TURİZMİN SESİ
Dünyanın en önemli 20 şehrinin yer aldığı Güvenli Şehirler Ağı, farklı ülkelerdeki şehirlerin ve yöneticilerin suçla mücadelede işbirliğini hedefliyor. Antalya, şubat ayında yapılan Şiddet İçeren Aşırılıkla Mücadele Beyaz Saray Zirvesi’nin ardından kurulmasına karar verilen Güvenli Şehir Ağı’nın üyesi oldu. Birleşmiş Milletler Toplantısı için Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bulunan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, tüm dünyadan sadece 20 şehrin yer aldığı Güvenli Şehirler Ağı’nın ilk toplantısına katıldı. Birleşmiş Milletler Merkezi’nde New York Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Başkan Türel’in yanı sıra Paris, Londra, Palermo, Montreal, Oslo, Stockholm, Kopenhag, Minapolis, Atlanta gibi dünyanın en önemli 20 şehrinin belediye başkanları katıldı.
Antalya’yı anlattı
Şehirler arasında terör başta olmak üzere, şiddet ve suçla mücadelede iş birliğini geliştirmek, tecrübeleri paylaşmak için atılacak adımların ele alındığı toplantıda, Başkan Menderes Türel, Antalya’yı anlattı. Türel, her yıl farklı medeniyetlerden 15 milyon turisti ağırlamasına rağmen Antalya’nın nasıl dünyanın en güvenli şehirleri arasında yer aldığını ve tecrübelerini paylaştı.
Antalya’nın tarihine ve kimliğine uyan bir inisiyatif
Güvenli Şehirler Ağı’nın Antalya’nın tarihine ve kimliğine uyan bir inisiyatif olduğunu dile getiren Başkan Türel, Antalya’nın eski adının çok kavimli ülke anlamına gelen Pamfilya olduğunu anlattı. Antalya’nın aralarında İran ve İsrail gibi ülkelerinden de bulundu farklı coğrafyalardan 12 milyon turisti ağırladığını dile getiren Başkan Türel “Antalya Türkiye’nin 5. büyük kentidir ama yılda 12 milyon yabancı, 3 milyon yerli turiste ev sahipliği yapmaktadır. Yabancı ziyaretçi sayısında Londra ve Paris’ten sonra Avrupa ve ön Asya’da 3. sıradadır. Antalya’ya özellikle Avrupa ülkelerinden ve Rusya’dan ama bunun yanı sıra önemli sayılarda, İran’dan, İsrail’den, Orta Asya ülkelerinden ziyaretçi gelmektedir. Yine yüz bine yakın Avrupalı, binlerce Rus ve İranlı Antalya’da yerleşmiştir ve çalışmaktadır. Antalya’nın tarihteki adı, Pamfilya, yani çok kavimli ülkedir. Bugün de Antalya her dinden, her kökenden insanların birlikte yaşadığı bir kenttir. Bu nedenle Antalya barış, hoşgörü, dostluk kentidir ve bu özelliğini korumaya kararlıdır. Güvenli Şehirler Ağı bu anlamda Antalya’nın kimliğine çok uygun bir özellik taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
Hükümetimiz dini, etnik ayrımcılık ile mücadele ediyor
Türkiye’de farklı etnik kökenlerden, farklı dinlerden, farklı inançlardan çok sayıda vatandaşın yaşadığını aktaran Türel “Camilerimiz yanında, Katolik ve Ortodoks kiliselerimiz, Sinagoglarımız da vardır. Hükümetimiz, dini özgürlüklerin önünü açan, Ortodoks Partikhane’nin, Ermeni Vakıflarının haklarını genişleten yasalar çıkarmıştır. Hükümetimiz ayrıca dini, etnik ayrımcılıkla mücadele etmektedir. Dolayısıyla ben de bu politikayı destekleyen birisiyim ve farklı kültür ve inançları bir zenginlik unsuru olarak görüyorum” şeklinde konuştu.
Terörle mücadele küresel işbirliği ile yapılmalı
Avrupa’da ise yabancı düşmanlığı ve ırkçı hareketlerin güçlenmesinin altını çizen Başkan Türel “Türkiye Batı’dan ırkçı rüzgârların, Doğu’dan dini şiddet rüzgârlarının arasında kaldı. Bu nedenle Türkiye ve bölgemiz için şiddete varan radikalleşmeyle mücadele hayati bir konudur. Öte yandan internet ve sosyal medyanın yayılması, küreselleşme ve küresel göçlerin ve hareketliliğin hız kazanmasıyla terörün, radikal şiddet hareketlerinin küresel boyut kazandığını ve mücadelenin de küresel işbirliğiyle yapılması gerektiğini artık çok somut bir şekilde görüyoruz. Güvenli Şehirler Ağı bu bakımdan şiddete varan radikalleşme ile mücadelede önemli bir işbirliği sağlayacaktır” diye konuştu.
Antalya ağın en etkin üyesi olacak
“Şiddete varan radikalleşmeyle mücadeleye şahsen ve Antalya Belediye Başkanı olarak, bütün kalbimle inanıyorum” diyen Başkan Türel, Antalya’nın bu ağa katkı yapacak diğer şehirlerle işbirliği yapacağını, onların tecrübelerinden istifade edeceğini, böylece hem Türkiye’ye hem de bölge ülkelerine örnek olacağını söyledi. Başkan Türel, güvenli şehirler ağının kurulmasındaki katkıları için Başkan Obama’ya, bu inisiyatifte Antalya’nın yer alması için gösterdiği çaba için eski Dışişleri Bakanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu’na teşekkür etti.
Şehirler birbirlerinden öğrenecek
Güvenli Şehirler Ağı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ABD Adalet Bakanı Lynch “Bir dizi yerel ve küresel terör tehditleriyle mücadelemize devam ettikçe bu yenilikçi platform da şehirlerin birbirlerinden bir şeyler öğrenmelerine, en iyi uygulamaları geliştirmelerine, burada ve dünyada sosyal uyum ve dayanıklılığın oluşmasına imkân sağlayacaktır” dedi.
Antalya söz sahibi ülkelerden birisi olacak
Güvenli Şehirler Ağı, şiddete varan aşırılığı önleme konusunda başarılı bir geçmişe üne sahip bir merkez olan Stratejik Diyalog Enstitüsü (ISD) tarafından yönetilecek. Bir dizi atölye çalışması, eğitim ve sürekli ortaklığı icra eden şehirleri, yerli yönetim uygulayıcılarını ve toplulukları bağlayacak olan Güvenli Şehirler Ağı’na söz sahibi şehirlerden biri olacak.Güvenli Şehirler Ağı’nın yönetecek ISD’nin CEO’su Sasha Havlicek “Şiddete varan aşırılığa karşı yerel dayanıklılığın oluşturulmasında şehirler, belediyeler ve diğer alt-ulusal yönetimleri işbirliği ve yenilikçiliğe teşvik etmek için heyecanlıyız. Bu küresel mücadelede uzun vadede dayanıklılığa teşvik konusunda yerel yönetimleri desteklemek istiyorsak, beraber öğrendiğimiz derslerin uygulamasını da zorunlu kılacağız” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.