Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Darülaceze Başkanlığı’nda, 6 Kasım 2013 Çarşamba günü düzenlenen organizasyona, Darülaceze Başkanı Nevzat Bayhan, Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ile Saygıdeğer büyüklerimiz katıldı.Reis Gıda, Muharrem Ayında da, büyüklerimizin yanında olarak, geleneksel Aşure Günlerini doyasıya yaşamalarına değer katacaktır.
Aşure Günü, toplumların güçlenmesi için özel bir adım
Sosyal bir varlık olan insanın hatıralarıyla ayakta durduğunu ifade eden Darülaceze Başkanı Nevzat Bayhan, şunları söyledi:“Geçmişin derinliklerine kadar uzanmış kökleri üzerinde doğrulmuş ve geçmişinden beslenen insanoğlunun, bu köklerine olan ilgisinin arttırılması zaman zaman onu hatırlamakla mümkündür. Dünyayı değiştiren onlarca hadisenin vukubulduğu “Aşure Günü”nde, insanların kaynaşma, dayanışma adına bir arada olması toplumların güçlenmesi için çok önemli özel bir adımdır. Bu güzelliğe vesile olan başta Reis Gıda’nın değerli başkanı Sn. Mehmet Reis başta olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.
Komşulardaki dostluk, Aşure ile kaynaşıyor
Dayanışmanın güzel bir örneği olan Aşure Günü’nde, komşularımızla dostluğumuzun Aşure ile kaynaştığını ifade eden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, bu yıl 4 Kasım’da Muharrem (Aşure) ayının başladığını ve 13 Kasım tarihinin ise Aşure Günü olduğunu belirtti.
‘Darülaceze, saygıdeğer büyüklerimizin bir arada yaşadığı çok büyük bir aile’ diyerek sözlerini sürdüren Mehmet Reis, bu ailede dostluğun, komşuluğun ve dayanışmanın en güzel örneğinin sergilendiğini anlatarak, şunları söyledi:
“Komşularımız, ailemizden sonra, bize en yakın olan sosyal çevremiz. Evimizde, acil bir şeye ihtiyaç duyduğumuzda, yanımızda herkesten önce komşularımız var. ‘Komşu komşunun külüne muhtaçtır’, ‘Ev alma, komşu al’ atasözlerimiz de; komşuluğun, kültürümüzdeki önemini vurgulamakta. Kimi zaman yoğun şehir yaşamında, oturduğumuz apartmandaki komşularımızı tanımaya fırsat bulamayabiliyoruz. Muharrem ayı, komşulukların başlaması ve dostluklarımızın pekişmesi için önemli bir tarihtir. Reis Gıda ailesi olarak, böylesine anlamlı bir günde, büyüklerimiz ile bir arada olup, onların anılarını dinlemekten büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz” diye konuştu.
Aşure ve sağlıklı beslenme
Aşure içerisinde kullanılan bakliyat çeşitlerinin, sağlıklı besleme için gerekli olan temel gıda ürünlerinden oluştuğunu belirten Reis Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis Yorgun, şunları söyledi: “Aşure içerisinde kullanılan ürünlerin, her bir tanesi yurdumuzun dört bir köşesinden gelen lezzetlerle dolu. Farklılıkların lezzet verdiği bu tadın hikayesi, sizlerinde bildiği gibi Hz.Nuh’un gemisinde başlar. Geminin tufandan kurtulup, bu kurtuluşu kutlamaları için, geminin ambarında kalan bütün tahıl ve bakliyatlarla bir tatlı yapılır ve bu tatlı herkesle paylaşılır. İşte bu yüzden, Muharrem ayı paylaşım ayıdır. Aşure içerisinde kullanılan bakliyat çeşitleri olan aşurelik buğday, nohut ve fasulye; karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral yönünden zengindir, sağlıklı beslenme için gerekli olan temel gıda maddeleridir” şeklinde konuştu.
Büyüklerimizin anlatımı ile Aşure Günü ve geçmişteki komşuluk ilişkileri
Büyüklerimizden Nazmiye Özkul, şunları söyledi:
“Eskiden, Aşure gününe hürmet edilirdi. Çocukken annelerimiz erkenden kalkar, bizleri kaldırır, önce eve su getirmeye gönderirlerdi. Böylelikle, bereketle başlardık. Aşure Gününe hürmeten oruç tutar, bu güne özel üzücü hadiseleri anardık. Suyu özendiren bardaklarda içmemeye özen gösterirdik. Aşureler pişer ve tüm komşulara dağıtır, bugünü beraber yaşardık. Ben de, 6 sene devam ettirdim bu geleneği. Kurumumuzda da bu şekilde devam ettirmek beni çok mutlu ediyor” dedi.
Büyüklerimizden İhsan Güven, şunları söyledi:
“Aşure, Anadolu'da sadece Aşure ayında değil, önemli günlerin de paylaşım yiyeceği olmuştur. Bir nevi manevi bağımızdır. Önemli günlerde mahallede isek, evde pişen Aşure tüm komşulara, köyde isek tüm köye dağıtırdık. Şimdi de, bu paylaşımı burada sizlerle ve tüm Darülaceze ailesi paylaşıyoruz'' dedi.
Aşure Tarifi: (ortalama 20 kişilik)
Malzemeler:
6 su bardağı buğday
2 su bardağı Nohut
2 su bardağı Kuru fasulye
2 çay bardağı Pirinç
4 yemek kaşığı kuş üzümü
4 yemek kaşığı dolmalık fıstık
4 elma, 10 kuru kayısı
200 gr kuru üzüm
2 portakalın rendelenmiş kabuğu
7 su bardağı toz şeker
Üzeri için: Kuru kayısı-incir-nar-ceviz-gülsuyu-tarçın
Hazırlanışı: Buğdayları, bir gece önceden sıcak su ile bir taşım kaynatın, sabaha kadar bekletin. Bir gece önceden ıslatılmış nohut, fasulyeyi ayrı tencerelerde haşlayın, ardından buğdaya nohut ve fasulye ekleyin. Sırayla pirinç, dolmalık fıstık, kuru üzüm, küp doğranmış elma ve kayısıları ilave edin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip, karıştırarak pişirmeye devam edin. En son, portakal ve limon kabukları ile şekeri ilave edip karıştırın. Hafif koyulaşınca, ocaktan alıp kaselere paylaştırın. Üzerini, küçük kesilmiş kayısı, incir, nar taneleri, dövülmüş ceviz, fındık, gülsuyu ve tarçın ile süsleyip servis yapın. Afiyet olsun…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.