TURİZMİN SESİ
04 Aralık 2016 tarihinde Şevket MİRZİYOYEV’in Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Özbekistan’da bir çok reform başlarken Türkiye VİZE’nin kaldırıldığı ilk 7 ülke içerisinde yer almıştı (10.Şubat.2018). Türkiye Cumhurbaşkanı R.Tayyip ERDOĞAN’ın 30.Nisan.2018 tarihindeki geniş katılımlı bir heyetle bu ülkeyi ziyaretinde bir çok konuda anlaşmalar için imza atıldı.Özbekistan ile Türkiye arasındaki turizmin önündeki iki engelden biri Vize tarihe karışıyor geriye sadece yüksek fiyatlı uçak biletleri kalıyordu. Bu konu ile ilgili devlet içerisinde tek yapı halinde olan hava yolları Cumhurbaşkanı talimatlarıyla 3 bölümde yapılandırılarak rekabete açık bir hale getirildi. Milli hava yolu dışında uçuş bulunmayan ülkeye ilk önce Taşkent dışında ilk direk uçuş THY ve Özbek havayolları sefer sayısı ile Semerkant’a başladı. Unesco koruma listesinde olan Semerkant, Buhara ve Hiva turizm için çok önemli noktalar olmasına karşın Taşkent’e zorunlu uçuşlar hem tur sürelerini uzatıyor hem de maliyeti artırıyordu. Ayrıca bavul ticareti olarak tabir edilen yoğun yolcu trafiği bilet taleplerini artırıyor bu sebeple kısıtlı uçuşlarda hava yollarında uçak bilet fiyatları 800 usd seviyelerine yükselmesine neden oluyordu. Tüm bu turizm için zor teknik şartlara rağmen vizeler kalktıktan sonra turist sayısı üç kat artış göstermişti.
21-23 Şubat 2019 tarihlerinde Özbekistan Buhara’da düzenlenen Uluslararası Buhara Ziyaret formuna 40 ülkeden 120 üzerinde yetkili katılırken sonuç bildirgesinde imza edilen “BUHARA DEKLARASYONU” helal turizm noktasında 2 milyar Müslüman nüfusun taleplerine ürün sunulmalıdır tezini özetliyordu. Dünya turizm örgütü UNWTO ‘nün bu deklarasyonu tanımasıyla bu forumun önemi bir kat daha artıyordu. Aslında bu uluslar arası toplantıda Özbekistana gelen turistlerin çoğunluğunun Müslüman ülkelerden inanç merkezlerine olduğu gerçeğini ortaya koymuştu. Dünyanın her yerinden Müslümanlar kitaplarını okuduğu; İmamı Buhari’yi, İmam Maturidi’yi, Şahı Nakşibendi’yi ve nicelerini görmek için buralara gelmek istiyordu.
Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket MİRZİYOYEV, 14 Ağustos 2019’da ülkede turizm sektörünün daha da geliştirilmesine yönelik tedbirlere ilişkin kararnameyi imzalamıştı. Kararnameyle ülkedeki 4 havalimanında "açık gökyüzü" uygulamasının başlatılması ve ülkeye charter uçuşlar düzenleyecek şirketlerin maliyetinin bir kısmının karşılanması kararlaştırılmıştı. Cumhurbaşkanının bu kararnamesi turizmciler açısından çok kritik bir dönüm noktası idi ayrıca bizzat kendileri büyükelçileri arayarak onlara turist hedefi veriyor ve başarı göstergesi kabul edeceğini kendilerine ifade ediyordu. Bu minvalde 16 Eylül 2019 tarihinde Özbekistan Ankara Büyükelçisi Alişar AZAMHOCAYEV beyin himayelerinde organize edilen toplantıya Türkiye’de faaliyet gösteren en büyük hac&umre ve inanç turizm firma yetkilileri ile Diyanet işleri Umre dairesi yetkilileriyle bir toplantı düzenlendi. Toplantıda kararnamenin yürürlüğe gireceği Ekim ayında bir tanıtıcı tur yapılması ve daha sonra turism sezonunda haftada iki frekans olarak (Buhara gider Semerkant döner) turistik charter seferlerinin devam etmesi kararı çıktı.
Ekim ayı itibarıyla yürürlüğe giren kararnameyle Buhara, Tirmiz, Karşı ve Nukus havalimanlarında diğer ülkelerden gelecek ve başka ülkelere gidecek yolcuları, posta ve kargoları alma, boşaltma hakkı tanıyan "açık gökyüzü" uygulaması Türkiye’den 31 Ekim İstanbul Buhara direk uçuşu ile başlamış oldu. Buhara’ya ilk turistik charter hat açılışına; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil KIŞLA, Diyanet işleri Başkan müşaviri Haydar BEKİROĞLU, AtlasGlobal Havayolları Genel Koordinatörü Orhan SANCAR, Türkiye’de faaliyet gösteren Hac&Umre ve inanç turu organize eden acente sahiplerinin yanı sıra ilk uçakla gelen Türk turist grupları yer aldı. Heyeti Buhara Vali yardımcısı - Batır ŞEHRİYAROV (Turizmden sorumlu), Buhara Belediye Başkanı Kerim KEMAOLOV ve Turizm İl Müdürü Furkat HACAYEV alanda karşılayarak protokol konuklarına ÇAPAN giydirdiler.
Charter uçuşların Özbekistan genel koordinatörü İhsan KURT ve yerel hizmetlerden sorumlu genel müdür Mansur ZAKİROV, yıllardır Türkiye’den misafirleri ağırladıklarını lakin uçuşun direk Buhara’ya gerçekleşmesinin hem yolcular, hem tur süresi hem de maliyetler açısından çok iyi olduğunu dile getirerek karşılıklı turizmin gelişmesine turistik charter uçuşlarının ciddi bir ivme kazandıracağını belirttikten sonra. Türkiye deki herkesi maliyeti yarı yarıya ucuzlayan ve artık vizesiz olan ülkelerine davet ettiler. Konulara Buhara’ya özel tatlardan ; Özbek pilavı, samsa, siyah üzüm ile badem ikram edildi.
Buhara turistik charter uçuşlarını Türkiye’de koordine eden, Özbekistan Büyükelçiliği Turizm danışmanı ve Üçbey turizm Yönetim kurulu başkanı H.Hulusi GÜLSEREN ise uçuşların sezonda haftada 2 frekans olarak devam edeceğini ayrıca talep olması halinde Hiva uçuşlarını da ilerde başlatmak istediklerini sözlerine ekledi. Özbekistan turları sefer sayılı uçuşlar ile daha önce 1.100 – 2.200 Euro bareminde satılırken turistik charter uçuşu ile bu fiyat 699 Euro’ya düşmüş oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.