• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

AKDAMAR’A 2000 ZİYARETÇİ

AKDAMAR’A 2000 ZİYARETÇİ
Van Valisi Münir Karaloğlu, Akdamar Kilisesi'nde, bu yıl ikincisi gerçekleştirilen ayini polis helikopteriyle havadan izledi

TURİZMİN SESİ- Selahattin Akdas


VAN-Akdamar adasındaki dini ayine katılacak din adamları ve Ermeni vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren teknelerle adaya geçmeye başladı. Saat 11.00'da başlayan ayini Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan başkanlığında Başrahip Sahak Maşallıyan'ın yönettiği ayin yaklaşık 2 saat sürdü.

İlahilerin okunmasıyla başlayan ayinde din adamları dua okudu. Daha sonra konuşan Başrahip Maşallıyan, bu tapınağın bin yıldır en fazla barış duasını özlediğini belirterek, ''Tüm dualarımızı Van Gölü'nün mavi sularına bırakıyoruz. En uzak mecralara taşısın diye. Bu ibadethanemizi koruyan Van halkına, Kültür ve Turizm Bakanlığına, Van Valiliğine teşekkürlerimizi sunuyoruz'' dedi.

Kiliseden çıkan din adamları, dışarıda bekleyen konuklara şaraba batırılmış ekmek parçalarını ikram etti. Kilisenin bahçesinde de dua ve ilahilerin okunmasının ardından ayin sona erdi. Ayinden sonra bir değerlendirme yapan Aram Ateşyan, geçen yıl, 95 yıl aradan sonra devletin izniyle ilk kez adadaki kutsal ve tarihi mekanda ayin yaptıklarını hatırlatarak, şöyle konuştu: ''O gün 7 binin üzerinde vatandaş, ayine katılmak üzere burada toplanmıştı. Bu yıl da yine surp haç (kutsal haç) yortusu vesilesiyle tekrar ayinimizi yapmak, dualarımızı okumak ve dileklerimizi Tanrı'ya iletmek için buradayız. Dileklerimiz daima ülkenin huzuru için, toplumların ve insanların kardeşçe birlikte yaşamaları içindir. Bugün de ada üzerinde epeyce bir kalabalık vardı. Bunlar bizim için hacı adaylarıdır. Tanrı hepsinin dualarını kabul etsin ve Tanrı'nın gölgesi, bu ülkenin üzerinden, devlet yöneticilerinin ve hepimizin üzerinden eksik olmasın.''

Geçen yıl ayine ilk olmasından dolayı bütün medyanın ilgi gösterdiğini, bunun bütün ülkelerin dikkatini çektiğini ifade eden Ateşyan, ''Her yıl aynı sayıda insanın beklenmesi yanlış. Gitgide sayı da düşecektir ve normal ayine dönüşecektir. Bugün yaklaşık 3 bin kişi ayine katıldı'' dedi. Ayine katılan konuklar da burada bulunmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, ülkenin birliği ve bütünlüğü için dua ettiklerini söyledi. Ayinin ardından katılımcılar adadan ayrılmaya başladı. Kilisede ayin için satılan mumlardan elde edilecek gelir açlıkla mücadele eden Somali'ye gönderileceği bildirildi.

KARALOĞLU, AYİNİ HAVADAN TAKİP ETTİ
Ayinin başlamasının ardından gelişmeleri makamında takip eden Vali Karaloğlu, 11.45'de Ferit Melen Havaalanı'nda polis helikopteriyle Akdamar Adası üzerinde uçuş yaparak ayini havadan izledi. İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan'ın da bulunduğu helikopter yaklaşık 30 dakika havadan ayini takip ettikten sonra piste indi.

ERMENİLER BU KİLİSEYİ ZİYARET ETMEYİ KUTSAL VECİBE OLARAK GÖRÜYOR-
Van Valiliğinin teklifi ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın onayı ile yılda bir gün ayine izin verilen Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan Akdamar Kilisesi, 915-921 yılları arasında inşa edildi. Daha sonra manastıra dönüştürülen kilise, 2007 yılında restore edilerek anıt müze olarak hizmet vermeye başladı. Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından Keşiş Manuel'e dört yapraklı yonca biçiminde yaptırılan kilise, Ermeni halkı açısından büyük önem taşıyor. Ermeniler, bu kiliseyi ziyaret etmeyi, dini bir vecibe olarak görüyor.Kutsal haç adına yaptırılan ve din adamlarının yetiştirilmesi açısından önem taşıyan kilisede, 1915 yılına kadar din adamlarının yetiştiği ve bu tarihe kadar ayin yapıldığı biliniyor. 1915 yılındaki Rus işgalinin ardından ibadete kapatılan ancak sit alanı olarak koruma altına alınan kilise, 95 yıl aradan sonra ilk kez geçen yıl düzenlenen ayine ev sahipliği yapmıştı.Adanın ortasında yer alan kiliseye batı ve güneyden birer kapı vasıtasıyla giriliyor. Zengin figürlerin yer aldığı kilisenin dış duvarlarında, İncil ve Tevrat'tan alınmış çeşitli sahneler bulunuyor.

Bu sahnelerden, Yunus Peygamber'i denize atılması, Hazreti Meryem ve kucağında Hazreti İsa, Adem ile Havva'nın yasak meyveyi yedikten sonra cennetten kovulması, Hazreti Davut ile Kral Goliat'ın mücadelesi, Aslan ininde Daniel figürleri ile hayvan figürleri göze çarpıyor. Kilisenin iç duvarlarında ise freskler yer alıyor.

-AKDAMAR EFSANESİ-
Efsaneye göre, adadaki kilisede yaşayan rahibin güzel kızı Tamara'yı gören sahil köylüsü genç aşık olur. Ancak rahip, bu aşka izin vermez ve delikanlının bir daha adaya gelmemesini söyler. Ama aşk, iki kıyı arasında gece olunca fener işaretleriyle devam eder.Tamara, her gece eline aldığı fenerden yayılan ışıkla yerini belli eder. Feneri gören sevgilisi, yüzerek karşı kıyıdan, adaya ulaşarak sevgilisi ile gizlice görüşür. Bir süre sonra durumu fark eden rahip, fırtınalı bir gecede, kızını odasına kilitler, kendisi de kıyıda fenerle bekler.Fener ışığını gören genç, hemen suya dalarak karşıya ulaşmak için yüzmeye başlar. Gencin yüzdüğünü gören rahip, elindeki fenerle sürekli yer değiştirir. Fener ışığını yüzerek takip eden ve bir süre sonra yorgun düşen genç, ne ileri gidebilir ne de geriye dönebilir. O an ''Ah Tamara'' diye seslenerek, suda boğulur. O tarihten itibaren adaya 'Ahtamara' adı verilir. Adanın ismi bir süre sonra değişikliğe uğrayarak, 'Akdamar' olarak anılmaya başlar.

KAMU PERSONELİ AYİN İÇİN SEFERBER OLDU
Ayin dolayısıyla Vali Yardımcısı Atay Uslu ile Gevaş Kaymakamı Yusuf Güni başkanlığında, çeşitli kamu kurumu çalışanlarından oluşan yaklaşık 400 personel adada görev aldı. İl Özel İdaresi'ne bağlı 1 deniz otobüsü, 2 gemi ve 1 sürat teknesi ayin dolayısıyla sürekli misafir ve görevlileri adaya taşıdı. Tedaş ekipleri adaya jeneratör kurarken, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü personeli ise verilen hizmetlerde ekiplere yardımcı oldu. İl Sağlık Müdürlüğüne ait bir hava ambulansı adada hazır bekletilirken, sağlık hizmet çadırı da içinde uzman doktor ve personelle gün boyu hizmet verdi. İl Acil Afet Durum Müdürlüğü ekipleri basın çadırının kurumunu yaparken, su altı ekipleri de hazır bekledi. Jandarma ve deniz polisi de tekne sürekli olarak ada çevresinde teyakkuzda bekledi.

TEKNELER 5 BİN 600 KİŞİ TAŞIDI
Bu arada iskelede, yöresel ev yemeklerinin sunulduğu ve hediyelik eşya satışının yapıldığı stantlar kuruldu. Konuklar, 25 tekne ile ulaşımının sağlandığı adada, fotoğraf ve resim sergileri de yer aldı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Su Sporları Merkezi tarafından da Van Gölü'nde çeşitli gösteriler yaptı. TRT'nin canlı olarak yayınladığı ayin için Akdamar Adası'na yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösterdi. Havanın kararmasına kadar tekneler sürekli adaya turist taşıdı. İl Özel İdaresi'ne ait teknelerin ücretsiz taşıdığı davetliler dışında ücretli yolcu taşıyan tekneler 5 bin 640 kişi taşıdı. Ayine Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkan Vekili Osman Şahin, Van Vali Yardımcısı Atay Uslu, Gevaş Kaymakamı Yusuf Güni Gevaş Belediye Başkanı Nazmi Sezer, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ ile yurt içi ve dışından çok sayıda kişi katıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21