TURİZMİN SESİ
Sanal olarak gerçekleştirilen törendeAzerbaycan, 2021 yılı için Avrupa’nın Lider Kültürel Destinasyonu ve Avrupa’nın Lider Gezi Destinasyonu seçildi. Azerbaycan Turizm Ofisi’nin Başkanı Florian Sengstschmid, “Küresel seyahat ve turizm endüstrisindeki bu prestijli ödülleri kazanmaktan son derece gururluyuz. Azerbaycan, gezi ve kültür turizmi için mükemmel bir destinasyon. Özellikle, kardeş Türkiye’den seyahat severleri mükemmel gezi deneyimleri sunan bu güzel ülkede ağırlamayı dört gözle bekliyoruz’’ dedi.
İşgalden kurtarılan Karabağ bölgesinde restorasyon sürecinin başlamasının turizm endüstrisi için de yeni ufuklar açtığını belirten Sengstschmid, ‘’“Azerbaycanın halk müziği olan muğamın doğum yeri olan, birçok ünlü ve yetenekli bestecinin, müzisyenin, şairin anavatanı, Karabağ halı dokumacılığının merkezi ve ülkenin kültürel başkenti olan Şuşa bu bölgede turizmin geliştirilmesinde hiç şüphesiz çok önemli bir rol oynayacaktır.” diye konuştu.
Doğu ve Batı’nın büyüleyici uyumunu yansıtan Azerbaycan, aynı zamanda antik ve modern çağın mükemmel birleşimini kendini barındırıyor. İnsanları, doğası ve gelenekleri ile görenleri kendine hayran bırakan ülkenin yeni dönem için seyahat teklifleri ise Azerbaycan Turizm Ofisi tarafından sürdürülebilir, çevre dostu ve otantik olarak nitelendiriliyor. Gezginler Büyük ve Küçük Kafkas dağlarında yeni geliştirilmiş yürüyüş parkurları ve ülkenin dört bir yanında tespitlenmiş noktalarda kuş gözlemciliği gibi açık hava etkinliklerinin tadını çıkara bilecekler. Ayrıca, çok çeşitli lezzetli yemekleri deneme, cezbedici şarap lezzetlerini keşfetme, ‘Slow Food Travel’ konseptinde çiftçilik ve yemek pişirme konusunda ilk elden deneyim kazanma şansına sahip olacaklar.Tüm bunları deneyimlerken kendine özgü misafirperverliği ile adından söz ettiren Azerbaycan halkının sıcak karşılaması ile beraber kendilerini evlerindeymiş gibi hissedecekler.
Azerbaycan, zengin kültürel ve antik miras ile ilgilenenler için için mükemmel bir destinasyon. Şöyle ki, ülkede UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınmış 3 mekan yer alıyor. Bunlardan biri Bakü’nün İçerişehir diye bilinen eski şehri, bir diğeri 6.000'den fazla antik petrogliften oluşan koleksiyon, eski mağara ve diğer türlü yerleşim yerlerine ev sahipliyi yapanGobustan Ulusal Devlet Tarih ve Sanat Koruma Alanı, sonuncusu ise Şeki Hanları Sarayı ile birlikte Şeki’nin tarihi merkezi. İlaveten, nefes kesen manzarasıyla ünlü olan Kınalık köyü 2020 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınmış. Aynı zamanda, Azerbaycan’ın Lahıc köyünde bakır üretimi, kadınlar için ipek başörtüsü olan “kelağayı” yapma sanatı gibi UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine alınmış muhteşem kültürel örnekleri de mevcut.
Eski zamanlardan beri Büyük İpek Yolu'nun üzerinde önemli bir merkez olması Azerbaycan’ın farklı kültür ve gelenekleri yansıtan birçok milletin temsil ettiği çok kültürlü bir ülke olarak biçim almasına yol açmış. Mutfak çeşitliliği, kadim sanat örnekleri, mimarisi ve halk sanatı bunun kanıtı. Bugün arkalarında somut ve somut olmayan kültürel unsurlar bırakmış, Azerbaycan'ın dört bir tarafına serpilmiş 26'dan fazla ulustan oluşmuş Kafkas Albanyası’nın, Bakü, Kuba ve Oğuz'da Yahudi yerleşimlerinin, Bakü'de Polonya mirasının, Azerbaycan'ın batı kesimlerinde Alman mirasının izlerini görebiliyoruz.
Türkiye vatandaşları sadece kimlik kartları ile Azerbaycan'a seyahat edebilirler. Azerbaycan, Türkiye de dahil olmak üzere 65 ülkeden hava yoluyla gelenleri aşı belgesi ve 72 saat öncesini kapsayan negatif PCR testi ibraz etmeleri şartıyla kabul ediyor. 18 yaşın üzerindeki yolcular her iki belgeyi takdim ettikleri takdirde ülkeye giriş yapabilirler. Belirtilen süreyi kapsayan negatif test sonucu bulunan 1-18 yaş aralığında tüm yolcular da Azerbaycan'a girebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.