• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

ATLASJET VE STM’NİN TEKNOLOJİK İŞ BİRLİĞİ

ATLASJET VE STM’NİN TEKNOLOJİK İŞ BİRLİĞİ
Atlasjet, tüm uçaklarında en yeni teknolojik yatırımı AeroTab™ EFB (Electronic Flight Bag – Elektronik Uçuş Çantası) sistemini kullanmaya başladı
TURİZMİN SESİ

Türk Savunma Sanayii’nin öncü firmalarından STM tarafından Atlasjet iş birliği ile geliştirilen yeni sistem sayesinde kokpitte kağıt döküman bulundurma devri kapanıyor. Bütün uçuş bilgileri ve gerekli dokümanlar elektronik ortamda toplanıyor, uçuşlarda hem zamandan hem maliyetten tasarruf sağlanarak rötarlar minimize ediliyor. Tamamen milli kaynaklar kullanılarak Türk mühendisler tarafından geliştirilen sistemin, içerik ve kapsam açısından Türkiye’de başka bir benzeri bulunmuyor.

atlasjet-,stm-teknolojik,-kokpit,-kagit-5.jpg

Havacılık sektöründe uyguladığı teknolojik yeniliklerle farklılaşan Atlasjet, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ile birlikte geliştirdiği ve tüm uçaklarında kullanmaya başladığı AeroTab™ EFB ( Electronic Flight Bag – Elektronik Uçuş Çantası) sistemini düzenlediği bir basın toplantısı ile tanıttı. Toplantıda AeroTab™ EFB sistemi hakkında bilgi veren Atlasjet Kaptan Pilotu Cemal Sancak, çalışmaların yaklaşık iki yıldır devam ettiğini ve altı aylık deneme süresi sonunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün onayı ile sistemin tüm uçaklara entegrasyonunun başarıyla tamamlandığını belirtti. 

 
atlasjet-,stm-teknolojik,-kokpit,-kagit-3.jpg
 
“Kağıtsız Kokpit” ile İşlemler Daha Hızlı ve Ekonomik
AeroTab™ EFB sistemi ile “Kağıtsız Kokpit” uygulamasına geçildiğini vurgulayan Sancak “Her uçuş öncesi ve sonrası, uçak ile operasyon merkezi arasında uçuş bilgilerini içeren bir takım evrak paylaşımları yapılır ve bunlara bağlı olarak uçuş performans analizi gibi son derece önemli veriler hesaplanır. Daha önce manuel olarak yürütülen ve kimi zaman uçuşlarda gecikmelere neden olan bu süreci, her uçağın kokpitine yerleştirdiğimiz tabletlere yüklenen EFB sistemi sayesinde tamamen otomatik hale getirdik.  Artık tüm uçuşlarımızın verileri genel merkeze elektronik ortamda hatasız ve hızlı bir şekilde akıyor ve buna bağlı rötar ihtimali ortadan kalkıyor.” dedi.Uluslararası sivil havacılık kuralları gereği kokpitte bulunması gereken manuel dokümanların taşıma aparatlarıyla birlikte yaklaşık 50 kg ağırlığında olduğunu ve yeni sistem sayesinde bu ağırlığın kaldırıldığının altını çizen Sancak, böylelikle baskı maliyetleri de dahil olmak üzere filo genelinde yıllık yaklaşık 500 bin USD tasarruf sağlandığını vurguladı.
 
atlasjet-,stm-teknolojik,-kokpit,-kagit-5-002.jpg
 
Türkiye’de Benzeri Yok
Atlasjet CEO’su Orhan Coşkun, Atlasjet’in Türk teknolojisine yatırım yaptığını belirterek “Havacılıkta sadece teknolojiyi yakından takip etmek değil, yeniliğin öncüsü olmak gerekir. Atlasjet olarak, STM iş birliği ile hayata geçirdiğimiz AeroTab™ EFB - Elektronik Uçuş Çantası uygulamasının hem yerli üretim olması hem de içerik ve kapsamının genişliği açısından Türkiye’de başka bir benzeri bulunmuyor. Bu sistem sayesinde yolcularımıza sunduğumuz konforu ve emniyeti maksimize ederken, uçuş operasyonunun etkinliğini artırıyor, zamandan, yakıttan ve dolayısıyla maliyetlerden tasarruf ediyoruz. EFB sisteminin hayata gecirilmesindeki desteklerinden dolayı Sivil Havacılık Genel Müdürü Sn. Bilal Ekşi’ye teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.
 
Türk Savunma Sanayii’nin ihtiyaç duyduğu yüksek teknolojileri ülkemize kazandırmak amacıyla 1991 yılında Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı ile kurulan STM şirketinin Genel Müdürü Recep Barut, yaptığı konuşmada “Savunma sektöründe havacılık ile ilgili görev destek sistemleri, komuta kontrol yazılımları gibi yüksek teknoloji projelerinde yıllardır elde etmiş olduğumuz bilgi birikiminin sivil havacılık sektörüne de katkı sağlamasını hedeflemekteyiz.” dedi. Recep Barut konuşmasına şöyle devam etti; “Bu amaçla başlattığımız EFB projesi TÜBİTAK’tan destek görerek daha geliştirme aşamasında Türk Sivil Havacılık sektörünün yoğun ilgisini çekti. Dünyadaki örneklerinden daha yenilikçi özelliklere sahip olan AeroTab™ EFB çözümü, Atlasjet ile yapılan iş birliği sonucunda SHGM uçuşa elverişlilik onayını alarak operasyonel kullanıma hazır bir ürün haline gelmiş ve bu onay sayesinde havacılık pazarına açılmıştır. Tamamen milli kaynaklarla Türk mühendislerince geliştirilen bu ürünün başarıyla kullanılmaya başlanmasında Atlasjet ile yapmış olduğumuz iş birliğinin önemi büyüktür. Amacımız, havacılık sektöründe kilit bir oyuncu olmak ve stratejik hedeflerimiz doğrultusunda Türkiye’nin ve havacılık endüstrisinin 2023 vizyonuna STM olarak katkı sağlamaktır.”
 
Yasal Uyarı:.Yayınlanan haberin tüm hakları  www.turizminsesi.com ‘a  aittir.Turizmin Sesi  sitesinde bulunan haberler ve Fotoğraflar izinsiz kullanılamaz. Kaynak bildirerek ve aktif link koyarak kullanabilir. Aksi taktirde ADA Hukuk Burosu yetkilidir.
 
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21