TURİZMİN SESİ
Derneğin sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde, Başkentin ana güzergahlarındaki tabelalara, yolcu ve araç sürücülerini uyaran duyurular asıldı. İçeriğini Türk Nöroşirürji Derneği'nin "Önce Düşün" kurulunun belirlediği panolarda, "Emniyet Kemeri Tak", "Uykusuz Araç Kullanma", "Alkollü Araç Kullanma" ve "Hız Sınırlarını Aşma" uyarıları yer aldı.
Türk Nöroşirürji Derneği Başkanı Doç. Dr. Ethem Beşkonaklı, kampanyanın bir ileri aşamasında ülkedeki tüm şehir içi ve şehirler arası yollarda bu uyarıların yer almasının planlandığını bildirdi.
Beşkonaklı, kafa-omurilik travma ve hasarlarını en aza indirmek için trafik kazalarına karşı eğitim etkinliklerinin, buna yönelik mücadelenin ilk ve önemli aşaması olduğunu kaydetti.
Kafa ve omurilik travmasının dünyada genç ve orta yaş grubundaki kişilerde en yaygın sakatlık ve ölüm sebebi olduğunu, 1-44 yaş arasındakilerde ölümlere en sık travmanın yol açtığını anlatan Beşkonaklı, çoğu önlenebilir olan bu travmalar açısından 15-24 yaş arasındakilerin yüksek risk grubunda bulunduğunu, erkeklerin ise bundan daha fazla etkilendiğini söyledi.
Bütün travmalar içinde en yüksek ölüm ve sakatlık sebebinin kafa ve omurilik yaralanması olduğuna işaret eden Beşkonaklı, bu yaralanmaların yüzde 75'inin motorlu taşıt, yüzde 5'inin ise motosiklet ve bisiklet kazalarından kaynakladığına dikkati çekti. Türkiye'de trafik kazalarından ölüm oranları düşerken, yaralanma ve sakat kalma sayılarında artış olduğunu kaydeden Beşkonaklı, 2005 yılı verilerine göre Tü rkiye'de 570 bin trafik kazasında 3 bin 215 ölüm, 135 bin de yaralanma meydana geldiğini bildirdi.
Uluslararası yol verilerine göre, Türkiye'nin kaza başına ölüm oranında birinci sırada yer aldığını vurgulayan Beşkonaklı, trafik kazalarına neden olanların yüzde 49'unun ilkokul mezunu olduğunu kaydetti. Beşkonaklı, tüm yol kullanıcılarının eğitimine ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.
Trafik kazalarından travmaların en fazla Haziran ve Temmuz aylarında, Cuma ve Cumartesi günlerinde, iş çıkış ve başlama saatlerinde meydana geldiğini, ölümlerin yarısının ise gece yaşandığını anlatan Beşkonaklı , "Alkole bağlı kaza oranında 1. sıradayız. Kanında 50 promil alkol bulunan, yani 1 kadeh içki içen sürücü, hiç alkol almamış sürücüye göre 2 kat daha fazla kaza riskine sahip. Alkol oranı 100 promil olursa, yani 2 kadeh içildiğinde sürücünün aldığı risk 10 katına, 150 promil olursa 25 katına çıkıyor" şeklinde konuştu.
Türkiye'de taşıt kazalarında sürücülerin yüzde 70'inde emniyet kemeri, motosiklet ve bisiklet kazalarında ise yüzde 90'ında kask bulunmadığını kaydeden Beşkonaklı, hatalı sürüş alışkanlıklarının başında öndeki araçla uygunsuz takip aralığı, yüksek hız, eski ve bakımsız araç kullanımı, sinyallere dikkat etmeme, hatalı sürüş yapanı bağışlamama ve emniyet kemeri takmama geldiğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.