• BIST 9981.78
  • Altın 2965.937
  • Dolar 35.2955
  • Euro 36.8385
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

ALANAYA’DA % 5 – 6 ORANINDA DÜŞÜŞ VAR

ALANAYA’DA % 5 – 6 ORANINDA DÜŞÜŞ VAR
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Gülçin Güner,turizmdeki son gelişmeleri değerlendirdi

TURİZMİN SESİ-Halil ÖNCÜ-ALANYA


Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Gülçin Güner,turizmdeki son gelişmeleri değerlendirdi. Antalya verilerinde % 4.8 lik bir düşüşün yaşandığına dikkat çeken Güner, Alanya’nın da bu düşüşten nasibini aldığını ve Alanya’daki düşüşünde % 5 – 6 oranında olduğunu ifade etti. Güner verileri ve Alanya turizmini değerlendirirken, “ Geçtiğimiz günlerde Antalya verileri açıklandı. 2011 ile kıyaslandığında % 4.8’lik bir düşüş açıklandı. Alanya’da bu rakamdan payını almış durumda. Biz her ay Bakanlık belgeli üyelerimizden yaptığımız ve 5 yıldızdan en düşük yıldıza kadar yaptığımız istatistiklerde % 5 ile 6 arasında bir düşüş gözüküyor. Örneğin, geçtiğimiz yıl Temmuz ayını % 98 ile kapatmışken, 2012’de bu rakam % 92 olmuş. %  6 gibi görünen bu rakam beş yıldızlı otellerimizde biraz daha az, üç ve aşağısı yıldızlarda daha fazla gözüküyor. 5 yıldızlı otellerimiz gibi Apartlar da Temmuzu dolu geçirmişler. Bu bilinen bir şeydi ancak biz sezon başı baktığımızda Temmuz ve Ağustos ayını boş görüyorduk. Temmuzdaki doluluk tamamen Haziran ayındaki okulların kapanması ile Ramazan ayındaki arayı yerli Pazar ile kapattık. Örneğin sezon başında bizim yabancı pazarlar Eylül-Ekim aylarında daha iyi görünüyordu. Alanya bölgesi olarak Ramazan Bayramı süresince büyük otellerimiz çok fazla Türk misafir alamayacak.  Çünkü Ramazan ayı ile Türk Misafir sayısı düşüşü oldu ve Ramazan bayramındaki taleplerde yabancı pazarlardan fiyat düşülerek doluluklar sağlandı. Bu rakamlar 2010 yılının rakamlarına göre daha üstte görünüyor. Fakat tüm bunların yanında bir de işin karlılık ve ciro boyutu var. Cirolar düştü. Bu dolulukları biz ortalama % 15 -25 arasında değişen bir fiyat indirimi ile ve son dakika satışları ile sağlayabiliyoruz. Aradaki fark aslında ilk beş-altı ayda daha fazla idi. Temmuz ayında ortalama yükselince  girişler birlikte bu oran düştü” dedi.

Alanya’da Alman pazarı birinci sırada!...

Pazar açısından Alanya’da ilk sıralamada Alman pazarının yer aldığına dikkat çeken  Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Gülçin Güner, “Pazar açısından Alanya’da ilk sıralamada Alman pazarı yer alıyor. Oranlara baktığımızda bu pazarda oransal olarak sayılarımızım korumuş hatta bir miktarda üstüne çıkmışız. Rus pazarı yine ikinci sırada ancak yüksek sezondaki bu pazardaki düşüş hala devam etmekte. Geçtiğimiz yıl bu oran Rusların lehine gözükmekteydi” dedi.

Zorlu bir kış bizi bekliyor…

Güner 2012 -2013 kataloglarının çıktığını belirtirken kış turizmine dikkat çekti. Kış turizminden çekindiklerini belirten Güner, “  Zorlu bir kış bizi bekliyor. Karlılıklta bir kur durumu var. Kurda da Euro geçen sene 2.35 civarı seyrederken, şu anda ise 2.20 ler civarında seyrediyor. Dolar 1.80’lerin altına düştü. Bu paritenin tersine işlemesi de bizim bir yerde zararımıza işliyor. Çünkü gelirlerimiz yabancı para birimi ile giderlerimiz Türk parası ile. Enflasyon rakamları da yapılan analizlerde görülüyor ki; et türü içecek gibi özellikle temel besin gıdalarında maliyet artışlarımızı karşılama noktasında sıkıntılarımız var. Temmuz ayında tekrardan bir asgari ücrette artış var. Bunun brütü ona göre yansıdı. Bunu gibi birçok gider ile gelirlerimizi karşılayamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Yatırım arzı yatak artışı konusuna dikkat!

Son yıllarda artan yatak kapasitesine dikkat çeken Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Gülçin Güner , “ Alanya’da otellerimiz 10-15 yılın üstünde otellerimiz olduğu için bu yıl çok yeni renevasyonlar yapıldı. Yeni yatırımlar devreye girmişti. Tabi bunların yatırımcılar tarafından karşılanması gittikçe zorlaşır duruma geldi. Son dönem hem TUROFED içinde tartıştığımız hem de Türk turizminde tartışılan konaklama sektörü ayağı ile yatırım arzı yatak artışı konusu var. ALTİD’de Bakanlık belgeli tesislerimize baktığımızda 2011’den 2012’ye girdiğimizde yaklaşık 4 bin yatak Alanya’da dahil olmuş. Yine belgelilerden 2012’den 2013’e girerken yaklaşık 5 bine yakın yatak arzı girecek. Alanya’da 5 bin bölgede 25 bine yakın yatak girecek. Her yıl bu rakamlarda yatağın dahil olmasını enine boyuna tartışılarak her işletmenin her yatırımcının her meslek ayağının bu konuda oturup konuşup, çözüm yolu oluşturmaları gerekiyor. Biz bunu dillendiriyoruz” dedi.

Sektörde kalifiye eleman sıkıntısı var!

Sektörün personel sıkıntısının da gözle görülen bir gerçek olduğuna dikkat çeken Güner, “ Yatak arzı ile beraber, arzın talep kısmını konuşurken birde emek yoğun sektörün ‘emek’ tarafını konuştuğumuzda da sıkıntılar ortada. Her destinasyonda ortalama 500-600 yataklı bir otelde ortalama 200 personel çalışıyor desek, her sene 10 tane tesis bölgede devreye giriyor olsa en az 2 bin personele ihtiyacı var sektörün. Bu kadar personelin ve kalifiye olması gereken iş gücünün her sene sektöre girmesi, bu kadar iş gücünün yetiştirilmesi çok zor. İşletmeci yönüyle de bu tür  problemler daha da büyüyerek kucağımızda bir kartopu şeklinde oturuyor olacak. Bu kartopunun yuvarlanışını görüyoruz ama bu kartopunu büyütmeden neler yapılabilir bunu tartışmak ve konuşmak gerekiyor” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21