• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

BAİA OTELLERİNİN SIRRI

BAİA OTELLERİNİN SIRRI
Semih Özkan... Türk turizminin duayen isimleriden, gizli kahramanlarından birisidir

 Geçtiğimiz şubat ayında kaybettiğimiz Bilgin Yarpınar'la birlikte, Sönmez Grubun turizm sektöründeki haklı başarısının baş mimarıdır. Temelini Bilgin'le birlikte attığı 'Baia' markasının yaratıcısıdır. Acısını hala yüreğinde taşıdığı can dostu Bilgin olmadan yoluna 'Tek tabanca' olarak devam ediyor şimdi. 'Baia' zincirine yeni halkalar eklemek için, bilgisiyle, tecrübeleriyle, var gücüyle çalışıyor. Semih Özkan, 'Baia'nın sırrını ve turizmde hızla büyüyen Sönmez Grubun yeni yatırım planlarını, Turizm Aktüel Dergisi'nden Hasan Arslan'a anlattı...


Sönmez Grubu olarak, Baia Hotels zincirinin ilk halkasını 2004 yılında Bodrum'da hizmete açmıştınız. İkinci oteliniz de 2005 yılında Uludağ'da hizmete girdi. Ve son halkayı da 2009 yılının Haziran ayında Antalya Lara'da hizmete açtınız. Grubunuzun yeni turizm yatırımları hakkında bilgi verir misiniz?

Sönmez Turizm Grubu olarak, 2009 yılında otel sayımızı 4'e çıkardık. Bunlardan ilki, 2004 yılında hizmete giren 230 yatak kapasiteli Bodrum Baia otelidir. İkincisi, 2005 yılında misafirlerine kapılarını açan 186 oda kapasiteli Bursa Uludağ Monte Baia otelidir. Haziran 2009'da açılan üçüncü otelimiz Baia Lara ise, en fazla oda ve yatak kapasitesine sahip olan otelimizdir. Baia Lara'da 400 oda bulunuyor ve toplam 1280 yatak kapasitesine sahip. Son olarak ise, 1 Ağustos 2009 tarihinde, Baia Bursa hizmete girdi. Bu otelimizde de 150 oda ve 350 yatak kapasitesine sahip.

Sönmez Turizm Grubu, toplamda 966 oda ve 2415 yatak kapasitesine sahip bulunuyor. Grubun ilk oteli Baia Bodrum ve ardından hizmete giren Monte Baia Uludağ, istediğimiz seviyeye ulaştı. Yönetim ilkelerimizin temel taşları olan hizmet ve ürün kalitesiyle modern otelcilik anlayışımız, yeni açılan otellerimizde de aynen uygulanıyor. Tüm otelerimiz, bu kriterlerden ödün vermeden aynı anlayışla işletilmeye devam edilecek.

Baia Hotels'in bundan sonraki hedefleri nelerdir?
Sönmez Grubun, 'Baia Hotels' adı altındaki yatırımları devam edecek. Bundan sonraki hedef, Bursa Çekirge'de Hüsnügüzel diye bilinen mevkide bir termal hotel hizmete açmak. Projesi hazır olan yeni otelimiz, bütün Bursa'ya panoramik olarak bakan 20 dönüm arazi üzerinde kurulacak. Yaklaşık 250 oda kapasiteli olacak ve çok amaçlı, düğün ve toplantıların yapılabileceği salonları bulunacak. Kaplıca suyunu kendi arazisi içinden temin eden, modern bir çizgiye sahip termal otelimizin temeli, 2010 yılında atılacak. 2011 yılında da hizmete girmiş olacak. Ayrıca İstanbul'da da arsa arayışlarımız sürüyor. Minimum 200-250 oda kapasiteli bir şehir oteli projemiz var. Bu projelerin hepsi gerçekleştiğinde, toplamda 6 otele ulaşılmış olacak.

Baia Hotels'i 6 yıl gibi kısa bir sürede nasıl, uluslararası bir marka haline getirdiniz?

Baia Hotelleri'ni işletmeye açarken, çok değerli mesai arkadaşım, yeri hiç bir zaman doldurulamayacak mümtaz insan, rahmetli Bilgin Yarpınar ve yine değerli arkadaşım Umut Dülger ile yola çıktık. Öncelikle, sektörde Baia otellerini en üst noktalara taşımayı planladık. İlk günden itibaren çizgisi sapma göstermeyecek, herkese eşit yakınlıkta ve eşit uzaklıkta olacak bir yönetim anlayışıyla, kararlı ve istikrarlı bir şekilde tanıtım çalışmalarına başladık. Aynı anda da, yönetim yapılanmasına başladık. Bu yapılanma ile birlikte, önce mail yolu ile arkasından posta yolu ile tanıtıma başladık. Bunun yanı sıra, Yönetim Kurulu Başkanımız Celal Sönmez Bey'in de talimatları ile görsel basında reklamlar çıkmaya başladık.

Daha sonra da, yurt içi ve yurt dışındaki tüm fuarlarda, Baia Otel'e ait özel alınan fuar standlarında otelimizi tanıttık. Bundan sonraki hedefimiz ise, gelen misafirlere tatillerini en güzel şekilde yaşatıp, memnun ayrılmalarını sağlamaktı. Burada da en önemli nokta, hizmet ve ürün kalitesinden ödün vermemekti. Bunu da, sektörde 35 yıllık deneyimi bulunan ben ve ekip arkadaşlarım birlikte gerçekleştirdik. İstikrarlı ve eleştrilere açık olduk. “Her şikayet bir armağandır” felsefesinden hareketle, her gün günlük gidişatla ilgili övgü ve eleştrileri değerlendirdik. Aksayan yönlerimizi telafi ettik. Bu da müşteri memnuniyetiyle birlikte, 'Repeat guest' oluşumunu sağladı.

Baia Bodrum Hotel, Bodrum'un en çok aranan ve tercih edilen otellerinin başında yer alıyor. Baia Bodrum'un tercih sebebi olan farkı ne? Bu otelinizi ana hatlarıyla anlatır mısınız?

Baia Bodrum, Bodrum'un en güzel koylarından Gündoğan'da, koya hakim bir tepede yer alıyor. Burasının eski adı, Farilya. Baia Bodrum da, koyun ortasında tüm koy ve köye hakim bir konumda bulunuyor. Otelimiz, mimarisiyle de büyük beğeni kazanıyor. Otel inşa edilirken, arazı yapısı çok güzel kullanılmış. Sahile iniş çıkışlar, 11 asansörle desteklenmiş. En yaşlı misafirlerin, hatta engellilerin de gidiş gelişi planlamış. Eşsiz güzellikte doğası, büyük beğeni kazanan mimari yapısına eklenen kusursuz hizmet anlayışı ve ürün kalitesi, Baia'yı öne çıkaran ve vazgeçilmez kılan özelliklerdir.

Bu özellikler, Baia Bodrum'u kısa zamanda istenen ve aranan bir otel konumuna getirdi. Bunda, yönetimin devamlılığının rolü de büyüktür. Otelimizde diğer detaylar da en ince ayrıntısına kadar düşünülüp planlanmıştır. Baia Bodrum, iskelesiyle de bir simge oldu. İskele yanı platformunun gündüzleri plaj, akşamlar alakart restoran olma özelliği konukların tarafından çok beğeniliyor. Bu platform, deniz içinde keyifli alacart (Balık, İtalyan, Türk mutfağı) akşam yemekleri yeme imkanı sunuyor.

Ayrıca mini club, su kaydırakları ve çocuklara yönelik değişik su oyunlarının bulunduğu, çocuklu ailelerin hoşça vakit geçirebileceği ve gün içerisinde yemek yeme ihtiyaçlarını ( pide çeşitleri, pizza çeşitleri, makarna çeşitleri, ızgara çeşitleri, hamburger fast food tarzı diğer yiyecekleri) karşılayabilecekleri Aqua park ile hizmet kalitesini en üst düzeye çıkarttık. Ayrıca, iskele bölgesinde hizmetin ücret karşılığı bizzat servis yapılmasını isteyenler için gölgelikli ve oturma bölümü olan güneşlenme alanı ile otağlar oluşturduk. Misafirlerimizin beğenisini kazanan private bölümümüz de ön plana çıkıyor. Bu detaylar, misafirlerimiz arasında tercih edilen bir otel olmamızı sağlıyor.

Grubun ikinci oteli olan Monte Baia Hotel hizmete girdikten sonra, Uludağ'a hareketlilik geldi. Baia Hotels olarak Uludağ'da hedeflerinize ulaşabildiniz mi? Uludağ'a Baia markasının girmesi, bölgeye neler kazandırdı?

'Baia farkını' ortaya çıkaran işletmecilik anlayışımızı, Monte Baia'ya da taşıdık. Baia Bodrum sezonluk bir otel ve kışın kapalı. Buradaki personelimize Monte Baia sayesinde kışın da iş imkanı sağladık. Aynı zamanda Uludağ'daki eleman ihtiyacında cevap vermektedir. Böylece rantabl bir durum oluştu. Uludağ'daki otelimizde de, Bodrum'da olduğu gibi rahat ve kullanım açısından geniş bir loby var. Restorant, toplantı salonları, 300 kişilik anfi şeklindeki çok amaçlı salonlar, çocuk oyun salonları, bilardo, atari, çeşitli oyun makinalarının bulunduğu salon, çok modern bir kayak odası ve kaliteli kayak malzemeleriyle Monte Baia Hotel, Uludağ'da kaliteli hizmetin adresi oldu. Modern tarzımız da, çok tercih edilen bir otel olmamızı sağlayan bir etkendir.

Yönetim olarak da, hep kendi yoluna bakan, herkesten önce fiyatını belirliyen, uygulama ve pazarlamasını buna göre yapan ve kısa sürede her bakımdan takip edilen bir otel konumuna geldik. Monte Baia'da da hedefimizi yakaladık diyebilirim. Ancak dağ otellerinde mevsim, kış şartları çok büyük etken oluşturuyor. Özellikle münferit misafir ağırlamada, tamamen hava şartları, kar durumu, liftlerin çalışabilir olması, olumlu veya olumsuz olarak işe yansıyor. Monte Baia'nın Uludağ'a ve yeni oteller bölgesine iyi bir hizmet anlayışı getirdiğini düşünüyorum. Bu sorunun cevabı, aslında biraz da bizim dışımızda misafirlerimizin düşündükleriye ve diğer otellerin bize bakışlarıyla ilgili.

Baia Hotels'in en yeni halkası Baia Lara, geçtiğimiz haziran ayında hizmete girdi. Baia Lara'yı tanıtarak, Antalya'daki diğer otellerle arasındaki farkı anlatır mısınız? Açılıştan bu yana ne gibi tepkiler aldınız?

Baia Lara'da da diğer otellerimizdeki gibi ferah bir girişi, geniş bir lobyy var. Oturma alanları, restonları, açık kapalı yüzme havuzları, snack tarzı , havuz etrafı , yeme alanlarıyla Baia Lara, 60 dönüm arazi üzerinde yer alan çok güzel ve yeni bir otel. Modern dizayn edilmiş son derece konforlu odalarıyla, bölgenin en güzel otellerinden biri. Oldukça büyük bir araziye konuşlanan Baia Lara'nın aktivite mekanları da, geniş bir alana yayılmıştır. Bu büyük arazi içinde her türlü aktiviteye imkan tanıyan anfi tiyatro, antrenman-footbooll sahası, 3 adet tenis kotu, gölgelikli otapark, çok büyük ve modern bir spa, sahil kısmında yapılanmış 4 adet alacart restoran (Balık-UzakdoğuMeksika ve İtalyan) yer alıyor. Bunun yanı sıra, plaj kısmında yer alan, her türlü snack tarzı yiyeceğin sunulduğu beach bar da gündüz gece misafirlerimize hizmet veriyor.

Baia Lara, açılışının ilk yılı olasına rağmen, hemen tanındı ve sevildi. Bölgenin de avantajıyla, hedeflediğimiz doluluk oranlarına ulaştık. İnşallah böyle de gidecek. Baia otellerini hizmet anlayışı, hiç bir değişiklik olmadan burda da devam ediyor. Hiç kuşku yok ki, diğer otellerimizde yakaladığımız performansı, Baia Lara'da da sağlayacağız. Çok yeni bir otel olmamıza rağmen, şu ana kadar ağırladığımız misafirlerimizin %95'i, memnuniyetlerini ifade ettiler.

Türk turizminin duayen isimlerinden biri olarak, sektörü nasıl değerlendiriyor sunuz? Türk turizminin daha da iyi bir konuma gelmesi için, neler yapılmalıdır?

Türk turizmi, dünyanın en modern sayılabilecek otellerine sahip. Dinamik bir yapısı var. Eğitimli personeli, ürün çeşitliliği ve hizmet kalitesiyle rakiplerinin önünde olmasına rağmen, rakipleriyle eşit şartlarda yarışamamaktadır. Turizm, Türkiye için son dere önemli bir sektör. Gerek sağladığı istihdam ve beslediği yan sektörler bakımından, gerekse ödediği vergi ve sağladığı döviz girdisi açısından, turizm sektörünün Türk ekonomisine katkısı tartılılmaz.
Ama maalesef, hak ettiği desteği göremiyor.

Halbuki, maliyet girdilerini etkiliyen vergilerin iyileştirilmesiyle, rakipleriyle daha kolay rekabet imkanına kavuşabilir. Bu da, daha kaliteli hizmet sunma fırsatını doğurur. Bir de, ülkemize gelen turistlerin rahat hareket etmesinin sağlanması, güven duygusunun oluşmasını temin etmek gerekir. Tanıtım konusu da çok önemli. Ülkemiz, münferit çabalarla değil, ortak bir çalışmayla, birlik ve beraberlik içinde, planlı ve programlı bir şekilde tanıtılmalıdır. Bunun sağlanması için de, Turizm Bakanlığı ve sivil toplum örgütleri işbirliği içinde çalışmalıdır.

Son 1 aydır turizm sektöründe Uludağ'daki oteller konuşuluyor. Bir yatırımcı protesto amacıyla otelini süresiz kapattı. Diğer yatırımcılar da tepkilerini sürdürüyorlar. Grubunuzun da bu bölgede oteli var. Siz ne yapmayı düşünüyorsunuz? Sizce çözüm nedir?

Uludağ'daki otellerin izinsiz yapılandığı, plan ve projeye dayandırılmadığı gerekçesiyle, Orman Bakanlığı ve Valiliğin birlikte yürüttüğü bir 'Yeniden Yapılanma' projesi var. Bu çerçevede, izinsiz inşa edilen bu yapıların ekim ayına kadar düzenlenmesi istendi. Bu konuda gerçekleştirilen ilk toplantıda, 1'inci bölgede otelleri bulunan otel sahiplerine durum açıklandı. Bu toplantıda ben de yer aldım. Adı geçen bölgede tesisi bulunan otel sahipleri de, -kendilerince haklı veya haksız- tepkilerini dile getirdiler. Bu toplantıda, sadece izinsiz yapılanma üzerinde duruldu ve bu durumın biran önce giderilmesi dillendirildi.

1'inci bölgede tesisi bulunan otel sahiplerinin itiraz ettikleri ortak nokta, bu proje oluşturulurken kendilerinin görüşlerinin alınmadığı ve projeye ortak edilmedikleri şeklindeydi. Ben, konunun çözüme kavuşturulması için, Orman Bakanlığı, Bursa Valiliği ve otel sahiplerinin gerekli çabayı göstereceklerine inanıyorum.

Semih Özkan, kimdir?

1949 yılında Isparta'nın Eğridir kazasında dünyaya geldim İlk ve orta öğrenimimi Eğridir'de, liseyi Isparta'da tamamladım. İktisat Fakültesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede okurken ilk çalışma hayatıma İstanbul Tarabya Oteli'nde Yardımcı Respsiyonist (elliot-fisher) olarak başladım Daha sonra sırasıyla respsiyonist, brigat şefliği, respsiyon şef yardımcılığına kadar yükseldim. Askerlikten sonra kısa bir dönem ticaret girişimim oldu. Daha sonra ise sırası ile Balçova Kaplıcaları Genel Müdürlüğü, Efes Oteli Ön Büro Müdürlüğü, Stad Oteli Genel Müdürlüğü, kısa bir dönem de Kuşadası İmbat Otel Genel Müdürlüğü yaptım.

Ardından, canım kadar sevdiğim ve 6 yıl birlikte çalışma fırsatı bulabildiğim Bilgin Yrpınar arkadaşımı da alarak, şu anda bulunduğum Sönmez Turizm için görev yapmaya başladım. 6 Şubat 2009'da elim bir trafik kazsında kendisinden ayrılmak zorunda kaldığım sevgili kardeşim, mesai arkadaşım rahmetli Bilgin Yarpınar'sız olarak görevimi yürütmekteğim. Amacım, işletmeme ve Türk turizmine katkıda bulunabilmek ve faydalı olabilmektir.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21