TURİZMİN SESİ
24 saatlik uçak yolculuğundan sonra Avustralya'dan Türkiye'ye gelen yaklaşık 30 Anzak ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türk Avustralya Dostluğu Topluluğu üyesi 8 öğrencinin de aralarında bulunduğu grup, Anzak Koyu'ndaki Beach Cemetery Mezarlığı'ndaki anma törenine katıldı. Avustralya'nın eski Çanakkale Konsolosu Peter Rennert, buradaki konuşmasında, Birinci Dünya Savaşı'nın 11. ayın 11. gününün 11. saatinde sona erdiğini, bütün trajedilerin de son bulduğunu söyledi.
Bu trajedide yaklaşık 20 milyon askerin yaşamını yitirdiğini ifade eden Rennert, hayatını kaybeden askerlerin hepsini saygıyla andığını belirtti.
Gelibolu'ya Avustralyalıların daha çok önem verdiğini, kaybettikleri askerlerin anılarını yaşatmak için Gelibolu Yarımadası'na geldiklerini ifade eden Rennert, şunları kaydetti: "Buradaki savaşın ardından batıya giden Avustralyalılar, oradaki savaşlarda da hayatlarını kaybetti. Tüm savaşların sadece hayat kaybetmekten başka bir şey olmadığı açıkça ortadadır. Türk askeri bu topraklarda can ını feda ederek savaşmıştır. Avustralyalılar ise burada kendi milli bilincini kazanmıştır. Bu savaş sonrasında hayatta kalan askerler trajediyi anlamışlar ve bu savaşı olmaması gereken bir savaş olarak görmüşlerdir."
62 yaşındaki Alan Davis de dedesi Alfred Davis'in Gelibolu Yarımadası'ndaki savaşa katıldığını söyledi. Buraya geldiğinde 16 yaşında bir genç olan dedesinin savaşa katılma amacının "büyük bir maceraya katılmak" olduğunu ifade eden Davis, "Dedem öldüğünde 60 yaşındaydı. Ama ölmeden önce bana söylediği söz, Türk askerinin ne kadar güçlü, cesur ve candan olduğuydu. Ben de Türk askerine saygı duymak için buraya geldim. Barış elçisi olarak buradayım" diye konuştu. Katılımcıların tören sırasında zaman zaman duygulu anlar ya şadığı görüldü. Törene katılanlar, mezarları ziyaret ederek ellerindeki karanfilleri bıraktı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.