• BIST 8850.18
  • Altın 3012.611
  • Dolar 34.2571
  • Euro 36.7423
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

AİLE İÇİ ŞİDDETE SON! KONFERANSI

AİLE İÇİ ŞİDDETE SON! KONFERANSI
Kadınlara yönelik şiddeti durdurmak için erkekler tarafından kurulan, uluslararası en büyük organizasyon Beyaz Kurdele'nin kurucularından Michael Kaufman; Aile İçi Şiddete Son! Kampanyası çerçevesinde düzenlenen konferansta konuştu
TURİZMİN SESİ
10 Mart'ta Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştirilen konferansta Kaufman, erkeklerin şiddet uygulama sebeplerini ve şiddetle mücadelede iyi erkeklere düşen sorumluluğu anlattı. Michael Kaufman, son derece renkli geçen atölye çalışmasında erkek şiddetinin yedi unsurunu özetledi: Ataerkil iktidar, ayrıcalık taşımanın hak olduğu algısı, toplumsal onaylama/izin verme, erkek iktidarının yarattığı paradoks, psişik erkeklik zırhı, ruhsal bir düdüklü tencere olan erkeklik ve geçmiş deneyimler.

Hürriyet Gazetesi'nin yedi yıldır sürdürdüğü Aile İçi Şiddete Son! Kampanyası'nın beşinci konferansı, 10 Mart 2011 Perşembe günü Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü Garanti Kültür Merkezi Ayhan Şahenk Salonu'nda yapıldı. Şiddetle Mücadelede “İyi Erkekler”in Rolü başlıklı konferansta uluslararası Beyaz Kurdele girişiminin kurucularından, eğitim danışmanı, yazar Michael Kaufman, farklı atölye çalışmaları yaptı. Kaufman'ın erkeklerin kadınlara şiddetinin doğasını ve nedenlerini irdelediği interaktif atölye çalışmasına kadın platformları ve emniyet mensupları da katıldı.

Michael Kaufman, erkeklerin kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetini ve buna neden olan faktörleri sorguladı. Erkek şiddetinin doğasını yedi unsurda özetleyen Kaufman, antropologların araştırmasından ilgi çekici bilgiler paylaştı. Antropologların, kabile toplumlarında şiddet olgusunu araştırdıklarını, buna göre erkek egemen toplumlarda şiddetin yüksek, kadın erkek eşitliği görülen toplumlarda ise az görüldüğünü hatta hiç görülmediğini belirtti. Buradan yola çıkan Kaufman, erkek şiddetini ataerkil iktidara, ayrıcalık taşımanın hak olduğu algısına, toplumsal onaylamaya/izin vermeye, erkek iktidarının yarattığı paradoksa, psişik erkeklik zırhına, ruhsal bir düdüklü tencere olan erkekliğe ve geçmiş deneyimlere bağladı.

Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin görmezden geldiğimiz tek suç olduğunu vurgulayan Kaufman, Avusturya'dan yeni bir yasayı örnek olarak gösterdi. Avusturya'daki yeni yasaya göre aile içi şiddet mağduru kadınların sığınma evlerine alınmasının kaldırıldığını, şiddet uygulayan erkeklerin özel bir kuruma alındığını ve eğitime tabi tutulduklarını söyledi.
Michael Kaufman, şiddetten arınmış sağlıklı ilişkiler için önerilerini de paylaştı. Toplumsal cinsiyetçiliğin toplumu ikiye ayırdığını söyleyen Kaufman, erkek iktidarının ve ayrıcalığının ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. “Bunun için kadın erkek eşit görev dağılımları üstlenmeli. Ev işlerinden örnek verecek olursak, erkek evde eşine yardım etmemeli, ev işlerini kadın erkek eşit bir şekilde paylaşmalı” diye konuşan Kaufman, ebeveynlerin de erkek ve kız çocuklarını farklı yetiştirmemesinin

önemini aktardı: “Kız ve erkek çocukların şefkat, korunma gibi ihtiyaçları aynı şekilde karşılanmalı” diyen Kaufman, yetişkin erkeklere de duygularını ifade etmenin yanlış olmadığının aşılanması gerektiğini söyledi.

Kaufman, kurumlar arası işbirliği eğitiminde uzmanlara da eğitim veriyor
Hürriyet Gazetesi Aile İçi Şiddete Son Kampanyası, Michael Kaufman ile aile içi şiddet konusunda çalışan kurumların yetkililerini de bir araya getirdi. Şiddetle mücadelede iyi erkeklere düşen sorumlulukların vurgulandığı eğitim, 11 Mart Cuma günü Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü Garanti Kültür Merkezi Seminer 1 Salonu'nda yapıldı. Aile içi şiddetle çalışan kurumların verimini artırabilmek amacıyla düzenlenen kurumlar arası işbirliği eğitimine, aile içi ya da kadına karşı şiddet konusunda eğitim veren eğitimciler, geçmiş çalışmalarda aktif rol alan ya da halihazırda erkek grupları ile çalışan kişiler katıldı. Eğitim sonrasında uzmanların kendilerine danışan erkekleri şiddet göstermeme ya da şiddetle mücadeleye katılma konusunda eğitmeleri amaçlanıyor.

Aile İçi Şiddete Son Kampanyası hakkında
Aile içi şiddet tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de önde gelen sorunlarından biri. Hürriyet Gazetesi bu konuya dikkat çekmek ve çözümüne katkıda bulunabilmek için, 2004'te Aile İçi Şiddete Son! kampanyasını başlattı. Özel olarak hazırlanan eğitim otobüsleriyle önce İstanbul, daha sonra da çeşitli kentlerde, mahalle aralarında dolaşarak eğitimler verildi. Polis memurlarından belediye çalışanlarına, imamlardan öğretmenlere, itfaiyecilerden sıradan vatandaşa binlerce insana ulaşıldı. Kampanyanın en önemli ayaklarından biri 2007'de kurulan Türkiye'nin ilk ve tek 7/24 Acil Yardım Hattı oldu. 0212 656 96 96 ve 0549 656 96 96 numaralı Acil Yardım Hattı, yaklaşık üç yıl içerisinde 24 bin 518 kez arandı. Acil Yardım Hattı'na yanıt veren uzman psikologlar 11 bin 145 kişiyle konuştu. Acil Yardım Hattı, şiddet mağdurları için çok önemli bir dayanak olarak çalışmalarını sürdürüyor.

7 yıl boyunca Aile İçi Şiddete Son kampanyası için broşürler, kitaplar ve reklam kampanyaları hazırlandı. Uluslararası konferanslar düzenlendi, çeşitli kurumlarla işbirliği yapıldı.

Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı'nın kullanma bilincinin artırılması ve sürdürülebilirliği için maddi katkı sağlanması amacıyla 3 yıldır Türkiye'nin önde gelen sanatçıları konser veriyor. Aile içi şiddete kurban edilen ve kadına yönelik şiddetin sembolü haline gelen Güldünya Tören anısına 2009 ve 2010 yıllarında, Kadınlar Günü çerçevesinde iki konser düzenlendi. 2009 yılında Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Nazan Öncel, Nilüfer, Emel Müftüoğlu, Aynur, Aylin Aslım, Şebnem Ferah, Ayten Alpman, Zuhal Olcay, Şevval Sam, Rojin ve Funda Arar, Güldünya Şarkıları'nı söyledi. 2010 yılında ise Cihan Okan, Ferhat Göçer, Kenan Doğulu, Mirkelam&Kargo, Mustafa Ceceli, Teoman, Yalın ve Yüksek Sadakat, 'Aile İçi Şiddete Son' demek için şarkılarını seslendirdi. Her iki konserin Güldünya Şarkıları 1 ve 2 albümü ile Güldünya 2'nin dvd'si müzik marketlerden temin edilebilir. 2011 yılında Aile İçi Şiddete Son! konserinde de Nilüfer, ünlü Rock'çılarla beraber sahne aldı.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21