TURİZMİN SESİ
Bunlar arasında fotoğraf sergisinden kitap tanıtımına, açılıştan imza ve söyleşilere kadar kadar bir dizi etkinlik bulunuyor.
Antandros Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Z. Gülçin Cömert, etkinlikler hakkında şu bilgiyi veriyor: “İlk etkinlik 6 Haziran saat 13’te, Balıkesir Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde (Kuvayi Milliye Müzesi) sanat tarihçisi ve fotoğraf sanatçısı Firdevs Sayılan’ın kazı çalışmalarını anlatan fotoğraf sergisi ile başlıyor. Sonra derneğimizin ilk kültür yayını olan ve bir proje sonucu ortaya çıkan “Antandros’dan Günümüze Antik Zaman Sofraları” kitabının yazarı Nurdan Çakır Tezgin’in yanısıra, kitaba makaleleriyle katkıda bulunan kazı başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat ve Doç. Dr. Yasemin Polat’ın katılacağı imza ve söyleşi ile devam edilecek.”
Yazar Veli Dalbudak’ın yazdığı “Antandros Roma” kitabının da aynı gün ilk kez yazarın katılacağı imza ve söyleşi ile okurlarıyla buluşacağını hatırlatan Cömert sonrasında şöyle devam ediyor: “Geçtiğimiz yıl piyasaya çıkan “Antandros’daki Kimmerya” kitabının Şahin Boran da imza ve söyleşiyle açılışa katılacak. Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle hazırlanan etkinlikte derneğimizin açtığı kurslarda üretilen Antandros temalı ürünler de sergilenecek, Ayrıca katılımcılarla antik sikke basımı ve mozaik atölyesi yapılacaktır.”
Antik Zaman Sofraları Kitabı ve Antik Kültür Rotası
Arkeoloji biliminin ışığında Antandros Derneği tarafından başlatılan Antik Yemek Kültürü projesi, GARUM SOS yapımı ile başlayıp, Antik Yemek Gecesi uygulamalarıyla devam etti. Kitaba 2017’de başlayan araştırmacı yazar Nurdan Çakır Tezgin, antik kaynakların, çeşitli müzelerdeki mutfak kültürüne ait arkeolojik eserler ve akademik tezleri araştırdı. Araştırmalar sonucunda, 90 çeşit yemek ve içeceği içeren günümüzde uygulanabilecek reçeteler ortaya çıktı.
Kitapta Antandros Kazı Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat’ın Antandros tarihi ve arkeolojisi, Doç. Dr. Yasemin Polat’ın Antandros Mutfak Kültürü ile ilgili makaleleri de yer alıyor. Arkeoloji Sanat Yayınları’nın bastığı kitap, Edremit Ticaret Odası’nın ana sponsorluğunda dernek üye ve gönüllülerinin desteği alınarak hazırlandı. Yazarın telif haklarını derneğe devrettiğini belirten Cömert “Kitap, arkeoloji, sanat tarihi, etnografya, turizm, tarihi ve doğal çevrelerin korunması hakkında yayınlanmış bine yakın çalışma sonunda ortaya çıktı. Yurtiçi ve yurtdışında arkeoloji ile ilgili pek çok toplantıya konuşmacı olarak katılan, Arkeoloji Sanat Yayınları’nın sahibi Nezih Başgelen’in tanıtım yazısı ile yayınlandı. Balıkesir, dünyanın en iyi zeytinyağını üreten, peynir çeşidi bol olan, gastronomi açısından oldukça zengin bir kültüre sahiptir. Arkeolojik alanların ziyareti ve antik yemeklerin sunumu ile oluşturulacak olan antik kültür rotası bölge turizmine zenginlik katacaktır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.