ve Büyükşehir Belediyeleri kanunlarında bazı düzenlemeler yapılması gerekiyor'' diyen Topbaş, 12 Haziran seçimlerinden sonra yeni büyükşehir belediyeleri oluşturulurken Büyükşehir Belediyeleri Kanunu'nda bazı ek düzenlemeler yapılabileceğini de söyledi. Topbaş, ''Belediye Gelirleri Yasası'nın da gelecek parlamento döneminde yani seçimden sonra gündeme alınacağını umuyorum. Yerel alanda ciddi anlamda kaynağa ihtiyacımız var'' diye konuştu.
Seminerde konuşan Başkan Topbaş'ın Ulaşım Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı , İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr . Mustafa Ilıcalı , 6111 Sayılı Torba Yasaya giren Elektronik Denetim Sistemleri (EDS) ile kesilen trafik cezalarından belediyelerin pay alması konusunda neler olacağı,nasıl uygulama yapılacağı konusunda bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı Trafiği düzenliyorsunuz ama denetimde hiçbir yetkiniz, sorumluluğunuz yok .İşte bu yasa size trafiğin denetimi konusunda bazı katkılar sağlayacak.
Ülkemizde ölümlü kazalarda maalesef insan payı çok yüksek. Denetimlerde korkunç eksiklikler var. Yapılan bir çalışmada, belediyemizin İstanbul'da trafik denetimini almış olması halinde trafiğe yüzde 30 katkı sağlayacağı tespit edildi. Denetim verilmedi, ancak başka bir devrim oldu. EDS'lerin kurulumunun ve bakımının çok büyük maliyetinin bulunduğunu belirttik. Maliye ve Ulaştırma Bakanlıklarımız destekledi ve Torba Kanunu'nda bununla ilgili bir madde geçti. İBB, EDS'lerden kesilen cezalardan yüzde 30 pay alacak. Ancak EDS'nin amacı vatandaşa ceza kesmek değil. Bu sistemi yaygınlaştırarak etkili denetimi sağlamayı amaçlıyoruz.
Sadece şerit ihlalinde 2007-2011 yılları arasında 255 bin 658 ihlal tespit edilmiş. 886 bin 909 kırmışı ışık ihlali tespit edilmiş. Bu rakamlar trafik polislerinin tespitinden çok üstte. EDS ile trafikte bir süre sonda düzen sağlanmış oluyor. Trafikte ihlaller ve dolayısıyla kazalar daha az yaşanıyor. diye ifade etti. Türkiye Belediyeler Birliğince tüm Büyükşehir ve İl Belediye Başkanlarına yönelik Torba Yasa" eğitimi programına İstanbul İl Genel Meclis Üyesi Yasin Balcı , Beyoğlu Erzurumlular Kültür ve Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Sezayi Çimen ve vakfın AB Koordinatörleri N. Egem Kurt ve Hande Kurt ,Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı'nın davetlisi olarak katıldılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.