• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

ATİK VALİDE SULTAN KÜLLİYESİ

ATİK VALİDE SULTAN KÜLLİYESİ
Üsküdar'daki Atik Valide Sultan Külliyesi'nin "İstanbul 2010" projesi içinde bir nitelik kazanması ve uluslararası alanda bir sanat merkezi olması yolundaki çalışmalar çerçevesinde tasarladığı Altın İskele'nin açılışı yapıldı.

TURİZMİN SESİ


Külliyedeki açılış töreninde konuşan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Erkmen, Sarkis Zabunyan'ın, Mimar Sinan'ın 16. yüzyılda son eseri olan bu eşsiz külliyenin ancak altın bir iskeleyle tamir edilebileceğini, ancak sanatçılar tarafından korunabileceğini anlatmak için eseri meydana getirdiğini söyledi.

Erkmen, sanatçının sergiyi, külliyenin bir sanat merkezi olarak fakülteye verilmesini desteklemek amacıyla açtığını da ifade ederek, "Bu külliye fakültemize verildiği takdirde, tüm dünyada olduğu gibi bu eşsiz bina uluslararası bir sanat iletişim ortamı olarak geleceğin sanatçılarına ışık tutacaktır" dedi. Mekanın sanat alanına dönüşmesiyle daha önce Toptaşı Cezaevi'nde yatan birçok düşünce ve sanat insanının özgürlüğüne kavuşacağın ı dile getiren Erkmen, "Bu külliye bize verilirse, dünyanın ve geleceğin birçok sanatçısı burada yapıtlarını üretecektir" diye konuştu. Erkmen, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, külliyenin uluslararası bir sanat alanına dönüşmesi için kendilerine destek vermesini beklediklerini bildirdi.

Sarkis Zabunyan da Mimar Sinan'ın son yapıtının İstanbul'un göbeğinde bu durumda olmasının çok üzücü olduğunu kaydetti. Zabunyan, Altın İskele'nin, "uydurma, süs ya da dekor amaçlı" bir iskele olmadığını, külliyede onarım yapılana kadar da "hiç paslanmayan, beklemesini bilen ve ışık veren" bir iskele olarak duracağını dile getirdi.
İskelenin 24 ayar varak altınla kaplandığını ve kaplamada 7 bin yaprak altın kullanıldığını anlatan Zabunyan, iskelenin mekanın restorasyonu için hazırlandığını söyledi.

Restorasyonda çalışanların iskeleye basarak çalışmalarını isteyen Zabunyan, "Girişinden mekanlarına, avlusuna kadar buranın yeni bir mimari sunuma ihtiyacı var. Bu iskele de hakiki profesyonel, bu mekan restore edilmeye başlandığında hemen kullanılabilecek bir iskele. Bu altın iskele artık bir umudun sembolü olacak" dedi.

Daha sonra, Altın İskele'nin açılışı yapıldı. Açılış törenine, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necla Pur, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda sanatçı katıldı.

ATİK VALİDE SULTAN KÜLLİYESİ
Sultan 3. Murad'ın annesi Nurbanu Valide Sultan tarafından 1570-1579 yı lları arasında yaptırılan Atik Valide Külliyesi, Üsküdar'da Valide-i Atik Mahallesi'nde bulunan görkemli yapılar topluluğundan oluşuyor.
Tasarımını Mimar Sinan'ın yaptığı anıtsal kompleks, döneminin önemli sultan külliyelerinden Süleymaniye Külliyesi'nde de kullanılan kapsayıcı bir programa sahip bulunuyor.

Külliyenin önemli parçalarından olan ve 1870'lerde İstanbul'da başgösteren kolera salgını sırasında önemli bir rol üstlenen darüşşifa, 1873'ten sonra da Osmanlı döneminin ilk akıl hastanesi olarak Türkiye'de psikiyatrinin kurucularından Dr. Mazhar Osman Usman'ın başhekimliğinde hizmet vermeye başladı.

Bina, Gümrük ve Tekel Bakanlığı'nca 1935'te tütün bakım atölyesi olarak kullanılmaya başlandı. Darülhadis ve Darülkurra grubu ise son yıllara dek Toptaşı Cezaevi olarak işlevlendirildi. Ancak bu işlev, yapının mimari karakterini büyük ölçüde yitirmesine neden oldu. Toptaşı Cezaevi'nde Çetin Altan, Nazım Hikmet, Yılmaz Güney, Necip Fazıl Kısakürek, Nihal Atsız, Can Yücel, Rıfat Ilgaz ve Nuri Çolakoğlu gibi isimlerin kaldığı biliniyor. Külliye, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 2003'te Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'ne tahsis edildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21