TURİZMİN SESİ
Antalya'da gerçekleştirilen programda konuşan Anadolu Ajansı Genel Müdürü Hilmi Bengi, Basının görevi kamuoyu oluşturmak değil, kamuoyunu bilgilendirmektir derken, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Mevlüt Yeni ise, Yerel Medya, Belediyenin En Önemli Haber Kaynağıdır dedi.Türkiye Belediyeler Birliği ve Marmara Belediyeler Birliği'nce, belediyelerin basın danışmanları ve basın halkla ilişkiler müdürlerine yönelik düzenlenen eğitim toplantısının üçüncü gününe, Kişisel Gelişim Uzmanı Sıtkı Aslanhan'ın semineriyle başlandı. Beşeri Münasebetler konusunu, basın danışmanları ve halkla ilişkiler müdürlerine anlatan Uzman Eğitmen Aslanhan'ın sunumunun ardından, Medya ve siyaset ana başlıklı panel gerçekleştirildi. Başbakanlık Danışmanı Salih Melek'in başkanlığını yaptığı oturumda, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Hilmi Bengi, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni ve TBB Medya Koordinatörü Ali Güney konuşma yaptı.
AYRILMAZ İKİLİ: MEDYA VE SİYASET
Medya ve siyasetin birbirinden ayrılmaz bir ikili olduğunu belirterek sözlerine başlayan Anadolu Ajansı Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi, Birinin varlığının, diğerinin varlığını beraberinde getirdiği ve belirli bir dönemde medyanın birinci güç halini aldığı, medyanın ülke yönetiminde söz sahibi hale geldiği görülmüştü. Bu sadece Türkiye'ye özgü değil, genelde bu konu çok tartışılıyor. Kimi bilim adamları iki hükümetten söz ediyor. Bir siyasal erk, bir de medya erki. Ulusal haber ağını elinde tutan medyanın da farklı bir hükümet gibi güç sahibi olduğunu söyleyen bilim adamları var diye konuştu.
SOSYAL MEDYA, ORTADOĞU'YU ŞEKİLLENDİRİYOR
Günümüzde internetten sonra sosyal medya denilen yeni bir kavramın gündeme geldiğini anlatan Bengi, Ortadoğu'daki gelişmelerde, sosyal medyanın etkileme gücünün, müthiş bir şekilde rol oynadığını, bütün engellemelere, kısıtlamalara rağmen medyanın, çanak antenlerin, paylaşım sitelerinin, sosyal medyanın kitleleri organize etmede müthiş bir başarı gösterdiğine hepimiz şahit olduk. Ortadoğu'nun yeniden biçimlendirilmesi, medya sayesinde oluyor dedi.
BASININ GÖREVİ, KAMUOYU OLUŞTURMAK DEĞİL
AA Genel Müdürü Himi Bengi, sözlerini, Bizim görevimiz kamuoyunu bilgilendirmektir, kamuoyu oluşturmak ve güdümlemek değil. Biz doğru bilgiyi kamuoyuna aktarmakla yükümlüyüz. AA olarak bunu yapıyoruz. Diyeceksiniz ki, 'Günümüzde bu böyle gitmiyor'. Özellikle basında son zamanlarda bir kamplaşma da oluyor. Bugün maalesef evrensel gazetecilik çerçevesinden baktığımız zaman, hoş olmayan bir süreçle karşı karşıya kalıyoruz. Medya ve siyaset iç içe geçmiş, medya ve siyaset birbirinden nemalanır noktaya gelmiş. Medya patronlarının işi sadece medya olmadıkça, bir şekliyle ekonomik çıkar devreye girdikten sonra, medyanın tam bağımsız olması da zorlaşıyor. Biz AA olarak şu veya bu kampta yer almıyor, doğrudan yana yer alıyoruz diyerek tamamladı.
SALİH MELEK: YEREL MEDYA GÜÇLÜ OLMALI
Oturuma başkanlık eden Başbakanlık Danışmanlarından Salih Melek de, yerel medyanın, bölgesel ve yaygın medyanın temeli olduğunu söyledi. Yaygın medyada çalışanların genellikle yerel medya kökenli olduğunu belirten Melek, yerel medyanın güçlü olması gerektiğini vurguladı. Yerel medyanın "medyanın yapıtaşı" olduğuna dikkati çeken Melek, yerel basında tiraj sorunu olduğunu da belirterek, her belediyenin o ildeki yerel gazetelerden belirli sayıda alarak, otobüs duraklarına koyacağı kutular aracılığıyla vatandaşlarla buluşturabileceğini ifade etti.
YEREL MEDYA, BELEDİYENİN EN ÖNEMLİ HABER KAYNAĞIDIR
Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mevlüt Yeni, birçok belediye başkanının, kendi istediği doğrultuda haber yapmayan yayın organlarına ambargo uyguladığına işaret etti. Bunun "son derece tehlikeli" olduğuna dikkati çeken Yeni, gazetecilerin her dönem böyle tutumlarla karşılaşabildiklerini kaydetti. Türkiye'de 2 bin 400 yerel gazetede yaklaşık 15 bin çalışan bulunduğunu belirten Yeni, yerel gazeteler için belediyelerin en önemli haber kaynağı olduğunu vurguladı.
HALKA ULAŞMAYAN ÇALIŞMA, ARŞİVE KALDIRILAN DOSYADIR
Belediye TV hakkında sunum yapan Türkiye Belediyeler Birliği Belediye TV Sorumlusu Ali Güney de, internet televizyonculuğunun gelişen teknolojiyle birlikte vazgeçilmez bir hale geldiğine dikkati çekti. Özellikle belediyeler açısından internet televizyonculuğunun önem arzettiğini kaydeden Güney, "Bir belediye başkanı yaptığı çalışmayı bölge halkına ulaştıramıyorsa, o sadece çalışma olarak kalır. Belediyenin arşivine kaldırılan bir dosya haline gelir. İşte burada tanıtım büyük önem taşıyor. Bu tanıtımın baş mimarı da belediyenin basın çalışanlarıdır" dedi.
Belediye Başkanlarına Seçim Kazandırıyoruz Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Recep Tekcan, Bizler belediye başkanlarına seçim kazandıran insanlarız. O nedenle halkla ilişkiler ve basın, bir belediyenin olmazsa olmazıdır derken, Prof. Dr. İsa Kayacan ise, basın danışmanlarının kadroya alınması gerektiğini belirtti. Türkiye Belediyeler Birliği ve Marmara Belediyeler Birliği'nce, basın danışmanları ve basın halkla ilişkiler müdürlerine yönelik Antalya'da düzenlenen eğitim toplantısının son oturumunda, Başbakanlık İletişim Merkezi Şube Müdürü Halil Demirtaş, Gazeteci-Yazar Prof. Dr. İsa Kayacan ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Recep Tekcan konuşma yaptı. Oturuma, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi başkanlık yaptı.
BAŞBAKANLIĞA GÜNDE 3500 TALEP GELİYOR
İlk konuşmacı, Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) Şube Müdürü Halil Demirtaş, BİMER'in 2006 yılında vatandaşla doğrudan iletişim kurmak için kurulduğunu belirtirken, vatandaşın belediyelerden taleplerine yasal süre içinde cevap verilip verilmediğini de takip edebildiklerini ifade etti. Demirtaş, Elektronik ortamda günde 3 bin 500 talep alıyoruz derken, gelecek dönemlerde belediyelerin de BİMER uygulamasına dahil edileceğini ve vatandaşla başbakanlık arasındaki köprünün daha da geniş yelpazeli bir şekilde işleyeceğini açıkladı.
BASIN DANIŞMANLARI KADROYA ALINMALI
Gazeteci-yazar Prof. Dr. İsa Kayacan da basın danışmanlarının, belediyelerde kadrolu ve resmi bir sıfatla göreve başlaması gerektiğini ifade etti. Kayacan, basın danışmanlarının kapısının 24 saat açık olması gerektiğini belirterek, basın danışmanlarının gazeteler arasında siyasi ayrım yapmamaları gerektiğini, ''yerel gazetelerin belediyeye sokulmaması'' gibi kararların ise yanlış olduğunu ifade etti.
BİZLER, BELEDİYE BAŞKANLARINA SEÇİM KAZANDIRAN İNSANLARIZ
Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Recep Tekcan'sa Türkiye Belediyeler Birliği ve Marmara Belediyeler Birliği işbirliğiyle gerçekleştirilen programın son konuşmacısı oldu. Basın Yayın Halkla İlişkiler Dairesi olarak 200 personelle çalıştıklarını anlatan Tekcan, iletişim fakültelerinin halkla ilişkiler bölümünden mezun 120 kişiyi işe aldıklarını vurguladı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in bu alım sırasında adayları 3 gün boyunca tek tek kendisinin sınava tabi tuttuğuna değinen Tekcan, halkla ilişkilerin sabır istediğini söyledi. Melih Gökçek'in gazeteci olmasının da kendisi için büyük şans olduğunu hatırlatan Tekcan, Bizler belediye başkanlarına seçim kazandıran insanlarız. O nedenle halkla ilişkiler ve basın, bir belediyenin olmazsa olmazıdır'' diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.