• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

BALÇOVA TERMAL’E TAZMİNAT DAVASI

BALÇOVA TERMAL’E TAZMİNAT DAVASI
Princess Otel'in tek kuruş borcu olmadığını söyleyen Avukat Ülük: Balçova Termal'e 5 milyon liralık tazminat davası açtık
TURİZMİN SESİ
Avukat Ülük, otelin tahliyesini talebinin yerinde olmadığına da bir kez daha işaret ederek, “Çünkü yasal şartları yok” dediTurizm sezonunda tahliye edilmek istenen Princess Otel ile ilgili önemli detaylar ortaya çıkıyor. Princess Otel'in hiçbir borcunun bulunmadığını vurgulayan otel avukatı Tarcan Ülük, tarafından İzmir 3.Sulh Hukuk Mahkemesi'ne sunulan ve mahkemece kabul edilerek 4 Haziran 2009 tarihine duruşma günü verilen dava ile ilgili ayrıntılar gündeme taşınıyor. Ayrıca Ülük, Balçova Termal A.Ş.'ye bir milyon TL'lik maddi, 4 milyon TL'lik de manevi tazminat davası açacaklarını açıkladı.

Usulsüz devir iddiası
Princess Oteli tahliye etmek isteyen İzmir İl Özel İdaresi'nin 'ihtiyaç iddiasıyla' açtıkları davalar olduğunu anımsatan Ülük, davaları kazanamayınca, Balçova Termal Anonim Şirketi'ne oteli devrettiğini ifade etti. Ülük, kiracıyı tahliye etmek için tesisi devir ederken, devlete yatırılması gereken 530 bin TL harcı yatırılmadığını, sadece 68 TL masrafla devrin yapıldığını öne sürdü. Ülük, bu durumda eksik harcın ödenmesi ve vergi cezaları ile Balçova Termal Şirketi'ni idarecilerin bir milyon 500 bin TL civarında zarara uğratacaklarının anlaşıldığını bildirdi.

 Tescil ve ilan eksik
Yargılanmanın yenilenmesinin görüşülmeye değer bulunması konusunda, en dikkat çeken konulardan birinin de, 'bugün oteli tahliye etmek isteyen Balçova Termal A.Ş.'nin aslında tahliye kararını alabilecek yasal şartları taşımadığının' ortaya çıkması olduğunu öne süren Ülük, şöyle devam etti:
“Zira 6570 sayısı yasaya göre açılan davada kiralayan olan İl Özel İdaresi'nden başka davacı sıfatı ile bu davayı açmak isteyen yeni malik olan Balçova Termal A.Ş.'nin davacı olabilmesi için yasal şartları taşıyan bir ihbarnameyi tebliğ etmesi gerekiyordu. Ancak bu ihbarnamenin gönderilebilmesi için öncelikle Ticaret Yasası gereğince devir aldığı taşınmazın sermayesine katıldığının Ticaret Siciline tescil ve ilanı gerekli. Bu noktada da, Balçova Termal A.Ş.'nin henüz yasal olarak malik sıfatına kavuşmadan yani Ticaret Sicil'de tescil ve ilanı gerçekleştirmeden usulsüz şekilde tapu devrini alarak, Princess Otel işletmecisi Özkanlar A.Ş.'ye ihbarda bulunduğu anlaşıldı.”

İlamının iptali gerekiyor
İhbarın yok hükmünde sayılması gerektiğini dile getiren Ülük, “Balçova Termal A.Ş.'nin davacılık sıfatını kazanamadan elde ettiği ilamın yargılanmasının yenilenerek iptalini istedik. Gerçekten de kayıtlarda tapu devri 23.03.2005 tarihinde görünürken, ihbarın 06.04.2005 tarihinde yapıldığı, Ticaret Sicil'e tescilin 04.05.2005 tarihinde yapılıp, ilanın ise 12.05.2005 tarihinde yapıldığı ortaya çıktı. Bu vahim usulsüzlük ilamın iptalini gerektiriyor” dedi.

Beş 5 milyon TL'lik dava
Bu iddiaların önümüzdeki Haziran ayının başındaki duruşmada görüşüleceğini hatırlatan Ülük, “Özkanlar Grubu'na ait Türkiye içinde ve yurt dışında Princess ismi ile faaliyette onlarca otel bulunmasına, otelin hiçbir kira borcunun bulunmamasına ve şirketin turizm sektöründeki büyük prestijine rağmen, Balçova Termal A.Ş. tarafından turizm acentelerine gönderilen mail, faks ve mektuplar ile İzmir Princess Oteli'n tahliye edileceği bildirilerek, önlem alınması istendi” bilgisine verdi.
Ülük, şunları söyledi: “Özkanlar Grubu hiçbir müşterisini mağdur etmeyecek donanım, kültür ve güce sahip bir kuruluştur.

Büyüklük olarak turizm alanında kendinden en az 20 kat küçük Balçova Termal A.Ş.'nin turizm acentelerini, müvekkil 'şirket şöhretini küçük düşürecek' şekilde yanlış bilgilendirmesi, BK, TTK gereği yaptırımsız kalamaz. Balçova Termal A.Ş. hakkında fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydı ile bir milyon TL maddi ve 4 milyon liralık da manevi tazminat davası açacağız. Ayrıca otel bildiğiniz gibi tahliye edilmemiştir. Rekabet Kurulu ile TURSAB'a da şikayetlerde bulunacağız.”

“Amaç peşkeş çekmekse”
Tarcan Ülük, “Müvekkil şirket yine de aklıselimin galip geleceğine inanıyor. Açılan davalardan sulhen vazgeçmeye hazırız yeter ki otelin ihalesinin bir an önce müvekkil şirket işletmeye devam ederken, yani tesise diğer örneklerde olduğu gibi çürümeye terk edilmeden, yapılsın. İşleyen bir tesise elbette daha çok ve ciddi talip gelir. Ancak amaç burayı yok pahasına birilerine peşkeş çekmekse bahane uydurup müvekkil şirketi tahliye etmek gerçekten gerekecektir” diyerek açıklamasını noktaladı.

Davanın geçmişi hakkında
Princess Otel'in 1980'li yıllarda başlayan inşaatı 1994'te tamamlanabildi. 15 Temmuz 1994'te Özkanlar Turizm A.Ş. tesisi kiraladı. Kumarhanelerin kapatılmasının ardından kiranın çok yüksek olduğunu belirterek indirilmesini isteyen otel yönetimi, 1996'da İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi'ne ve 1997'de de 11. Hukuk Mahkemesi'ne yıllık yüzde 20'lik kira artışının da kaldırılmasını istedi.

Mülkiyeti İzmir Valiliği İl Özel İdaresi'ne ait olan tesis, 24 Mart 2005'te İl Genel Meclisi kararıyla ayni sermaye olarak Balçova Termal Turizm ve Özel Eğitim Öğretim Limited Şirketi'ne devredildi. İsmi Balçova Termal Turizm ve Ticaret A.Ş. olarak değiştirilen şirket, bunun üzerine 23 Eylül 2005 günü İzmir 3. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne Princess Otel'in işletmecisi Özkanlar Turizm Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye, tahliye davası açtı.
İdarenin açtığı “'ihtiyaç nedeniyle tahliye davasını” işletici şirket kazanırken kiranın eksik ödenmesinden kaynaklanan “'temerrüt nedeniyle tahliye davasını” ise İl Özel İdare kazandı.

İzmir 3. Sulh Hukuk Mahkemesi de, 2008'in Kasım ayında Princess Otel'in tahliye edilmesine karar verdi. Karar, Yargıtay tarafından da onandı. 2008'in sonunda Balçova Termal A.Ş Yönetim Kurulu, otelin tahliye edilerek yeniden kiralama ihalesine çıkarılmasına karar verdi. Yargıtay, 16 Mart 2009'da tahliyenin gerçekleşmesi gerektiğini belirtti. Ardından Princess Otel yönetimine tesisi tahliye etmesi için 30 Nisan 2009 tarihine kadar süre tanındı.

Balçova Termal avukatları ve icra yetkilileri 30 Nisan 2009 tarihinde otele gelerek tahliye işlemini yapmak istedi. Taraflar anlaşınca, tahliye için 15 Haziran 2009 tarihine kadar süre verildi. Ancak süreç işlerken Princess Otel avukatı Tarcan Ülük, yargılanmanın yenilenmesi istemiyle İzmir 3. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Başvuruyu değerlendirmeye alan mahkeme, davanın yenilenip yenilenmeyeceğine ilişkin duruşma gününü 4 Haziran 2009 tarihine verdi Tüm bu davalar sürürken, Princess Otel Balçova Termal A.Ş.'ye maddi ve manevi olarak toplam 5 milyon liralık tazminat davası açmak için çalışmalara başladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21