TURİZMİN SESİ
TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk, her yıl yaklaşık 300 bin ton atık yağ oluştuğunu belirterek, yaptığı açıklamada, çevreyle uyumlu şekilde toplanmayarak çöpe atılan atık yağların, çöp depolama alanlarında yangınlara, suların kirlenmesine ve insan sağlığında tehlikelere neden olduğunu kaydetti.
Atık yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanarak kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralarak kullanılmaz hale gelmesine neden olduğunu anlatan Öztürk, bu nedenle tıkanan kanalizasyonların şiddetli yağışlarda görev yapamaz hale geldiğini ve yağışlı günlerde yolları, caddeleri ve meydanları suların kapladığını söyledi.
Bitkisel ve hayvansal yağ atıklarının kalorileri çok yüksek olduğu için çok değerli bir enerji kaynağı olduğuna işaret eden Öztürk, şunları kaydetti:''Ülkemizde yaklaşık olarak 300 bin ton civarında oluşan bitkisel ve hayvansal atık yağların lavaboya dökülmeyip geri kazanılmasıyla yılda 300 bin ton biyodizel, 30 bin ton gliserin ve 3 bin 500 ton sabun üretilerek ekonomiye katkı sağlanabilir.
300 bin ton atık bitkisel ve hayvansal yağ geri kazanılıp biyodizel üretiminde kullanılsa, biyodizelin ekonomik değeri 800 milyon TL olacaktır.''Mustafa Öztürk, evlerde toplanan yağların mutlaka apartmanın ve sitenin bir yerinde geçici depolanarak lisanslı geri dönüşüm firmalarına verilmesi gerektiğini kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.