• BIST 9389.62
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

AVRUPA ŞİİR YARIŞMASI

AVRUPA ŞİİR YARIŞMASI
Avrupa'da yaşayan Türk Gençlerine şiiri sevdirmek ve yaşadığımız bu kıtada Turkçe'yi yaşatmak amacıyla düzenlediğimiz Avrupa Şiir Yarışmasına Avrupanın hatta dünyanın dörtbir ucunda yaşayan şair adaylarının katılımı gerçekleşmekte

TURİZMİN SESİ


Platform Dergisi'genel yayın yönetmeni Ebubekir Turgut, bu yarışmanın amacını ve önemini şiirsel bir üslupla değerlendirdi. "Şiirin dünyası hoş bir dünyadır" Avrupa Şiir Yarışması'nın bu sene 9.su düzenleniyor. Bu yarışma Platform ve Kadın Dergisi'nin göstermiş olduğu önemli bir serüven, ciddi bir başarıdır. Bir derginin kendi imkanlarıyla dokuz yıldır böyle bir yarışmayı düzenlemesi tebrik edilmeye değer.Böyle bir faaaliyetin asıl amacı; Elbette maç yapar gibi şairleri yarıştırmak değil. Bu bir yarışmadan çok Türkçe şiire, Avrupadaki Türkçe edebiyata, dilimize ve kültürümüze bir katkıdır. Şiiri sevdirmedir, şairleri ve şiir sevenleri yeniden ve farklı bir açıdan şiir dünyasına davet etmektir. Kitap okumaya, yazı yazmaya, kültürlü olmaya teşviktir. 
 
Şiirin dünyası hoş bir dünyadır. O sadece söz, sanat, ifade güzelliği değil, duygu çağlayanı değil, şiir aynı zamanda; Yürek dünyasıdır. Okuduğumuz şiirlerde içimizden geçenlere cevap bulabilirsek, bu hoş bir şey olur. İnsanın iç dünyasını zenginleştirir veya dinlendirir. Şiir yarışmaları belki böyle bir güzelliğe, böyle bir hoşluğa ve böyle bir faaliyete zemin hazırlayabilir. Okumak güzel bir yolculuğa çıkmak gibidir. Şiir okumak ise, bu yolculuktaki maceradır, gizemlerdir, tecrübe ettiğimiz güzellikler, muhtelif duygular, yürek dünyasının gözlemleri, içimize birikenlerdir. Şiir yazmak/okumak; İçimizdeki dünyayı yeniden keşfetmek, duygularımıza ayna tutmak, beklentilerimize arkadaş bulmak, konuşmak, haykırmak, mısralarla görünmeyen bir muhataba konuşmak gibidir.
 
Bugün basit ve kolay gibi gelen, önemsiz gibi görünen nice şey zamanla değer kazanır
Şiir yarışması ile Platform Dergisi, Avrupa’da yaşayan, Türkçe yazan ve konuşan şair ve yazar adayları için bir ufuk açmak, bir ümit yeşertmek, bu yolla yazar adaylarımızı motive etmek istiyor. Bugün ufak ufak yazı denemeleri yapanlar, gelecekte iyi bir yazar, iyi bir şair olabilirler. Bugün basit ve kolay gibi gelen, önemsiz gibi görünen nice şey zamanla değer kazanır. Bugün tarihe düşülen notlar, gelecekte kimliğin, kültürün, uygarlığın yapı taşları olabilir. Gelecek kuşaklar için bir ilham kaynağı, bir çıkış noktası, bir örnek ve güç alınan bir menba olabilir. Onun için ilim ve sanat, dil ve edebiyat, eğitim ve kültür adına yapılanlar yabana atılmamalı, önemsiz zannedilmemeli. Bugün ortaya konulacak ürünler, yarın göğsü kabartacak bir iftihar sebebi olabilir. 
 
Şiir sevdasına kapılanlara, Türkçe'nin zevk ve inceliklerini, estetik ve güzelliklerini sanatsal bir şekilde ifade edenlere, anadilini kimliğinin bir parçası görüp ne pahasına olursa olsun onu yaşatmaya çalışanlara teşekkür ediyoruz. Platform ve Kadın Dergisi'nin ortaklaşa düzenlemis olduğu Avrupa Şiir Yarışması'nın, bu amaçlara katkı sağlayacağına inanıyoruz. 
 
YARIŞMA ŞARTLARI:
Yarışmada yaş sınırlaması yoktur ama özellike genç şairlerin veya şair adaylarının katılmalarını tercih ediyoruz.
Bu yarışmaya Türkiye dışında ikamet eden şairler katılabilir. 
Yarışmaya katılan şairler, kendi şiirlerini göndermek zorundadırlar. Başkasının şiirini gönderen veya başkasının şiirinden alıntı yapan katılımcılar, bu durumun tesbiti halinde yasal işlem ile karşılaşırlar.
Şiirlerin daha önce, dergi, kitap, cd, internet v.b.ortamlarda yayımlanmamış ve hiçbir yarışmaya katılmamış olmaları gerekmektedir.
Şiirlerde konu ve ölçü serbesttir. Yani şiirler hece, serbest veya aruz vezninde yazılmış olabilir. (Hazırlanan şiirlere emek verilmesi önemlidir. Çünkü; Yarışmanın asıl amacı, kaliteli ve güzel şiirler yazılmasını sağlamaktır.)
Şiirler iki mısradan az veya iki word sayfasından uzun olmamalıdır.
Şiirler bilgisayarda yazılmış olmalı, mutlaka dijital olarak (e-mail v.b) bize ulaştırılmalıdır. (Posta yolu ile gönderilmemesini tavsiye ediyoruz.)
Her şair yarışmaya en fazla dört şiiri ile katılabilir. Dördüncü şiirden sonra gelen şiirler değerlendirmeye alınmayacaklardır. 
Şair, düzenlediğimiz yarışmalardan dördüne katılmış ise, bundan sonraki yarışmalara katılamaz. 
Yarışmacılar, kısa biyografilerini, posta adreslerini ve e-mail adreslerini şiirleri ile birlikte mutlaka göndermelidir . 
Not: Yarışmaya gönderilen şiirlerin telif hakları yarışmacılara aittir. Ancak, Platform Dergisi bu şiirleri Kültür-Sanat köşesinde ve internet ortamında yayımlama veya bir kitapta toplama hakkına sahiptir. Şairler, Platforma Dergisi'nde yayımlanan veya dergi tarafından kitap haline getirilecek şiirleri için herhangi bir telif ücreti talep edemezler. Platform Dergisi, derece alan şiirleri, şairin ismini  belirtmek şartıyla, şiir proğramlarında okutabilir, sosyal medyada duyurabilir ve dergide yayımlayabilir.
* Yarışmacılara başarılar diliyoruz.
 
ÖDÜLLER:
BİRİNCİYE: 300 Euro değerinde hediye
İKİNCİYE: 200 Euro değerinde hediye
ÜÇÜNCÜYE: 100 Euro değerinde hediye
ÜÇ MANSİYONA: 50 Euro değerinde hediye
 
KATILIM ADRESI:
 
 
Posta Adresi: Derkinderen straat 108/B
                     1061 VX  Amsterdam / Nederland
 
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21