TURİZMİN SESİ
Yale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Profesörü Robert Nelson 31 Mart 2015 Salı günü, Boğaziçi Üniversitesi’nin kurucu rektörü Apdullah Kuran anısına düzenlenen ‘’Aptullah Kuran’ı Anma Konferansı’’ kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nde bir konferans verdi. Nelson, Ayasofya üzerine çalışmalarını katılımcılarla paylaşırken, kültürel ve tarihsel mirasa olan saygı anlamında Türkiye’nin İslam coğrafyası için örnek bir ülke olmasının önem taşıdığını belirtti.
Başta Doğu Akdeniz ülkeleri olmak üzere Orta Çağ sanatı üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Robert Nelson, Ayasofya üzerine çalışmalarını aktardığı “Holy Wisdom. It is what the World needs most and has lost” (Dünyanın en fazla ihtiyaç duyduğu, ancak yitirdiği kutsal bilgelik) başlıklı konuşmasında tarihi boyunca Ayasofya’ya atfedilen değeri ve Batı dünyasının Ayasofya’yı algılama biçimindeki değişimi örneklerle anlattı. Nelson, önce kilise sonra cami olan Ayasofya’nın müzeye dönüşüm sürecinin ulusal kimliğin oluşumuna nasıl etki ettiğine de değindi. Erken dönemlerinde Ayasofya’nın Batı dünyasında hak ettiği ilgiyi görmediğini savunan Nelson, Rusya’da inşa edilen Saint Sophia Kilisesi ile bu bakışın değiştiğini söyledi. Prof. Nelson konuşmasında Ayasofya ve Ayasofya model alınarak inşa edilmiş yapıların yanı sıra benzer mimari özelliklere sahip camilerden de bahsetti.
Ayasofya dünyaya malolmuş bir değer
Ayasofya’nın Türkiye’ye olduğu kadar tüm dünyaya ait olduğunu söyleyen Robert Nelson, “Bir dünya vatandaşı olarak bu büyük mirasın gerektiği şekilde korunması görevinin Türkiye’ye temsil yönünden bir fırsat sunacağını düşünüyorum. Taliban ve IŞİD gibi oluşumların tarihi ve sanat eserlerini ‘İslam adına’ yok etmeleri gibi örnekler var. Oysa İslamiyet’in böyle olmadığını biliyoruz ve Türkiye’nin bunu bu eserleri koruyarak bunu gösterme ve örnek olma şansı var. 2032 yılında, Ayasofya inşa edilişinin 1500’üncü yılında kültürleri buluşturan bir ortak miras ve bilgi kaynağı olmalı’’ dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.