TURİZMİN SESİ
TUYED Ar-Ge bölümü, ilki 1974 yılında eğitim-öğretime başlayan ve günümüzde sayıları 21'e ulaşan Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokullarının yöneticileri üzerine bir araştırma yaptı. Araştırmada, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokullarında 1974'den günümüze değin yöneticilik görevini yerine getirmiş toplam 98 akademisyenle ilgili derlenen bilgilerden yararlanıldı.
Son 35 yılda müdürlük yapanların sadece yüzde 27'sinin turizm işletmeciliği alanında uzman olduğu yapılan araştırma ile ortaya çıktı. Turizm eğitimi veren yüksekokul müdürlerinin yüzde 73'ünün başka alanlardan geldiğini belirleyen araştırma sonuçlarına göre, halen müdürlük yapanlar arasında, ziraat mühendisi, su ürünleri mühendisi ve tıp tarihi uzmanı gibi alanlardan gelen yöneticiler de bulunuyor.
TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'de çeşitli kesimlerin turizme bakışının ''Lafta çok, uygulamada yok'' olarak özetlenebileceğini ifade etti. Turizmin bütçe açıklarını kapatma, ülke tanıtımındaki olumlu katkısı ve en ucuz istihdam yaratma gibi özelliklerinin her fırsatta dile getirildiğini belirten Köfteoğlu, ''Ancak, bu özelliklere yapılan vurgular çoğu kez kağıt üzerinde kalmaktan öteye geçemiyor. Sektöre ne kadar önem verildiğini, yarının turizmcilerini yetiştirecek yöneticilerin konuyla ne kadar ilgili olduklarına bakarak daha iyi anlayabiliriz'' dedi. Köfteoğlu, araştırmadan çıkan sonucun turizmcilerin yıllardır dile getirdiği ''Turizm okullarında ihtiyacımıza göre eğitim verilmiyor'' şikayetlerinin kaynağını açıklamaya yettiğini kaydetti.
EĞİTİMİN UYGULAMA TARAFINDA EKSİKLİK OLUYOR
''Dedeman Hotels&Resorts International İnsan Kaynakları Direktörü İlmi Yavuz, turizm eğitiminin uzmanlarca verilmemesinin uygulama yönünü eksik bıraktığını savundu. Turizmin kendine has bir ''ritüeli'' olduğuna işaret eden Yavuz, ''Konunun uzmanı olmadıkları için eğitimin uygulama tarafında eksiklik oluyor. Turizm misafire hizmet işidir; bu alanda yetişmemiş insanların konunun önemini anlamaları zordur'' diye konuştu.
SEKTÖRÜN GERİSİNDE EĞİTİM VERİLMESİNE YOL AÇIYOR
Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu öğretim üyelerinden Doç. Dr. Nazmi Kozak da inceleme sonuçlarının turizm eğitiminin ülkemizde ehil olmayan eller tarafından yönlendirildiğini somut bir şekilde ortaya koyduğunu belirterek şunları ifade etti: Turizm alanı ile ilgisini tartışmanın bile abesle iştigal olduğu alanlardan yöneticilerin turizm okullarında geçmiş dönemlerde ve halen yöneticilik görevinde bulunmaları, yönetici atama keyfiyetinin boyutlarını göstermesi bakımından dikkat çekicidir. Yaşamında otelde tatil yapmak dışında turizmle ilgisi olmayanlarca yönetilen turizm okullarında ne denli nitelikli eğitim verildiği ortadadır. Ülkemizdeki turizm eğitiminin sektörün çok gerisinde olmasının nedenleri arasında konuyla ilgisi tartışılır yöneticilerin epey payının olduğu, bu inceleme ile bir kez daha ortaya çıkmıştır.
İYİ BİR İDARECİ OLMALARI ŞART
Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) eski başkanlarından Tavit Köletavitoğlu ise turizm eğitimi veren okul müdürlerinin turizmci olması gerekmediğini belirtti. Okul yöneticilerinin iyi idareci olmaları gerektiğini vurgulayan Köletavitoğlu, ''Ancak o zaman değişik formasyonundan gelenleri yönetip, değişiklikleri tüm boyutlarıyla görerek, gerekli dönüşümü sağlayabilirler. Böylece, başarılı öğretmenleri kadroya alıp, eğitimin kalitesini arttırabilirler'' şeklinde konuştu.
Köletavitoğlu, sorunun çözümüne yönelik şu önerilerde bulundu:
''Öncelikle okulların döner sermayelerinin güçlendirilmesi gerekiyor. Böylece eğitim seviyesini yükseltecek adımlar atılabilir. Ücret politikasındaki yanlışlıklar düzeltilirse deneyimli eğitimcilerin okulda kalmaları sağlanabilir. Eğitimlerin destinasyon bazında hizmet içi eğitim şeklinde sürdürülmesi gerekiyor. Pahalı turist istiyorsak, öğrencilere verilecek eğitimi kitle müşterisi ağırlıklı olmaktan çıkarıp, bireysel müşteriye de kapsayacak şekilde eğitsinler. Bunun yapılması halinde okullar, hayat boyu eğitim kurumları haline gelebilir.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.