• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

AKADEMİK TURİZM BÜLTENİ

AKADEMİK TURİZM BÜLTENİ
Nazmi Kozak tarafından hazırlanan ulusal akademik turizm bülteni yayımlandı

TURİZMİN SESİ


Yil: 10, Sayi: 12, Aralik 2009 Hazirlayan: Nazmi KOZAK
Anadolu Universitesi, Turizm ve Otel Isletmeciligi Yuksekokulu,

HABERLER ;Ticaret ve Turizm Egitim Fakulteleri, "Turizm Fakultesi" adi altinda yeniden orgutleniyor.. Bazi yuksekogretim kurumlari bunyesinde bulunan teknik egitim fakulteleri, mesleki egitim fakulteleri, mesleki ve teknik egitim fakulteleri, ticaret ve turizm egitim fakulteleri ile endustriyel sanatlar egitim fakultesinin kapatilmasi ve ayni yuksekogretim kurumlarina bagli olarak yeni fakulteler kurulmasi hakkindaki kararin yururluge konulmasi; Millî Egitim Bakanligi'nin 28/9/2009 tarihli ve 25377 sayili yazisi uzerine, 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayili Kanunun ek 30 uncu maddesine gore, Bakanlar Kurulu'nca 2/11/2009 tarihinde kararlastirildi. Bu duzenlemeye gore; Gazi Universitesi Ticaret ve Turizm Egitim Fakultesi, Nevsehir Universitesi Ticaret ve Turizm Egitim Fukultesi ile Kirklareli Universitesi Ticaret ve Turizm Egitim Fakultesi'nin "Turizm Fakultesi" olarak yeniden orgutlenmesi kararlastirildi.

5. Ulusal Yayin Kongresi
Ulkemizde yayincilikla ilgili konularin ele alinacagi 5. Ulusal Yayin Kongresi 4-5 Aralik 2009 tarihlerinda Ankara'da toplaniyor. Kongre'de toplanacak komisyonlarin basliklari su sekilde: 1) Sektorel Yapi, 2. Yayimlama Ozgurlugu ve Fikri Haklar, 3) Yayincilikta Devletin Rolu ve Devlet Yayinciligi, 4) Cocuk ve Genclik Kitaplari Yayinciligi, 5) Egitim Yayinciligi, 6) Akademik - Universite Yayinciligi, 7) Sureli Yayinlar, 8) Kitapcilik, Dagitimcilik, Satis ve Pazarlama, 9) Kutuphaneler ve Derleme Sorunlari, 10) Yayinciligin Dunyaya Acilimi, Ab ve Uyum, 11) Ceviri Politikalari. Ayrintili bilgi icin bkz.

"1st Annual Harrah Hospitality Research Summit"..
"University of Nevada at Las Vegas"a bagli William F. Harrah Otel isletmeciligi Yuksekokulu tarafindan 9-11 Haziran 2009 tarihlerinde, ABD'nn Las Vegas kentinde Harrah Konaklama Arastirmalari Zirvesi toplaniyor. Toplantiya; turizm ve konaklama alanlarinin yani sira ilgili dallarda hazirlanmis calismalar da onerilecegi bildirildi. Ayrintili bilgi icin bkz.

Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research'in yeni sayisi.. Uluslararasi alanda Ingilizce olarak yayinlanan Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research'in yeni sayisi (Cilt 20, Sayi 2, Kis 2009) gectigimiz gunlerde yayimlandi. Derginin yeni sayisinda 10 makale, bes arastirma notunun yani sira konferans notlari, kitap elestirileri ile konferans takvimi bolumleri yer aliyor. Ayrintili bilgi icin bkz.

Gayri Safi Yurtici Arastirma ve Gelistirme (Ar-Ge) harcamasi..
Turkiye Istatistik Kurumu (TUIEK) tarafindan yurutelen Arastirma ve Gelistirme Faaliyetleri Arastirmasi verilerine gore, kamu kuruluslari, vakif universiteleri ve ticari sektordeki anket sonuclari ile devlet universitelerinin butce ve personel dokumlerine dayali olarak Turkiye'de Gayri Safi Yurtici Ar-Ge Harcamasi 2008 yilinda 6 893 Milyon TL olarak hesaplandi. Turkiye'de Gayri Safi Yurtici Ar-Ge harcamasinin Gayri Safi Yurtici Hasila (GSYIH) icindeki payi ‰ 7,3 oldugu ortaya cikti. 2008 yilinda Gayri Safi Yurtici Ar-Ge harcamalarinin % 43,8'i yuksekogretim, % 44,2'si ticari kesim ve % 12,0'i kamu kesimi tarafindan gerceklestirildi. Ar-Ge harcamalari, finanse eden kesimler itibariyla incelendiginde; harcamalarin % 47,3'u yurtici ticari kesim, % 31,6'si yurtici kamu kesimi, % 16,2'si yuksekogretim kesimi, % 3,6'si yurtici diger kaynaklar ve % 1,3'u yurtdisi kaynaklar tarafindan karsilandi. 2008 yilinda Tam Zaman Esdegeri (TZE) cinsinden toplam 67 244 Ar-Ge personeli calistigi belirlendi. Sektorler itibari ile dagilima bakildiginda, TZE cinsinden toplam Ar-Ge personelinin 2008 yilinda % 44,5'i yuksekogretim kesiminde, % 40,8'i ticari kesimde ve % 14,7'si kamu kesiminde bulunuyor.

II. Ulusal SPA & Wellness Kongresi..
Gazi Universitesi Mesleki egitim Fakultesi Kuaforluk ve Guzellik Bilgisi Egitimi Anabilim Dali tarafindan 18-20 Aralik 2009 tarihlerinde II. Ulusal SPA & Wellness Kongresi duzenleniyor. Uluslararasi katilimli duzenlenecek kongre, Gazi Universitesi Golbasi Yerleskesi'nde gerceklestirilecek. Ayrintili bilgi icin bkz.

Atilim Universitesi Turizm Isletmeciligi Bolumu konferanslari..
Atilim Universitesi 2009-2010 akademik yili Guz donemi Etkinlikleri kapsaminda, Isletme Fakultesi Turizm Isletmeciligi Bolumu tarafindan, 02 Aralik 2009 tarihinde Insan Kaynaklari Uzmani Burge Yildirim'in konusmaci olarak katilacagi “Is Arama Sureci ve Ozgecmis Hazirlama Teknikleri” ve 22 Aralik 2009 tarihinde Swissotel Ankara Insan Kaynaklari Sefi Ozlem Sahin'in konusmaci olarak katilacagi “Turizm Sektorunde Mulakat ve Is Gorusmeleri” konulu konferanslar duzenleniyor.

"Turizmde Genc Kariyer" konulu panel..
Genc Turizmciler Dernegi ve Kocaeli Universitesi'nin isbirliginde duzenlenen"Turizmde Genc Kariyer" konulu panel, 19 Kasim 2009 tarihinde Kocaeli Universitesi'nde gerceklestiriliyor. Panele konusmaci olarak; Retur Genel Muduru Iskender Cayla, otel yoneticisi Huseyin Hakki Kahveci, Turgay Genc, yurt disi egitim danismani Aysegul Belge ile Genc Turizmciler Yonetim Kurulu Baskani Bulut Bagci katiliyor.

Dokuz Eylul Universitesi Denizcilik Fakultesi
Dokuz Eylul Universitesi Rektorlugu bunyesinde bulunan Deniz Isletmeciligi ve Yonetimi Yuksekokulu'nun kapatilarak, adi gecen Rektorluge bagli olarak Denizcilik Fakultesi kurulmasi; Milli Egitim Bakanligi'nin 8/9/2009 tarihli ve 24340 sayili yazisi uzerine, 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayili Kanunun ek 30 uncu maddesine gore, Bakanlar Kurulu'nca 18/9/2009 tarihinde kararlastirildi.

Kusadasi'nda Kent Konseyi kuruldu
Kusadasi Belediye Baskani Esat Altungun'un cagrisiyla duzenlenen toplantida, Kent Konseyi'nin baskanligina Adnan Menderes Universitesi Turizm Isletmeciligi ve Otelcilik Yuksek Okulu Muduru Yrd. Doc. Dr. Osman Colakoglu secildi. Yurutme Kurulu ise Omer Gunel, Husnu Dortyol, Sukru Gungor, Umit Acar ve Murat Sarac'tan olustu. Iki yilligina secilen baskan ve yurutme kurulunun, bir sonraki secimden itibaren uc yil gorev yapacagi aciklandi. Secimlerin ardindan okunan Kusadasi Kent Konseyi Calisma Yonergesi de oybirligiyle kabul edildi. Daha sonra meclisler ve calisma gruplari olusturuldu. Buna gore kurulmasina karar verilen meclisler sunlar: "Genclik Meclisi, Kadin Meclisi, Cocuk Meclisi, Kidemli Hemsehriler (Yaslilar) Meclisi, Mahalle meclisleri, Yabancilar Meclisi, Denizcilik Meclisi, Saglik Meclisi. Kurulmasi kararlastirilan calisma gruplari da su basliklar altinda toplandi: Kriz Yonetimi, Proje Gelistirme, Kent Tarihi, Tuketici Haklari, Kultur ve Sanat, Egitim, Turizm, Denizcilik ve Saglik.

"1940'li ve 1950'li yillarda Basinda 10 Kasim" sergisi Majesty Mirage Park Otel'de acildi.. Gazeteci Halil Oncu'nun arsivinden 1940'li ve 50'li yillarin 10 Kasim tarihine ait orijinal gazetelerin sergilenecegi “O'nu Simdi daha cok ariyoruz...” adli Ataturk Sergisi, Mjesty Hotels Resorts'un sponsorlugunda Goynuk Majesty Mirage Park Otel'de 9-11 Kasim tarihlerinde duzenlendi. O doneme ait Cumhuriyet, Vatan, Ulus ve Memleket gibi 10 Kasim tarihli gazetelerden olusan 15 eski gazete ile 10 Kasim etkinlikleri icerisinde, Majesty Mirage Park Otel'de 2 gun boyunca sergilendi. Sergi boyunca otelde konaklayan yabanci turistlere de gazete kupurleri degisik dillerde tercume edilerek aktarildi.

Istanbul'un kultur mirasi kayit altina aliniyor..
Turkiye Bilimler Akademisi, Kultur ve Turizm Bakanligi ile Istanbul Il Kultur ve Turizm Mudurlugu'nun baslattigi, 2010 Avrupa Kultur Baskenti Ajansi'nin destekledigi “Istanbul Kultur Mirasi ve Kultur Ekonomisi Envanteri 2010” (Kisa adi “Istanbul Envanteri”) icin protokol imzalandi. Gulhane Parki icindeki Alay Kosku'nde duzenlenen bir toplantiyla basin ve kamuoyuna tanitilan proje ile Istanbul'un kultur mirasinin kayit altina alinacagi aciklandi. Istanbul Kultur Mirasi ve Kultur Ekonomisi Envanteri, kapsamli bir veri arastirma, derleme, degerlendirme ve analiz calismasini icerecek.

Proje cercevesinde kultur-sanat varliklarinin, mirasinin ve ekonomisinin bir tur fotografi cekilmis olacak ve Istanbul'un bir kultur baskenti olarak 21. damgasini vurabilmesi icin izlenmesi gereken politikalara isik tutulacak. Kultur mirasi envanteri ile birlikte, kentteki tarihi dokunun korunmasina yonelik alan yonetimi, cevre duzenlemesi, restorasyon, koruma, yeniden degerlendirme calismalarina zemin hazirlayan kapsamli, guncellenen, kolay ulasilabilen bir veri tabani sistemi olusturulacak. Istanbul Il Kultur ve Turizm Mudurlugu yurutuculugunde surdurulecek ve 2010 yilinda tamamlanacak proje verileri, Kultur ve Turizm Bakanligi ile Turkiye Bilimler Akademisi tarafindan olusturulan “Ulusal Kultur Mirasi” sistemi icine alinacak. Ardindan Istanbul kultur mirasi ve ekonomisinin verileri, bir portal araciligiyla kamuoyunun kullanimina acilacak.
--------------------------------------------------------------------------------
TAMAMLANAN TEZ CALISMALARI (Bolum sorumlusu: Hatice GUCLU)
Aciklama: "Tamamlanan Tez Calismalari" ve "Devam Eden Tez Calismalari" bolumleri, Kasim 2005 tarihinden itibaren Hatice GUCLU NERGIZ tarafindan hazirlanmaktadir. Tez calismalari ile ilgili duyurularinizi "hguclu@anadolu.edu.tr" adresine gondermenizi bekliyoruz. Tamamlanan tez calismalarinin ozleri Anatolia: Turizm Arastirmalari Dergisi'nin izleyen sayisinda yayimlanmaktadir.

--------------------------------------------------------------------------------
Soner ARSLAN
Turizm Sektorunde Alternatif Bir Pazarlama Stratejisi Olarak Gerilla Pazarlamanin Kullanilmasi: Konaklama Isletmeleri Uzerine Bir Arastirma
Yuksek Lisans Tezi
Danisman: Yrd. Doc. Dr. Fugen DURLU-OZKAYA
Ankara: Gazi Universitesi Egitim Bilimleri Enstitusu
Kabul tarihi: Temmuz 2009

--------------------------------------------------------------------------------
YENI YAYINLAR
--------------------------------------------------------------------------------
Konaklama ve Yiyecek-Icecek Isletmelerinde SERVIS TEKNIGI ve Uygulamalari
Doc. Dr. Alptekin SOKMEN
Ikinci Baski
Ankara, Kasim 2009
Detay Yayincilik
16x24 cm., 224 sayfa
ISBN 978-605-5681-35-7
Fiyat 8,50 TL

Mutfak Hizmetleri Yonetimi
Ayhan GOKDEMIR
Ucuncu Baski
Detay Yayincilik
Ankara, Kasim 2009,
16x24 cm., 176 Sayfa
ISBN: 975-8326-48-1
Fiyati: 9,50 TL

Turizm Hukuku ve Mevzuati
Editor: Huseyin YILDIRIM
Dorduncu Baski
Detay Yayincilik
Ankara 2009,
16x24 cm., 448 Sayfa
ISBN: 975-8969-97-5
Fiyati: 13,50 TL

--------------------------------------------------------------------------------
GOREVE ATANMA
--------------------------------------------------------------------------------
Prof. Dr. Ige PIRNAR, Yasar Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Turizm Isletmeciligi Bolumu'nde calismaya basladi. Prof. Dr. Pirnar, daha once Dokuz Eylul Universitesi Isletme Fakultesi Turizm Isletmeciligi Bolumu'nde gorev yapiyordu.

Mugla Universitesi Turizm Isletmeciligi ve Otelcilik Yuksekokulu ogretim uyelerinden Metin KOZAK Profesor kadrosuna atandi.

--------------------------------------------------------------------------------
LINK ISBIRLIGI Ekteki linkler, isbirligi anlasmalari kapsaminda yayimlanmaktadir. Link isbirligi icin nkozak@anadolu.edu.tr adresine yaziniz.

Duyurulmasini istediginiz haberleri ve Akademik Turizm Bulteni duyuru listesi icin e-posta adresi EKLEME/SILDIRME isteklerinizi nkozak@anadolu.edu.tr adresine bildiriniz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21