• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

ALTIN ELLER TEPEBAŞI’NDA AĞIRLANIYOR

ALTIN ELLER TEPEBAŞI’NDA AĞIRLANIYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Beyoğlu Belediyesi'nin her yıl Taksim Gezi Parkı'nda düzenlediği “Altıneller Uluslararası Geleneksel El Sanatları Günleri” altıncı yaşında Tepebaşı'na taşındı

TURİZMİN SESİ-HANDE KURT


20-29 Temmuz 2011 tarihleri arasında Türkiye'den ve dünyadan 65 altın elin TRT Binası yanındaki alanda sanatlarını icra edecekleri “6. Altıneller Uluslararası Geleneksel El Sanatları Günleri”nin bu yılki teması “Hayat Ağacı” motifi Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Beyoğlu Belediyesi'nin ortak düzenlediği “6.Altıneller Uluslararası Geleneksel El Sanatları Günleri” 20 Temmuz 2011 tarihinde başladı. Önceki yıllarda Taksim Gezi Parkı'nda gerçekleştirilen “Altıneller Uluslararası Geleneksel El Sanatları Günleri” altıncı yaşında Tepebaşı'nda halkla buluşuyor. 20-29 Temmuz 2011 tarihleri arasında Tepebaşı TRT binası yanındaki alanda gerçekleştirilecek olan “6.Altıneller Uluslararası Geleneksel El Sanatları Günleri”ne bu yıl 6 ülkeden (Kırgızistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Türkmenistan, Kosova, Karadağ) 8 yabancı sanatkar ile Türkiye'nin 29 ilinden 57 sanatkar katılıyor.

Bu yılki Tema “Hayat Ağacı”
Toplam 65 altın elin 10 gün boyunca, sanatlarını icra edecekleri günlerin bu yılki teması “Hayat Ağacı” motifi. Türklerin geleneksel olarak İslamiyet öncesi ve sonrasında tüm sanatlarda kullandığı, insanoğlunun sonsuza geçiş arzusunu simgeleyen, hayatı, ölümü ve ölümsüzlüğü birlikte anlatan bir motif olan “Hayat Ağacı” motifi, Selçuklu ve Beylikler döneminde cennet anlamını kazanarak, çini, taş ve benzeri bezemelerde oldukça sık kullanılmış. Osmanlı sanat yapıtlarında halk sanatlarına özgü bir bezeme öğesi olarak kullanılan motif, günümüzde, halı, kilim gibi dokumalarda varlığını sürdürüyor.

Sanat Tezgahı'ndan Meraklısına
10 gün boyunca, Gaziantep, Bartın, İstanbul, Trabzon, Elazığ, Karaman, Tokat, Kütahya, Muğla, Mardin, Çanakkale, Çorum, Zonguldak, Giresun, Denizli, Afyon, Kastamonu, İzmir, Edirne, Hatay, Erzurum, Trabzon, Şanlıurfa, Ankara, Bursa, Osmaniye, Kahramanmaraş, Sivas ve Eskişehir el sanatları görücüye çıkıyor. Altı yıldır düzenlenen günler, giderek unutulan geleneksel el sanatlarına sahip çıkmasıyla dikkat çekiyor. Öyle ki, Beyoğlu'nda 10 gün süren el sanatları günlerine katılan sanatkarlar el emeği ve göz nuru ürünlerini sergiledikleri stantlara herhangi bir ücret ödemiyor. Sanatkarlar, ayrıca, stantlarında üretim yaparak, ziyaretçilere el sanatlarının tezgâhtaki üretimini yerinde görme fırsatı sunuyor. Böylece, el sanatları üretimi hem yerinde izleniyor hem de meraklısı tarafından beğenilen ürünler satın alınıp, sipariş verilebiliyor. Unutulmaya yüz tutmuş Geleneksel Türk El Sanatları'nın yeniden canlanmasına olanak sağlayarak adeta geleneği geleceğe bağlayan günlerde, sedef, lüle taşı, oltu taşı, gümüş, hat, çarık, bakır, mutteka, çini, deri, kazaz, sim sırma, tel kırma, tezhip, minyatür, kündekari, edirnekari, çömlek, kutnu dokuma, el dokuma, ipek dokuma, kilim dokuma, cam işleme, taş işleme, bıçak işleme, ahşap işleme, baston işleme, yemeni, körüklü çizme, baskı yazma, tel kırma ustaları hünerli elleri ile birbirinden değerli ürünlerini ziyaretçilerle buluşturuyor. Türkiye'nin dört bir yanından el sanatlarını ağırlayan “6. Altıneller Uluslararası Geleneksel El Sanatları Günleri”nin stantlarında dünyanın farklı ülkelerine ait farklı kültür zenginlikleri de yerini alıyor.

Müziğin Tüm Renkleri Her Akşam Tepebaşı'nda
Geleneksel Türk El Sanatları'nı ve sanatkarlarını 10 gün boyunca, İstanbullularla buluşturacak ve dünyanın geleneksel sanatlarını Beyoğlu'na getirecek “6.Altıneller Uluslararası Geleneksel El Sanatları Günleri”nde bu yılda her akşam konserler düzenlenecek.

İlk akşam Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu'nun saat 21.00'deki konseriyle başlayacak “6.Altıneller Uluslararası Geleneksel El Sanatları Günleri”nin konserleri sırasıyla, 21 Temmuz Perşembe akşamı Alp Arslan Türk Sanat Müziği konseri, 22 Temmuz Cuma akşamı İsmail Yımaz Türk Sanat Müziği konseriyle devam edecek. Etkinliğin haftasonu konserlerinde, 23 Temmuz Cumartesi akşamı Bir Nihavend Muhabbet Grubu Türk Sanat Müziği'nin eşsiz eserlerini seslendirirken, 24 Temmuz Pazar akşamı Murat Mermer oldukça hareketli bir rock konseri verecek. “6.Altıneller Uluslararası Geleneksel El Sanatları Günleri” sahnesinde 25 Temmuz Pazartesi akşamı Erol Büyükburç, Bilgen Bengü, Tülay Özer, Berkant, İskender Doğan'dan oluşan altın sesler Türk Pop müziğinin altın şarkılarını seslendirecek. 26 Temmuz Salı akşamı İBB Başkanlığı Türk Halk Müziği Topluluğu Anadolu'nun ezgilerini Tepebaşına taşıyacak. Genç keman virtiözü Muhammed Yıldırır ve New Light Grubu 27 Temmuz Çarşamba akşamı dünya müziklerine yolculuk yapacak. “6.Altıneller Uluslararası Geleneksel El Sanatları Günleri” Beyoğlulu gençlerden oluşun 70 kişilik Beyoğlu Belediyesi Gençlik Orkestrası konseriyle sona erecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21