TURİZMİN SESİ
Tek tepside ve tek seferde 513 kilogram pişirilen Türk Baklavası, böylelikle taçlandı. ATO Congresium Konferans ve Sergi Alanı’nda gerçekleştirilen Zirve kapsamında, 20 metrekare dev bir tepside hazırlanan Türk Baklavası’nın yapımına, saat 05.00’de başlandı. Mado ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON)’dan olmak üzere toplamda 18 baklava ustasının emek harcadığı baklava, başarıyla bitirilerek fırına verildi. Guinness tarafından canlı olarak takibi yapılan rekor denemesinde cevizli baklava kullanıldı. Alt sınır olarak 210 kilogram belirlenen baklava, 513 kilograma ulaşarak, tarihi bir rekora imza attı. Baklava yapımında 100 kilogram un, 80 kilogram ceviz ve 80 kilogram tereyağı kullanıldı.
“SANAT DEĞERİNDE MUTFAK BİRİKİMİMİZ VAR”
Travel Expo Ankara ve Gastronomi Zirvesi açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin son derece zengin ve bereketli bir coğrafyada bulunduğuna işaret ederek "Bu vatan toprakları gerçekten çok geniş bir coğrafyanın kültürel zenginliklerine, birikimlerine sahip. Türkiye, Troya'dan Osmanlı'ya kadar çok sayıda büyük medeniyetin ev sahibi olan, tabiri caizse bu medeniyetlere beşiklik yapmış olan bir ülke. Tarihi ve kültürel zenginlikleri, Türkiye'nin en önemli zenginliğidir” diye konuştu.
Türkiye'nin yemek sanatı, yemek kültürünün önemine de değinen Kurtulmuş, “Sanat değerinde büyük bir birikime sahip olan Türkiye'de bir mutfak birikimimiz var. Orta Asya'dan Mezopotamya'ya, Balkanlar'dan Kafkaslar'a kadar çok çeşitli coğrafyalarda binlerce yıl içerisinde gelmiş bir yemek kültürü birikimine sahibiz. Bundan dolayı da ne kadar iftihar etsek azdır. Bunun da dünya turizmine kazandırılması, dünya turizminin önemli bir ilgi alanı haline gelmesini temin etmemiz gerekiyor” dedi.
Türkiye'nin turizmde yaşadığı kötü dönemlerin artık geride kaldığını ifade eden Kurtulmuş, Türkiye'ye 2018'de 5 milyona yakın Alman, 6 milyonu aşkın da Rus Ziyaretçinin gelmesini beklediklerini dile getirdi. Diğer ülkeleri de saydığımızda, 38 milyon yabancı ziyaretçiyi Türkiye'nin ev sahibi olarak kabul edeceğini öngördüklerini belirten Kurtulmuş, Ankara'nın da Türkiye'nin başkenti olarak gelişen turizm pastasından yeterince pay almadığını belirterek, gereken bütün desteğin verilmesiyle Ankara'nın turizm bakımından çok daha yukarıya çıkması gerektiğini kaydetti. Mutfak sanatının da önemli bir imkan olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, bu sanatın kapılarının Ankara, Türkiye ve bütün dünyayı tanıtmak için Gastronomi Zirvesi kapsamında açıldığını ifade etti. Bakan Kurtulmuş, fuarın önümüzdeki yıl yeni fuar alanında gerçekleştirilmesi temennisinde bulundu.
“ANKARA DEĞERLERİNİ GÜNDEME GETİRMEYİ AMAÇLIYORUZ”
Ankara Valisi Ercan Topaca da yaptığı konuşmada, fuar ve zirve ile Türk turizmine Gastronomi yoluyla çeşitlilik kazandırmayı, Ankara'nın turizm ve kültürel değerlerini Türkiye'nin ve dünyanın gündemine getirmeyi amaçladıklarını söyleyerek, zirve kapsamında birçok etkinliğin gerçekleştirileceğini kaydetti.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Tuna da yerel yönetimler olarak turizme katkı sunmaya devam edeceklerini belirterek, " Ankara Ticaret Odamız, Sanayi Odamız, Odalar Birliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve diğer ortaklarımızla birlikte yeni ve güzel bir fuar alanı inşaatının ihalesine çıktık. İnşallah bu ayın sonunda, önümüzdeki ayın içerisinde ihalenin kararı verilecek ve çok güzel bir fuar alanını Ankaramıza kazandırmış olacağız” dedi.
“GASTRONOMİ ZİRVESİ TÜRK TURİZMİ İÇİN ÖNEMLİ”
Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Turizm Akademisyenleri Derneği Başkanı Muharrem Tuna ise BM Dünya Turizm Örgütü’nün 2017 raporuna 1,3 milyar kişinin seyahat ettiğini vurgulayan Tuna, bu seyahatlerin içerisinde gastronominin yerinin giderek arttığını belirtti. Tuna, “Bu öngörüyle biz Turizm Akademisyenleri, ülkemizi dünya turizminde en üst seviye taşımak için gastronomi turizmine büyük önem atfekmeteyiz. Gastronomi Zirvesi ve turizm fuarının ülkemizin eşsiz değerlerini, kadınlarımızın el emeklerini, Türk kültürünü ve misafirperverliğini uluslararası standartlarda tanıtabilmek için iyi bir fırsat olarak görüyoruz” diye konuştu.
Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) Genel Başkanı Gökhan Tufan ise “Türk gastronomisi olarak adlandırdığımız milli değerlerimizden en önemlisi olan baklavayı Guinness Dünya Rekorlar Kitabına sokarak, çok önemli bir ödülle taçlandıracağız. Bir takım devletlerin sahip çıkmaya çalıştığı bu kültürel değerimizi artık tescilleyerek, bunu en iyi yapan ve en iyi şekilde uygulayan ülke olarak tarihe geçeceğiz” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.